Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
деньги и кредит / ДиК Прогр.семнарських занять 2013.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
872.45 Кб
Скачать

Основні поняття та терміни:

Абстрактна теорія грошей - підхід в економічній науці до вивчення теоретичних проблем функціонування грошей, представники якого досліджують внутрішню природу грошей.

Прикладна (монетаристська) теорія грошей - підхід в економічній науці до вивчення теоретичних проблем функціонування грошей, представники якого шукають відповіді на питання, що пов'язанні з місцем і роллю грошей у відтворювальному процесі.

Грошова інфляція - теорія, згідно з якою причиною інфляції є розширення грошової маси в обігу.

Грошові агрегати - показники грошової маси в обігу від вузького Мо до широкого М5.

«Дешеві» гроші - грошово-фінансова політика утримання процентних ставок на низькому рівні, що проводиться з метою стимулювання економічної діяльності зниженням вартості кредитів та інвестицій.

Дефіцитне фінансування - спосіб розширення сукупного попиту застосуванням державного регулювання. Як правило, це здійснюється через перевищення державних видатків над доходами, наслідком чого є створення бюджетного дефіциту.

«Дорогі» гроші - кредитно-фінансова політика, що допускає стримування отримання кредитів та високі процентні ставки за кредитами.

Інвестиції - придбання засобів виробництва з метою виробництва товарів для майбутнього споживання, придбання активів, наприклад цінних паперів, творів мистецтва, депозитів у банках, з метою отримання прибутку чи збільшення капіталу.

Капіталовкладення - витрати на придбання об'єктів основного капіталу.

Кон'юнктурна теорія грошей - теорія, сутність якої полягає в тому, що загальний рівень цін, а отже, вартість грошей, визначається не тільки кількістю грошей, а й загальною кон'юнктурою товарного ринку. Кон'юнктурний варіант кількісної теорії сформулював відомий український економіст кінця XIX - початку XX ст. М. І. Туган-Барановський. Кон'юнктурний фактор зміни цінності грошей - не що інше як сукупність усіх чинників, що визначені ним на підставі формули «рівняння обміну» в процесі критичного аналізу позиції І. Фішера. Зміна кон'юнктури ринку провокується факторами, що діють з боку попиту і з боку пропозиції. З боку попиту - це кількість грошей і обсяг доходів та швидкість обігу грошей, а з боку пропозиції - це обсяг виробництва, рівень витрат на виробництво і рівень цін.

Монетаризм - школа в економічній науці, яка ставить гроші у центр макроекономічної політики. Монетаризм базується на кількісній теорії грошей, що пов'язує рівень цін з кількістю грошей у народному господарстві країни. Монетаризм стверджує, що грошові фактори мають визначальний вплив на економіку і що, зокрема, збільшення грошової маси державою веде швидше до інфляції, ніж до підвищення зайнятості.

Трансакція - (лат. transactio - звершення) - банківська операція з переказування грошових коштів.

Тести та питання для визначення рівня підготовленості студентів:

ТЕСТИ:

1. Пояснити, як впливає зміна кількості грошей в обігу на вартість грошей і рівень товарних цін:

1.1. Зростання кількості грошей веде до:

а) збільшення вартості грошей;

б) підвищення цін;

в) зменшення вартості грошей;

г) зниження цін;

Соседние файлы в папке деньги и кредит