Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
деньги и кредит / ДиК Прогр.семнарських занять 2013.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
872.45 Кб
Скачать

Література:

  1. Анулова Є.Ф. Міжнародні економічні відносини: Навчальний посібник. – К.: ІВЦ «Маркетинг», 2000.

  2. Бойцун Н.Є. Міжнародні фінанси. Навчальний посібник. – 2005, 336 с.

  3. Боринець С.Я. Міжнародні валютно-фінансові відносини. Підручник для ВНЗ. – 2004, 406 с.

  4. Букина М.К., Семенов А.М. Основы валютных отношений: Учебное пособие. – М.: Юрайт, 1998.

  5. Гальчинський А.С. Сучасна валютна система. – К.: Вища школа, 2001.

  6. Гроші та кредит. А. Демківський. – К.: Дакор, 2005 р. – 528 с.

  7. Гроші та кредит. А.І. Щетинін. – К.: ЦНЛ, 2005 р. – 432 с.

  8. Гроші та кредит. Б.С. Івасів. – Тернопіль.: Карт-бланш, 2000 р. – 510 с.

  9. Гроші та кредит. О.М. Колодізєв, О.Р. Яременко. – Х.: Видавничий Дім «ІНЖЕК», 2004 р. – 156 с.

  10. Гроші та кредит. М.І. Савлук. – К.: КНЕУ, 2001 р. – 602 с.

  11. Міжнародні фінанси в питаннях та відповідях: // за ред. Ю.Г. Козака, В.В. Ковалевського, К.І. Ржепішевського. – Навчальний посібник: 2-ге вид., перероб. і доп. – Київ: ЦУЛ, 2003. – 294 с.

Методичні поради щодо підготовки до семінару

Вивчаючи тему, необхідно пам'ятати, що міжнародні валютно-кредитні установи створені на основі міждержавних угод. Провідне місце серед цих установ займають: Міжнародний валютний фонд (МВФ), Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Банк міжнародних розрахунків (БМР). МБРР є головною установою Групи Світового банку, до якої також входять Міжнародна фінансова корпорація, Міжнародна асоціація розвитку, Багато- стороння агенція гарантування інвестицій, Міжнародний центр урегулювання інвестиційних конфліктів. Найбільший вплив серед міжнародних організацій на сучасному етапі мають МВФ та МБРР, які були засновані у 1944 р. на Міжнародній валютно-фінансовій конференції в Бреттон-Вудсі (США).

МВФ - міжнародна валютно-кредитна організація, що має статус спеціалізованої представницької установи ООН. МВФ створювався як установа, покликана розвивати співробітництво між державами для врегулювання міжнародних валютних відносин, сприяти стабілізації валют країн-членів, підвищенню ступеня їх конвертова-ності, підтримувати рівновагу платіжних балансів цих країн, надавати короткострокові кредити країнам для покриття дефіциту платіжних балансів, ліквідувати валютні обмеження. Цю діяльність доповнює консультативна допомога з фінансових та валютних питань. На початку своєї діяльності МВФ був джерелом коштів для всіх країн-членів МВФ. З інтернаціоналізацією фінансового ринку більшість розвинутих країн перестали потребувати фінансових ресурсів фонду, МВФ зосередився на фінансуванні країн, що розвиваються.

МБРР - одна з найбільших та найвпливовіших у світі міжнародних фінансово-кредитних установ. Вона здійснює допомогу країнам з середнім рівнем розвитку. МБРР надає довгострокові позички під державні програми урядам та центральним банкам країн-членів та гарантує кредити, надані цим країнам приватними банками та іншими кредиторами. Членами МБРР можуть бути тільки члени МВФ. Причому, якщо з якихось причин МВФ призупиняє свої програми в будь-якій країні, це призводить до припинення програм кредитування з боку МБРР.

Регіональні міжнародні фінансово-кредитні установи почали створюватись у 60-ті роки, що пов'язано з розпадом світової колоніальної системи, розширенням регіонального співробітництва, розвитком інтеграційних процесів. Надаються кредити лише країнам-членам. Серед них виділяються Міжамериканський банк розвитку, заснований 1960 р. для фінансування країн Латинської Америки, Африканський банк розвитку, заснований у 1963 p., який надає кредити лише країнам африканського континенту, Азіатський банк розвитку, який розпочав свою діяльність у 1968 р. та включає до своїх членів азіатсько-тихоокеанські країни, а також інші країни світу (США, країни Західної Європи). У межах Європейського економічного співробітництва можна виділити такі установи, як Європейський інвестиційний банк, Європейський фонд валютного співробітництва. Для сприяння країнам Центральної і Східної Європи та країнам СНД у становленні ринкової економіки було створено у 1991 р. Європей-ський банк реконструкції та розвитку. Країнами Чорноморського басейну засновано Чорноморський банк торгівлі та розвитку, Україна є одним із засновників цього банку. До регіональних можна віднести Банк міжнародних розрахунків (БМР), заснований у 1930 році з метою регулювання платежів Німеччини. Поступово БМР стає впливовою банківською установою на світовій арені.

Соседние файлы в папке деньги и кредит