Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
деньги и кредит / ДиК Прогр.семнарських занять 2013.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
872.45 Кб
Скачать

Реферативні питання:

1. Поняття функції грошей. Дискусії щодо функцій грошей.

2. Функція грошей як міри вартості.

3. Функція грошей як засобу обігу. Особливості обігу електронних грошей.

4.Функція грошей як засобу обігу та її дія в умовах ринкової економіки.

5. Функція грошей як засобу платежу та її прояви в сучасній українській економіці.

6. Функція грошей як засобу нагромадження.

7. Функція грошей як світових грошей.

8. Якісні властивості грошей, способи забезпечення цих властивостей.

Семінарське заняття 3 Тема: «грошовий обіг і грошові потоки»

Мета: визначити теоретичні знання студентів з теми, вміння аналізувати та оцінювати проблемні ситуації, активізувати пізнавальну діяльність при обговорюванні питань.

Студенти повинні знати:

  • сутність грошового обороту як процесу руху грошей, суб'єктів грошового обороту поняття про грошові платежі як елементарні складові грошового обороту;

  • поняття про скупний грошовий оборот як макроекономічне явище та оборот грошей на мікроекономічному рівні, їх єдність та відмінності;

  • модель сукупного грошового обороту;

  • структуру грошового обороту, готівковий та безготівковий сектори грошового обороту, сектор грошового обігу, фіскально-бюджетний та кредитний сектори;

  • поняття про грошові потоки, їх характеристика;

  • поняття та склад маси грошей, що обслуговує грошовий оборот, чинники, що визначають її зміну;

  • показники маси грошей: грошові агрегати, їх характеристика; грошова база, її склад та економічний зміст;

  • поняття швидкості обороту грошей, чинники, що її визначають4

  • сучасні засоби платежу, які обслуговують грошовий обіг: банкноти, розмінна монета, депозитні гроші, векселі, чеки; їх суть та характеристика. Основи організації безготівкового платіжного обороту. Форми безготівкових розрахунків.

Студенти повинні вміти: розв'язувати тести та аналізувати проблемні ситуації, приймати участь в обговорюванні питань теми.

Література:

  1. Гальчинській А.С. Теорія грошей. – К.: Основи, 1996.

  2. Гроші та кредит: Підручник / За ред. М.І. Савлука. – К.: КНЕУ, 2001.

  3. Гроші та кредит: Підручник / М.І. Савлук, А.М. Мороз, М.Ф. Пуховкіна та ін. – К.: Либідь, 1992.

  4. Гроші та кредит: Підручник / За ред. Б.С. Івасіва. – К.: КНЕУ, 1999.

  5. Гроші та кредит. О.М. Колодізєв, О.Р. Яременко. – Х.: Видавничий Дім «ІНЖЕК», 2004 р. – 156 с.

  6. Гроші та кредит: Підручник / За ред. М.І. Савлука. – К.:КНЕУ, 2006.

  7. Демківський А.В. Гроші та кредит. – К.: Дакор., К: Вира – Р., 2003. – 528 с.

  8. Долан З. Дж., Кемпбелл К.Д., Кемпбелл Р.Д. Гроші, банківська справа і грошово-кредитна політика. – СПб: Оркестр, 1994.

  9. Кочетков В.Н., Бондарева О.В., Басюк Н.Б. Сучасна система грошових розрахунків: 2-е видавництво, перераб. і доп. – К.: Либра, 1994.

Методичні поради щодо підготовки до семінару

При вивчені даної теми варто звернути особливу увагу на з'ясування сутності грошового обороту, який являє собою процес безперервного руху грошей у готівковій та безготівковій формах між суб'єктами економічних відносин.

Треба розрізняти сукупний грошовий оборот (грошовий оборот як макроекономічне явище) та оборот грошей у межах індивідуального капіталу (грошовий оборот на мікрорівні). Вони різняться як за функціональною формою грошей, так і за механізмом формування грошової маси, необхідної для їх обслуговування. У грошовому обороті на мікрорівні гроші є капіталом, який приносить його власнику дохід. У сукупному грошовому обороті гроші виступають у функціональній формі грошей, характеризують ліквідність економіки, можливість суб'єктів здійснювати розрахунки між собою. Гроші у цьому разі не є капіталом, зростання їх кількості не свідчить про збільшення багатства країни, зростання ВВП.

Сукупний грошовий оборот складається з безлічі різноманітних грошових потоків, які між собою тісно пов'язані, постійно переходять один в одного, що надає грошовому обороту характеру замкнутого, єдиного процесу. Для з'ясування закономірностей та особливостей руху грошей у процесі суспільного відтворення використовують умовну модель грошового обороту, широко відомої у західній літературі як модель кругообігу доходів та продуктів. Ця модель поєднує ринки (їх у моделі чотири - ринок ресурсів, ринок продуктів, грошовий ринок і світовий) та суб'єктів (фірми, сімейні господарства, уряд, фінансові посередники). Гроші рухаються між суб'єктами, ринками, формуючи значну кількість платежів, які можна поєднати в окремі грошові потоки залежно від їх призначення та місця у суспільному відтворенні.

Грошові потоки в моделі повинні балансуватися як на рівні окремих суб'єктів і ринків, так і в масштабах усього грошового обороту країни. Треба мати на увазі, що вирішальне значення для нормального функціонування сукупного грошового обороту є балансування двох основних потоків - доходів фірм від реалізації національного продукту та національного доходу, одержаного сімейними господарствами.

