Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory.docx
Скачиваний:
719
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.64 Mб
Скачать

2 Що називається вогневою позицією?

Вогневою позицією називається ділянка місцевості, яка зайнята або підготовлена до зайняття вогневими взводами батареї (взводом, гарматою) для ведення вогню.

На вогневій позиції батареї обладнуються окопи для розташування гармат, машини (пункту управління) старшого офіцера батареї, командира вогневого взводу, самооборони, спостережного поста і машин підвозу боєприпасів (тягачів), сховища для особового складу, погрібці для боєприпасів.

Вогневі позиції можуть бути закритими або відкритими.

3 На вогневій позиції батарея 152- мм СГ 2С3, снаряд БП-540, заряд спеціальний. Висота цілі 3,2 м. Визначити дальність прямого пострілу за допомогою таблиць стрільби.

Розв’язання: По висоті траєкторія рівній висоті цілі 3,2 метра входимо в Таблицю стрільби для снаряда БП-540 і визначаємо, що дальність прямого пострілу 1000 метрів.

Білет № 9

1 Розсіювання снарядів (суть, властивості закону розсіювання, заходи щодо зменшення розсіювання).

При стрільбі із гармати (міномета) ще 600 років назад помітили, що снаряди (а тоді це були ядра) в одну точку не падають. Вивченням цього явища займалися вчені артилеристи здавен і продовжують вивчати це явище і зараз.

Таким чином, явище розкидання точок падіння снарядів під час стрільби із однієї і тієї ж гармати в можливо однакових умовах називається розсіюванням снарядів.

Розсіювання снарядів відбувається на деякій площині, яка називається площиною розсіювання. Ця площина обмежена еліпсом.

Розсіювання снарядів залежить від багатьох причин, які можна розбити на три групи:

1 Різноманітність початкових швидкостей.

2 Різноманітність кутів кидання і напрямків стрільби.

3 Різноманітність умов польоту снаряда після вильоту його із гармати.

В дійсних умовах стрільби під час кожного пострілу діють усі три групи причин, які визивають розсіювання снарядів, із-за чого одні снаряди летять далі, другі ближче, одні правіше, другі лівіше. Іншими словами, політ кожного снаряду відбувається по своїй траєкторії, яка відрізняється від траєкторії інших снарядів.

Висновок: розсіювання снарядів – явище неминуче.

При розгляді причин, які визивають розсіювання снарядів видно, що багато із них пов’язані з випадковими помилками різного роду вимірювань. Частина із них зв’язку з вимірюваннями не має (підплигування гармати, різноманітність обробки поверхні снаряду і т.д.), однак вплив їх також випадковий. Відхилення кожної точки падіння снаряда від центру розсіювання снарядів випадкове і може бути представлене як результат дії великої кількості помилок, кожна із яких визвана дією окремої причини, не залежної від решти причин. Кожна елементарна помилка дуже мала в порівнянні з сумарною величиною відхилення даної точки падіння снаряда. Виходячи з цього закон розсіювання снарядів – нормальний закон.

Властивості закону розсіювання.

Еліпси які відображають характер розподілу двох випадкових величин називають еліпсами розсіювання.

Еліпс, для якого К = 1 називається одиничним еліпсом розсіювання і позначається ε. Полувісями цього еліпса є серединні відхилення випадкових величин Вд і Вб які входять в систему. Практично вважають, що повний еліпс розсіювання включає 4-5 серединних відхилень (4Вд, 4Вб).

1 Розподіл точок падіння снарядів відбувається на площині, яка огранена кривою, форма якої нагадує еліпс, іншими словами, розсіювання не безмежне.

2 Розсіювання нерівномірне: найбільша густина (плотність) точок падіння спостерігається в центрі еліпса і найменше на межах площини розсіювання.

3 Розсіювання симетричне відносно головних осей еліпса, який обмежує площину розсіювання.

Виходячи із властивостей розсіювання можна сформулювати закон розсіювання:

  1. Чим менше відхилення точки падіння снаряда від центру розсіювання, тим більша імовірність його отримання;

зі збільшенням відхилення імовірність його зменшується.

2) Відхилення точок падіння снарядів від центру розсіювання рівні по своїй абсолютній величині, але протилежні по знаку, рівно імовірні,

імовірність отримання додатного відхилення дорівнює імовірності

отримання від’ємного відхилення.

3) Відхилення точок падіння снарядів від центру розсіювання має свою практичну границю. Відхилення, які перевищують по своїй величині цю границю мало імовірні.

Коротко закон розсіювання снарядів можна сформулювати так:

Розсіювання снарядів нерівномірне, симетричне, небезмежне.

Заходи щодо зменшення розсіювання.

Збільшення розсіювання снарядів веде до збільшення витрати снарядів на виконання вогневого завдання. Розсіювання снарядів – явище неминуче, але це не означає, що ми не можемо впливати на його величину. Аналіз причин розсіювання снарядів показує, що значна частина із них залежить від правильного зберігання і підготовки гармат і боєприпасів до стрільби і від ступеню підготовки особового складу обслуги гармат до виконання своїх обов’язків . Відмітимо основні заходи, які потрібно проводити для зменшення розсіювання:

  1. Гармата повинна бути технічно справна : всі механізми повинні бути врегульовані відповідно до вимог інструкції по експлуатації.

  2. Гармату потрібно встановлювати на горизонтальній площині і надійно закріпляти на ґрунті.

  3. Треба вибирати точку наводки достатньо віддалену, стійку, яка добре спостерігається. Навідники повинні одно образно і ретельно проводити установку прицілу, рівня і кутоміру, одноманітно і ретельно проводити наводку, відновлювати її перед кожним пострілом і усовувати вплив мертвих ходів механізмів.

  4. Заряджаючі повинні одноманітно досилати снаряди.

  5. Не держати гармату довго зарядженою.

  6. Проводити сортування зарядів по партіям. Сортування зарядів по партіям має більш важливе значення ніж сортування снарядів по партіям та ваговим знакам. Тому вогневі завдання треба виконувати зарядами однієї партії і бажано снарядами однієї партії з одними і тими ж ваговими знаками.

  7. Заряди необхідно зберігати в герметичній укупочці та однакових температурних умовах (не допускати нагріву зарядів прямими сонячними променями).

  8. Проводити сортування снарядів по партіям і ваговим знакам відхилення маси, ретельно вичищати снаряди від мастил.

  9. Додержувати встановлений режим вогню.

Чим повніше будуть виконані ці вимоги, тим величини, котрі характеризують розсіювання даної стрільби будуть ближче підходити до табличних значень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]