Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory.docx
Скачиваний:
719
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.64 Mб
Скачать

2 Призначення, організаційно-штатна структура механізованого батальйону.

Механізований батальйон організаційно входить до складу механізованої бригади. Механізований батальйон в обороні здатний при взаємодії з сусідами і самостійно міцно утримувати зайнятий район в обороні на різній місцевості і при будь-якій погоді, знищувати повітряні десанти, вертольоти та інші низьколітаючі цілі противника, успішно вести наступ, здійснювати марш на великі відстані, швидко використовувати результати вогневих ударів для завершення розгрому противника. Механізовані батальйони, використовуючи результати вогневого ураження противника, вміло використовуючи вогонь у наступі, можуть швидко охопити противника, знищити його живу силу, танки, БМП, БТР, артилерію, протитанкові засоби, а також засоби ядерного та хімічного нападу.

До складу механізованого батальйону входять:

- управління батальйону (командир і його заступники);

- бойові підрозділи (три механізовані роти, мінометна батарея, протитанковий взвод (якщо мб на БТР), гранатометний взвод АГС-17)

- підрозділи бойового забезпечення ( взвод зв’язку)

- підрозділи тилового і технічного забезпечення (взвод технічного обслуговування; взвод матеріального забезпечення; медичний пункт батальйону).

Всього в механізованому батальйоні на БТР: особового складу – 544 чол., БТР – 48, 120 мм мінометів – 6, ПТКР “ФАГОТ” – 6, СПГ 9 – 3, РПГ 7 – 33, ПТКР “МЕТИС” – 9, АГС-17 – 6, ПК – 9, РКК – 27, АК-74 – 399.

Всього в механізованому батальйоні на БМП: особового складу – 452 чол., БМП – 34, 120 мм мінометів – 6, АГС-17 – 6, РПГ –33, КК – 9, РПК – 27,АК -74 – 312.

3 Підготувати першу команду для пристрілювання цілі 103-ї, жива сила та вогневі засоби противника, розташовані у відкритих окопах, якщо передбачається вести по цілі мортирну стрільбу. Координати цілі X=22100, Y=37300, висота 100 м. Основний напрямок стрільби 12-00. Поправки на відхилення умов стрільби від табличних для заряду другого, 155–мм СГ 2С3 визначене з графіка розрахованих поправок: ∆Дсум.= – 303 м. ∆= – 0–15

= 13050м, = +0-78, ΔРВ= −0-16, ΔХТИС= 6,4.

Розв’язання: = 12860м,= +0-64, „Вишня”. Стій. Ціль 103-тя, піхота укрита. Снаряд осколково-фугасний, підривник осколковий. Заряд другий. Приціл 870. Рівень 29-84. Основний напрямок. Правіше 0-64. 3-й 1 снаряд. Вогонь.

Білет № 5

1 Масштаби топографічних карт. Числовий, лінійний та поперечній масштаби. Порядок вимірювання відстаней по карті за допомогою масштабів.

Всі наші топографічні карти, за винятком карт масштабу 1 : 1 000 000, складають у єдиній рівнокутній проекції – окремо за 6-ти градусними зонами. Це дозволяє кожну таку зону розгортати у площину, тобто відображати на карті практично без помітних викривлень, які викликані кривизною Землі. Тому таку карту можна використовувати при вимірюваннях як план, що зберігає геометричну подобу всіх окреслень місцевості.

Ступінь зменшення ліній на карті відносно горизонтальних проложень відповідних ним ліній на місцевості називається масштабом карти(плану). Інакше кажучи, під масштабом розуміють відношення довжини лінії на карті до довжини горизонтального положення відповідній їй лінії на місцевості.

Числовий масштаб. Цей числовий вираз називають числовим масштабом і представляють у вигляді відношення одиниці до числа, яке показує, у скільки разів зменшена довжина ліній на місцевості при зображенні їх на карті. (Числовий масштаб – це масштаб карти, у вигляді дробі, чисельник якої одиниця, а знаменник – число, що показує у скільки разів зменшені на карті горизонтальні положення ліній місцевості.) Наприклад, масштаб 1 : 50 000 показує, що всі лінійні розміри на карті зменшені у 50 000 разів, тобто 1 см карти на місцевості відповідає 500 м, або 0,5 км.

Відстань на місцевості у метрах або кілометрах, яка відповідає 1 см карти, називається величиною масштабу. У наведеному прикладі величина масштабу буде 500 м, або 0,5 км.

Дійсно, чим менше знаменник числового масштабу, тим зображення на карті крупніше, і навпаки; тому більш крупним називається той масштаб, у якого знаменник менше.

При користуванні числовим масштабом відстань на карті вимірюють у сантиметрах звичайно за допомогою лінійки з сантиметровими відмітками. Отримане при цьому число сантиметрів умножають на величину масштабу. Наприклад, на карті масштабу 1 : 50 000 виміряли 3,8 см; на місцевості це буде відповідати Д = 3,8 * 0,5 = 1,9 км. Якщо ж відстань Д виміряна на місцевості і її потрібно відкласти на карті, то її потрібно розділити на величину масштабу карти. Наприклад, якщо Д=1350 м, то на карті масштабу 1 : 25 000 необхідно відкласти відрізок d = 1350 : 250 = 5,4 см.

Лінійний масштаб представляє собою графічне вираження числового масштабу. Найпростіше вимірювати відстань на карті за допомогою лінійного масштабу. Оформлення лінійних і числових масштабів на топографічних картах показано на лівому рисунку, а порядок виміру відстані – на правому.

Поперечний масштабце спеціальний графік, виконаний за допомогою гравіювання на металічній пластині (рис.4). Побудова його основана на пропорційності відрізків паралельних ліній, що пересікають сторони кута.

Стандартний (нормальний) поперечний масштаб має великі поділки, рівні 2 см, і малі поділки (зліва на графіку), рівні 2 мм. Крім того, на графіку є відрізки між вертикальною і нахильною лініями, рівні по першій нижній горизонтальній лінії 0,2 мм, по другій 0,4 мм, по третій 0,6 мм і т.д. За допомогою поперечного масштабу можна вимірювати і відкладати відстані на картах будь-якого масштабу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]