Необхідно усвідомити, що грошовий оборот обслуговує різні за своїм змістом економічні процеси: процес реалізації створеної вартості, процес її розподілу, процес її перерозподілу. Стосовно цих процесів у грошовому обороті формуються його сектори: грошовий обіг, фінансовий (фіскально-бюджетний) оборот і кредитний оборот. Грошовий обіг пов'язаний із відносинами обміну, для якого характерною рисою є еквівалентність відносин, рух вартості відбувається в грошовій та товарній формах - назустріч грошам рухаються продукти рівновеликої номінальної вартості. Інша частина грошового обороту (фінансово-кредитний оборот) характеризується нееквівалентним характером відносин.

Грошовий оборот можна структурувати і за формою платіжних засобів, які його обслуговують. Залежно від форми грошей, у якій відбувається грошовий оборот, він поділяється на дві сфери - сфери готівкового та безготівкового обороту. У готівковому обороті гроші безпосередньо рухаються між суб'єктами відносин, переходять «із рук у руки», у безготівковому обороті гроші існують у вигляді записів на рахунках у банках, не здійснюють реального руху, а обертаються в межах банківської системи. Між двома сферами грошового обороту не існує чіткої межі, гроші з однієї сфери вільно переходять в іншу, і навпаки.

Треба усвідомити сутність закону грошового обігу, зміст якого полягає у визначенні кількості грошей, необхідних для виконання ними функції засобу обігу та платежу. Кількість грошей (Мн), необхідних для виконання ними функції засобу обігу, має дорівнювати сумі цін товарів, поділеної на число оборотів грошових одиниць (швидкість обігу). З появою функції грошей як засобу платежу формула закону зазнала певних уточнень: сума цін товарів, які реалізуються у поточному періоді, зменшується на суму продажу товарів і послуг у кредит та на суму платежів, які погашаються взаємним зарахуванням боргів, і збільшується на суму платежів, строк оплати яких настав. Величина М» є об'єктивним центром, навколо якого змінюється фактична маса грошей в обігу (Мф).

Важливо усвідомити, що швидкість обігу грошей характеризує частоту їх переходу від одного суб'єкта грошового обороту до іншого. Зміна швидкості обігу грошей має відчутні економічні наслідки - передусім впливає на формування платоспроможного попиту і рівня цін, на кон'юнктуру грошового ринку, а отже, на рівень процента і валютного курсу. Фактор швидкості грошей істотно деформує зв'язок між масою грошей в обороті і цінами.

Особливу увагу треба звернути на поняття грошової маси, її обсяг, структуру, динаміку. Величина грошової маси є ключовим індикатором стану грошового обороту та ринкової кон'юнктури в цілому. Вивчення та визначення маси грошей в обороті набуває не тільки теоретичного, а й практичного значення, оскільки зміна маси грошей відчутно впливає на основні економічні процеси в країні. До грошової маси країни відносять усі загальновизнані платіжні засоби (гроші), які є в розпорядженні економічних суб'єктів на певний момент незалежно від їх форми, термінів зберігання, призначення. Грошова маса складається із елементів з різним ступенем ліквідності. Залежно від ступеня ліквідності елементів, які входять до складу грошової маси, виділяють окремі показники - агрегати, кількість та зміст яких різниться в кожній країні. В Україні виділяють чотири грошові агрегати: M0, Ml, М2, МЗ. Самим вузьким агрегатом є М0. Він включає масу готівки, яка перебуває поза банками. Кожен із наступних грошових агрегатів включає попередній грошовий агрегат плюс певну частину грошових активів. Найширшим агрегатом є МЗ, який охоплює всю масу грошей, що перебуває в обороті. Ще одним показником грошової маси (але не грошовим агрегатом) є грошова база, або базові гроші. Цей показник характеризує масу грошей з боку центрального банку. Грошові агрегати відрізняються від грошової бази як кількісно - вони більші за винятком агрегату М0), так і якісно.

Маса грошей в обороті постійно змінюється. Впливати на масу грошей в обороті в Україні може лише банківська система. Зміни відбуваються завдяки емісійної діяльності центрального та комерційних банків. Центральний банк емітує на монопольних засадах готівкові гроші та здійснює безготівкову емісію. Комерційні банки беруть участь у створенні тільки безготівкових грошей через механізм грошово-кредитного мультиплікатора. У такий спосіб вони впливають на безготівковий компонент грошової маси, а через нього - на весь обсяг маси грошей в обороті. У результаті мультиплікації додаткова маса грошей, що надійшла до системи банків ззовні від Центрального банку, істотно зростає. Це відбувається через кредитування банками клієнтів за рахунок вільних резервів, завдяки чому зростають вільні резерви в інших банках і т. п. Але приріст вільних резервів у кожного з наступних банків буде меншим, ніж у попереднього, на суму обов'язкового резерву (залежить від установленої НБУ норми обов'язкового резервування).

Рівень грошово-кредитної мультиплікації (коефіцієнт мультиплікатора) визначається оберненою пропорцією від норми обов'язкового резервування. Регулювання зміни маси грошей в обороті забезпечується насамперед зміною норми обов'язкового резервування та початкового приросту банківських резервів, що дає змогу центральному банку ефективно регулювати грошовий оборот, досягати мети грошово-кредитної політики.

Соседние файлы в папке деньги и кредит