Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
деньги и кредит / ДиК Прогр.семнарських занять 2013.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
872.45 Кб
Скачать

3. Реферативні питання для обговорення:

1. Грошовий ринок в Україні, його суть і структура.

2. Особливості формування попиту на гроші в Україні.

3. Рівновага на грошовому ринку і відсоток.

4. Інституційна модель грошового ринку.

5. Теоретичні моделі попиту на гроші.

6. Методи стабілізації грошей.

Семінарське заняття 5 тема: «грошовий ринок»

МЕТА: визначити теоретичні знання студентів з теми, вміння аналізувати та оцінювати проблемні ситуації, активізувати пізнавальну діяльність при обговорюванні питань.

СТУДЕНТИ ПОВИННІ ЗНАТИ:

  • загальне визначення попиту на гроші та фактори, якими він визначається;

  • основні фактори, що впливають на сукупний попит на гроші, механізм цього впливу;

  • особливості формування попиту на гроші в сучасних умовах розвитку ринкової економіки;

  • чинники, які можуть впливати на розмір пропозиції грошей на грошовому ринку.

СТУДЕНТИ ПОВИННІ ВМІТИ: розв'язувати тести та аналізувати проблемні ситуації, приймати участь в обговорюванні питань теми.

Методичні поради щодо підготовки до семінару

При підготовці до семінарського заняття слід усвідомити, що грошовий ринок класифікується за різними критеріями. Основними з них є: види інструментів, з допомогою яких гроші переміщуються від продавців до покупців; інституційні ознаки грошових потоків; економічне призначення купівлі грошей. За першим критерієм грошовий ринок поділяється на: ринок кредитних угод, ринок цінних паперів, валютний ринок; за другим критерієм - на ринок послуг технічних посередників, ринок банківських продуктів, ринок продуктів небанківських фінансових посередників; за третім критерієм - на ринок грошей і ринок капіталів. Звичайно, можливі й інші критерії сегментації грошового ринку (наприклад, за територіальним принципом, рівнем конкуренції, терміновістю реалізації угод і т. п.), але вони не є виключно специфічними для нього, а є загальноринковими. Між усіма сегментами грошового ринку, незалежно від того, за якими критеріями вони були окремлені, існує взаємозв'язок, що підтверджує його внутрішню єдність.

Взагалі розмежування грошового ринку за наведеними критеріями часто має умовний характер. Про таку складність його сегментації може свідчити, наприклад, наявність «тонкої» межі поділу між ринком грошей та ринком капіталів або те, що ринок боргових цінних паперів одночасно й є ринком кредитних угод, і ринком цінних паперів, оскільки перебувають на їх перетині.

Ще складніші форми прояву на грошовому ринку мають попит на гроші та їх пропозиція.

Треба усвідомити, що визначальну роль у механізмі грошового ринку відіграє попит на гроші, під яким слід розуміти бажання економічних суб'єктів мати у своєму розпорядженні певну суму грошей на певний момент часу. Це явище залишку має об'єктивний характер, оскільки визначається під впливом факторів, що діють у реальній економіці, - зміни обсягу ВВП, рівня цін, швидкості обігу грошей, рівня процента, рівня тінізації економіки тощо. Щодо цілей накопичення грошей, то вони випливають із самих функцій грошей як засобу обігу і платежу та як засобу нагромадження багатства. У першому випадку метою є створення запасу купівельних і платіжних засобів, достатнього для задоволення поточних потреб економічних суб'єктів у товарах та послугах (трансакційний мотив), у другому - як самозростаючої вартості (мотив капіталізації).

Пропозиція грошей являє собою той запас вільних грошових коштів, який економічні суб'єкти готові надати в користування своїм контрагентам за певну винагороду. Як і попит на гроші, вона є явищем залишку. На макроекономічному рівні на відміну від рівня окремого економічного суб'єкта, коли пропозиція грошей взаємодіє з попитом на гроші як його альтернатива, вона формується дещо по-іншому: на основі наявної маси грошей в обороті й емісійної діяльності банків. Оскільки пропозиція грошей має переважно екзогенний характер, вона є вторинною у взаємодії з попитом на гроші, й у своїй динаміці постійно орієнтується і прилаштовується в межах змін останнього. Тільки за цієї умови вплив суб'єктивного (зовнішнього) фактора на кон'юнктуру грошового ринку буде мінімізованим, а зміни ключових індикаторів ринку будуть об'єктивними і не матимуть руйнівних наслідків.

Зрівноваження попиту і пропозиції на грошовому ринку визначає об'єктивний рівень ставки процента, за якого досягається стабілізація кон'юнктури цього ринку. Взаємозв'язок між попитом, пропозицією і ціною грошей реалізується відповідно до загальних закономірностей функціонування ринку: попит прямо Пропорційно впливає на рівень процента, а пропозиція - обернено пропорційно.

Соседние файлы в папке деньги и кредит