Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
деньги и кредит / ДиК Прогр.семнарських занять 2013.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
872.45 Кб
Скачать

Література:

1. Банківські операції. Навчальний посібник. – К: Центр навчальної літератури, 2006. – 208 с.

2. Гроші та кредит. А. Демківський. – К.: Дакор, 2005 р. – 528 с.

3. Гроші та кредит. А.І. Щетинін. – К.: ЦНЛ, 2005 р. – 432 с.

4. Гроші та кредит. Б.С. Івасів. – Тернопіль.: Карт-бланш, 2000 р. – 510 с.

5. Гроші та кредит. О.М. Колодізєв, О.Р. Яременко. – Х.: Видавничий Дім «ІНЖЕК», 2004 р. – 156 с.

6. Гроші та кредит. М.І. Савлук. – К.: КНЕУ, 2001 р. – 602 с.

7. Гроші та кредит: Підручник. / М.І. Савлук, А.М. Мороз, М.Ф. Пудовкіна та ін. – К.: КНЕУ, 2002.

8. Гроші та кредит: Підручник / За заг. ред. М. І. Савлука. - К.: КНЕУ, 2006.

9. Про банки і банківську діяльність: Закон України від 7 грудня 2000 р.

10. Про цінні папери та фондовий ринок: Закон України від 23 лютого 2006 р.

Методичні поради щодо підготовки до семінару

Вивчаючи походження комерційних банків, потрібно звернути увагу на їх попередників і причини виникнення комерційних банків. Необхідно розібратись у тій ролі, яку відіграли комерційні банки в економіці держави. Також необхідно звернути увагу на виникнення транснаціональних банків та їх роль у ринковій економіці окремих держав.

Студенту треба добре розібратись у складі грошових ресурсів банків та механізмі їх формування і сферах використання.

Формування грошових ресурсів комерційні банки здійснюють через проведення пасивних операцій. Передусім потрібно з'ясувати порядок формування як власного, так і залученого капіталу, звернувши увагу на поняття «ресурсна база» комерційного банку, виявити її призначення та роль. При цьому варто звернути увагу на відмінності у формуванні статутного фонду комерційного банку від його формування іншими видами підприємств. Особливу увагу слід приділити формуванню грошових ресурсів банків за рахунок заощаджень населення.

Далі необхідно вивчити операції з розміщення банками залучених коштів. При цьому потрібно окремо з'ясувати характерні особливості таких активних операцій комерційних банків, як кредитні, інвестиційні, вкладання коштів в іноземну валюту та нерухоме майно, виявити їх вплив на ліквідність комерційних банків. Також потрібно звернути увагу на законодавче обмеження деяких із цих операцій.

Ураховуючи, що серед активних операцій комерційних банків провідне місце займає кредитування юридичних і фізичних осіб, важливо зрозуміти сутність поняття та порядок визначення кредитоспроможності позичальників. Для цього треба опиратися на знання, отримані з цього питання при вивченні інших тем курсу.

Розглядаючи стабільність комерційних банків, передусім необхідно усвідомити її сутність і чинники, які на неї впливають, а також способи її досягнення особливої уваги потребує питання фінансової стійкості банків. У цьому зв'язку необхідно розглянути показники економічних нормативів, які її характеризують, джерела доходів і напрями витрат комерційних банків, формування та розподіл їх прибутку, показники прибутковості. І, нарешті, необхідно засвоїти суть ліквідності комерційного банку, види і мінімальні параметри. Далі треба розібратись у причинах і видах банківських ризиків та способах захисту від них.

На завершення вивчення теми потрібно усвідомити процес становлення та розвитку комерційних банків в Україні. Можна порівняти кількість банків та склад банківської системи України й інших країн, розміри і склад їх пасивів та активів, прибутку.

Соседние файлы в папке деньги и кредит