Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory.docx
Скачиваний:
719
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.64 Mб
Скачать

1 Балістична підготовка стрільби артилерії( завдання, визначення ).

Балістична підготовка в дивізіоні (батареї) проводиться перед кожною стрільбою і у ході стрільби.

Завданням балістичної підготовки є визначення балістичних умов, які враховують під час стрільби.

Основними завданнями балістичної підготовки являються:

Визначення відхилення початкової швидкості снарядів із-за зносу каналу ствола гармати (ΔVоГР).

Відхилення початкової швидкості снарядів це зміна величини дійсної швидкості снаряда від табличного значення. Воно буває додатнім і від’ємним. Додатне „+” – коли початкова швидкість снаряду більше табличної і від’ємним „-” ­ коли початкова швидкість снаряду менше табличної. Визначається за допомогою ПЗК і виражається в %.

Визначення різнобою основних гармат батарей відносно контрольної гармати дивізіону та гармат батарей відносно основної (δVоі).

Різнобій – неспівпадання центру групи точок падіння снарядів при стрільбі із кількох гармат по одній і тій-же цілі на однакових установках прицілу і рівня із-за різниці індивідуальних балістичних характеристик гармат.

Визначення сумарного відхилення початкової швидкості снарядів (ΔV) для контрольної гармати дивізіону та основних гармат батарей.

Сумарне відхилення початкової швидкості снаряду – це відхилення початкової швидкості яке включає в себе відхилення початкової швидкості снарядів із-за зносу каналу ствола гармати і відхилення початкової швидкості із-за індивідуальних властивостей партій зарядів. Тобто ΔV= ΔV+ΔV

Визначення температури зарядів (Тз). (Тз – це ступінь нагрітості зарядів).

Визначення балістичних характеристик боєприпасів.

Балістичні характеристики боєприпасів це основні дані, які визначають закономірність розвитку процесу руху снаряду (міни) в каналі ствола (внутрішньобалістичний) або на траєкторії (зовнішньобалістичний). Основні внутрішньобалістичні характеристики: калібр, щільність заряджання, довжина шляху снаряду в каналі ствола, відносна маса заряду (відношення її до маси снаряду), сили пороху max тиск порохових газів, характеристики горіння пороху і т.і. До основних зовнішньобалістичних характеристик відносяться: - початкова швидкість снаряду, балістичний коефіцієнт; кути кидання і вильоту; середнє відхилення.

Сортування та розподіл боєприпасів, які поступили, проміж батареями (гарматами).

2. Призначення, характеристика, будова та дія накатника

Накатник гідропневматичний, призначений для повернення відкотної частини у початкове положення та утримання її в цьому положенні при будь-яких кутах підвищення ствола.

Накатник складається з циліндра зовнішнього (1); циліндра середнього (2); циліндра робочого (3); штока з поршнем (4); задньої та передньої кришок (6); ущільнювальних пристроїв поршня i штока (5) (рис.8.16).

Зовнішній циліндр закріплений в обоймі ствола; шток – у люльці.

Накатник заповнений pідиною ПОЖ-70 (або “Стеол-М”), кількі-сть рідини 9,77–9,97 л та повітрям - початковий тиск 46–48 кГс/см2.

Робоче тіло - повітря. Воно накопичує енергію, необхідну для

накату та утримання відкотної частини у початковому положенні. Рідина передає тиск між поршнем i робочим тілом і виконує функцію ущільнення, що утримує газ у з'єднаннях рухомих деталей, якими є шток i циліндр.

Ущільнювальні пристрої (комірцевого типу) циліндра і штока утри-мують рідину в накатнику.

Задня стінка зовнішнього циліндра має пристрій для замикання газу в циліндрі (гідрозапорний пристрій). Через цей пристрій контро-люють величину тиску в накатникові, кількість рідини у ньому та доводять їx до норми.

Принцип дії накатника:

а) під час відкоту:

поршень рухається відносно циліндрів, тиск рідини у робочому циліндрі зростає, і рідина перетікає у середній циліндр, а звідти, через патрубок в його нижній частині, – у зовнішній циліндр i стискає газ у зовнішньому циліндрі. Кінетична енергія відкотної частини при цьому перетворюється в потенціальну енергію тиску газу і накопи-чується для повернення відкотної частини у попереднє положення (накату);

б) під час накату:

рідина під дією тиску з боку газу перетікає в зворотному напрямку і тисне на поршень та передню стінку циліндра, примушуючи циліндр рухатись разом із всією відкотною частиною вперед.

3 На посаді командира артилерійської батареї розрахувати тривалість останнього вогневого нальоту по об’єктах атаки. під час проведення артилерійської підготовки контратаки, якщо відомо:

Розв’язання:

1 Визначаємо тривалість останнього вогневого нальоту по об’єкту атаки:

2 Відповідь: тривалість останнього вогневого нальоту 11 хвилин.

Білет № 14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]