Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory.docx
Скачиваний:
719
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.64 Mб
Скачать

2 Призначення та робота підйомного механізму гармати

Підйомний механізм призначений для наведення ствола гармати у вертикальній площині. секторного типу.

Механізм складається з: маховика з рукояткою (привод); коніч-ного редуктора; шарніра; черв’ячного редуктора; корінної пари (вал-шестерня і зубчастий сектор).

Маховик з рукояткою - задають рух механізму.

Конічний редуктор змінює напрямок осі обертання на 900.

Шарнір з’єднує конічний редуктор із черв’ячним редук­тором та усуває вплив похибок їх неспівосності на роботу механізму.

Черв’ячний редуктор забезпечує: зміну напрямку осі обертання на 900; виграш у зусиллі при наведенні; точність наведення; незби-вання наводки (як самогальмівна пара).

Рисунок 1 - Підйомний механізм:

1-маховик з рукояткою; 2-конічний редуктор; 3-черв’ячний редуктор;

4-шарнірний редуктор

Корінна пара забезпечує передачу руху з черв’ячного редуктора на підйомну частину гармати.

Усі деталі механізму, окрім зубчастого сектора люльки, розміщуються на кронштейні верхнього станка. Вал-шестерня, яка знаходиться на виході черв’ячного редуктора, примушує сектор, разом із люлькою рухатися вгору або вниз, чим і досягається наведення ствола у вертикальній площині.

3 На вогневій позиції батарея 152-мм СГ 2С3. Висота вогневої позиції 40 м, снаряди ОФ-540, температура зарядів +200С, сумарне відхилення початкової швидкості снарядів ∆V0сум = -0.6%. Вирахувати поправки дальності на відхилення Тз на дальність 7 км в основному напрямку стрільби 28-00 для заряду третього.

Розв’язання:

ΔД= 0,1 ·(−23) · +5 = − 11,5

Білет № 30

1 Зміст та порядок пристрілювання за сзр при пз менше 5-00, умови закінчення пристрілювання.

а) Зміст пристрілювання за СЗР :

Пристрілюванням відшукують найвигідніші установки для стрільби на Ураження і суть його полягає в тому, що ЦРС наближають до цілі (центру цілі), вводячи коректури по дальності, які визначені по результатам оцінки знаків розривів відносно цілі, шляхом послідовного половинення вилки дальності . Коректури напрямку визначають за загальними правилами.

б) Порядок пристрілювання за СЗР (ст.114-115) :

1.Пристрілювання починають поодинокими пострілами на вирахуваних установках.

2.Якщо після першого пострілу виміряне тільки бокове відхилення розриву, то виводять розрив на лінію спостереження , використовуючи коефіцієнт віддалення Кв і призначають ще один постріл.

ß = - α • Кв

3.Отримавши знак розриву, приймають його перельотним (недольотним) по лінії спостереження на величину першої вилки, яка дорівнює 200 м, вводять коректури з урахуванням виміряного відхилення розриву в напрямку і призначають наступний постріл.

Коректури : - в дальності ΔП = ΔД/ΔХтис = 200/ΔХтис

- в напрямку ß = -α Кв + (+- ΔД/100)Кк

4.Таким чином діють до отримання розриву протилежного знаку, після чого половинять вилку і, якщо потрібно , продовжують пристрілювання.

У залежності від відхилення розриву від цілі в дальності величина першої вилки може бути зменшена або збільшена.

ВИЛКА – це різниця двох кутів підвищення (двох установок прицілу при одній і тій же установці рівня), на одному із котрих під час пристрілювання отриманий перельот, а на другому – недольот.

Пристрілювання дальності і напрямку здійснюють одночасно. Відхилення розривів по напрямку визначають за допомогою приладів: бінокля, бусолі, ... Завданням пристрілювання напрямку с відшукання стрільбою такої установки кутоміру, при якій ціль буде накриватись еліпсом розсіювання по напрямку, а також вивід розривів на лінію спостереження і утримання їх на ній для полегшення оцінки відхилень розривів від цілі по дальності перельотів (“+”) або недольотів(“-”) .

Коректури дальності і напрямку визначають за допомогою ПРК, ПУВ або МК- це способи визначення коректур під час пристрілювання за СЗР. Ще один спосіб – розрахунком.

Якщо ПЗ менше 5-00 (а ми зараз розглядуємо такий варіант), то основний спосіб визначення коректур – розрахунком.

Умова закінчення пристрілювання дальності і напрямку:

В ПС і УВ А записано, що до стрільби на Ураження переходять:

  • на середині вилки, що дорівнює 100м, - якщо глибина цілі менше 100м;

  • на середині вилки, що дорівнює 200м, - якщо глибина цілі 100м і більше;

  • якщо під час пристрілювання було отримано влучення в ціль.

При влученні в групову ціль вводять коректури з урахуванням виміряного відхилення розривів у напрямку та з окомірною оцінкою відхилення розриву за дальністю від центру цілі, а якщо розрив снаряда відбувся поблизу дальньої чи ближньої її межі, приймають розрив відповідно перельотним або недольотним на величину, яка дорівнює ½ глибини цілі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]