Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
деньги и кредит / ДиК Прогр.семнарських занять 2013.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
872.45 Кб
Скачать

Основні поняття та терміни:

Валютна система національна - сукупність економічних відносин і форм організації грошово-кредитних відносин даної країни, які закріплені державно-правовими нормами і за допомогою яких здійснюється міжнародний платіжний обмін, формуються і використовуються валютні ресурси для забезпечення потреб суспільного відтворення. Визначаючись національним законодавством, у забезпеченні безперебійності розрахунково-платіжних відносин, вона керується нормами міжнародного права. Провідними елементами національної валютної системи є національна валюта, валютний паритет, режим валютного курсу національної валюти, обсяг і склад валютних резервів, умови конвертованості національної валюти, статус національних органів і закладів, які регулюють валютні відносини країни, умови функціонування національного ринку валют і золота.

Валютна світова система - вільно розроблена державами світу та закріплена міжнародними угодами форма реалізації валютних відносин, що включає в себе сукупність способів, інструментів міждержавних органів, за допомогою яких здійснюється взаємний платіжно-розрахунковий обіг у межах світового господарства. Її складовими елементами є форми міжнародних засобів платежу, уніфікований режим валютних паритетів і курсів, режим валютних ринків, міжнародні валютно-фінансові організації. Кожен з елементів світової валютної системи юридично визначається відповідними договорами й угодами.

Валютна позиція - співвідношення вимог і зобов'язань в іноземній валюті банку чи фірми.

Валютна позиція відкрита - валютна позиція, за якої сума активів та позабалансових вимог банку у певній іноземній валюті не збігається з із сумою балансових та позабалансових зобов'язань у цій самій валюті. Відкрита валютна позиція містить додатковий ризик у разі зміни валютного курсу.

Валютна позиція відкрита довга - валютна позиція, за якої сума активів та позабалансових вимог банку перевищує суму балансових та позабалансових зобов'язань у кожній іноземній валюті. Банк із такою позицією може отримати прибутки при підвищенні курсу іноземної валюти і зазнати певних втрат при його зниженні.

Валютна позиція відкрита коротка - валютна позиція, за якої сума балансових та позабалансових зобов'язань банку перевищує суму активів і позабалансових вимог у кожній іноземній валюті. Банк із такою позицією може отримати прибутки при зниженні курсу іноземної валюти та мати певні втрати при його підвищенні.

Валютна позиція закрита - сума активів та позабалансових вимог банку збігається з сумою балансових та позабалансових зобов'язань у кожній іноземній валюті.

Касові операції - купівля-продаж валюти за курсом, зафіксованим на момент підписання угоди з умовою поставки до двох робочих днів.

Конвертованість валюти - здатність валюти даної країни вільно обмінюватися на валюти інших країн та міжнародні платіжні засоби за діючим курсом.

Рахунок «Лоро» - рахунки, що відкриваються банком своїм банкам-кореспондентам. На них заносяться всі суми, що поступають чи видаються згідно з дорученням цього банку.

Рахунок «Ностро» - рахунок даної кредитної установи в банку-кореспонденті, на якому відображаються взаємні платежі

Соседние файлы в папке деньги и кредит