Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
деньги и кредит / ДиК Прогр.семнарських занять 2013.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
872.45 Кб
Скачать

Основні поняття та терміни

Грошовий (монетарний) ринок - система економічних відносин у процесі здійснення купівлі-продажу грошей як специфічного товару, формування їх попиту, пропозиції та ціни.

Деривативи (похідні цінні папери) - строкові угоди, які засвідчують право та/або зобов'язання придбати або продати в майбутньому певний базовий актив (товари, фінансові інструменти) за певною ціною на визначених цим документом умовах. Основними видами є опціони, свопи, ф'ючерсні та форвардні контракти.

Ринок фондовий — частина ринку цінних паперів, де об'єктом операцій є фондові цінності (цінні папери тривалої дії").

Ринок цінних паперів — сектор грошового ринку, де для переміщення грошей від продавців до покупців застосовуються такі інструменти, як пайові (наприклад, акції) та боргові (наприклад, облігації, векселі, депозитні сертифікати) цінні папери (ЦП). Розрізняють первинний (організація емісії нових ЦП) та вторинний (обіг ЦП, випущених раніше), централізований (біржовий) та децентралізований (позабіржовий) ринки цінних паперів.

Ринок грошей — це за економічним призначенням ресурсів такий сектор грошового ринку, де об'єктом операцій є короткострокові кошти (до одного року), які використовуються в обороті покупця як гроші, тобто для приведення в рух уже накопиченого капіталу.

Ринок капіталу — це за економічним призначенням ресурсів такий сектор грошового ринку, на якому купуються і продаються грошові кошти на тривалий (більше одного року) термін і використовуються для збільшення маси основного й оборотного капіталів покупця, тобто функціонують як само-зростаюча вартість.

Ставка рівноваги - ставка процента, за якої попит та пропозиція на грошовому ринку досягають зрівноваженості.

Схильність до заощаджень - вибір населення між поточним та майбутнім споживанням, який визначає пропозицію грошей на ринку.

Теорія переваги ліквідності - трактування Дж. М. Кейнсом попиту на гроші через застосування портфельного підходу, за яким, якщо власники портфелів активів віддають перевагу ліквідній формі, це означатиме зростання попиту на гроші, і навпаки.

Трансакційний (операційний) мотив - попит на поточний (операційний) запас платіжних засобів.

Фінансові активи - активи, які створюються через здійснення фінансових операцій. За економічним змістом вони відображають усю сукупність видів ринкового продукту фінансової природи (фінансових інструментів).

Фінансові інструменти - збірне поняття, яке означає різноманітні фінансові документи, що обертаються на ринку, мають грошову вартість або засвідчують грошові операції. Є засобом оформлення передавання фінансових ресурсів від одних суб'єктів ринку до інших.

Фінансовий ринок - система економічних відносин з приводу реалізації (через купівлю-продаж або випуск та обіг) вартості, вкладеної у фінансових активах.

Література:

  1. Гроші та кредит: Підручник / За ред. М. І. Савлука. - К: КНЕУ, 2006. - Розд. 3.

  2. Доходи та заощадження в перехідній економіці України. - Львів: ЛНУ ім. І. Франка, 2003. - Розд. 4, 5, 7.

  3. Остапчук Я. М. Суть та структура грошового ринку в Україні // Ринок цінних паперів України. - 2001. - № 1. - С 10 -13.

  1. Остапчук Я. М. Теоретичні засади ринку грошей // Фінанси України. — 2002. - № 2. - С. 103 - 107.

  2. Савчук В. С, Федосов В. М. Фінансовий ринок в Україні: економічно-правові аспекти // Вчені записки КНЕУ. - 1998. - № 1. С 26.

Соседние файлы в папке деньги и кредит