Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory.docx
Скачиваний:
719
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.64 Mб
Скачать

1 Підготовка стрільби та управління вогнем прямою наводкою. Визначення установок для стрільби. Вибір точки прицілювання.

Підготовка стрільби та управління вогнем проводиться у цілях постійного підтримування артилерійських підрозділів у стані постійної готовності та найбільш елективному виконанню вогневих завдань.

Вона включає ;

- розвідку та визначення танконебезпечних напрямків;

- вибір та підготовку вогневих позицій, призначення смуг вогню /секторів обстрілу/, рубежів відкриття вогню;

- технічну підготовку; -

- визначення та облік поправок на відхилення умов стрільби від табличних та визначення установок для стрільби;

- організацію стрільби та управління вогнем.

При стрільбі прямою наводкою з гармат під установками для стрільби розуміють установку прицілу, поправку напрямку, яка вводиться по шкалі бокових поправок у оптичний приціл чи кутомір панорами та точку прицілювання.

При визначанні установок для стрільби керуються наступними правилами: ПС і УВ арт. Ст.. 349.

Дальність до цілі визначають за допомогою приладів, по картці вогню гармати, по карті або окомірно.

Вираховану установку прицілу і поправку напрямку /кутомір/ визначають з урахуванням поправок на відхилення умов стрільби від табличних.

Для визначення поправок використовують результати попередніх стрільб. Коли відсутні такі відомості, командир батареї (взводу) визначає і доводить до командирів гармат поправки на відхилення умов стрільби від табличних. Коли немає часу або неможливо визначити умови стрільби, враховують поправки хоча б приблизно. У всіх випадках ураховують індивідуальні поправки гармати на відхилення ліній прицілювання..

ПС і УВ арт. ст.. 350.

Точку прицілювання вибирають у центрі цілі або в найбільш вразливій її частині.

Прицільну марку /перехрещення панорами/ під час стрільби по нерухомих цілях сполучають з точкою прицілювання, працюючи підйомним та поворотним механізмами в одну сторону, наприклад, зліва направо або зверху вниз.

Відхилення снарядів від цілі за дальністю ї напрямком визначають за місцем падіння снарядів, осколків / хмарці розриву або вирві/, або за допомогою спостереження відхилення траси відносно цілі / точки прицілювання /.

Хмарку розриву спостерігають у момент її появи. Відхилення траси за напрямком ї висотою виміряють на висоті цілі; приціл та наводка за висотою вважаються вірними, якщо траса проходить нижче верхнього краю і вище її основи.

2 Задачі артилерійської розвідки і вимоги, що пред’явлені до неї.

Артилерійська розвідка є важливим видом бойового забезпечення артилерії. Вона включає в себе комплекс заходів, які проводяться командирами і штабами з метою своєчасного здобуття відомостей про противника і місцевість, відкриття вогню артилерією, а також для здійснення своєчасного маневру частинами і підрозділами в бою. Артилерійська розвідка організовується та ведеться у тісній взаємодії з іншими видами розвідки.

Артилерійська розвідка, як складова частина тактичної розвідки, підрозділяється на наступні види: оптична розвідка; звукова розвідка; радіолокаційна розвідка; повітряна розвідка; радіотехнічна розвідка .

Сучасна артилерійська розвідка оснащена різноманітними оптичними і електронно-оптичними приладами, звукометричними комплексами (ВПЗК, АЗК-5, АЗК-7), радіолокаційними станціями розвідки наземних рухомих цілей (СНАР), радіолокаційними комплексами типу АРК-1 і спроможна здобувати в найкоротші терміни самі різноманітні і точні дані про противника, що забезпечує своєчасне відкриття вогню артилерією

Основними завданнями артилерійської розвідки є :

  • виявлення і визначення координат тактичних засобів ядерного і хімічного нападу противника, його артилерійських, мінометних і зенітних батарей, реактивних систем залпового вогню, танків і протитанкових засобів, пунктів управління та радіоелектронних засобів;

  • визначення місцезнаходження опорних пунктів і фортифікаційних споруд, характеру їх інженерного обладнання та зайнятості військами і вогневими засобами;

  • дорозвідка об'єктів і цілей противника призначених для поразки вогнем артилерії;

  • спостереження за положенням і діями військ противника і своїх військ;

  • виявлення і вивчення нових способів і прийомів ведення бойових дій противником та застосування ним нових зразків озброєння і техніки;

  • розвідка місцевості в районах розгортання в бойовий порядок ракетних і артилерійських частин і підрозділів та на маршрутах їх просування;

  • обслуговування стрільби артилерії.

Артилерійська розвідка багато в чому визначає успішне ви­конання задач ракетними військами і артилерією. Тому до неї висувається ряд вимог, таких як :цілеспрямованість, активність, безперервність, своєчасність і прихованість, достовірність і точність розвідувальних відомостей.

Цілеспрямованість артилерійської розвідки полягає в суворому підпорядкуванню її заходів задачам РВ і А. Вона досягається правильним визначенням об'єктів, районів і задач розвідки, зосередженням основних зусиль на виявлення тактичних засобів ядерного нападу і артилерії противника, на забезпечення високої ефективності ракетних ударів і вогню артилерії.

Активність розвідки полягає в наполегливому намаганні здобути необхідні розвідувальні відомості та досягається вмілим застосуванням всіх сил і засобів розвідки, широким виявленням ініціативи командирами підрозділів артилерійської розвідки, знанням організації та тактики дій противника.

Безперервність розвідки полягає у веденні її у всіх видах бойових дій, вдень і вночі, за будь-яких умов місцевості та погоди. Вона досягається ретельною організацією розвідки, своєчасною постановкою завдань підрозділами, чіткою взаємодією всіх сил і засобів.

Своєчасність артилерійської розвідки полягає в здобутті і поданні розвідувальних відомостей у строки необхідні для прийняття рішення, планування і підготовки вогню артилерії. Вона досягається завчасною організацією розвідки, застосуванням швидкодіючих засобів і способів розвідки і зв'язку, скороченням часу на збір, аналіз, обробку і передачу розвідувальних відомостей.

Прихованість артилерійської розвідки полягає в дотриманні умов, які включають можливість встановлення противником зосередження зусиль розвідки на визначених напрямках. Вона досягається ретельним маскуванням висування, розгортання, застосування сил і засобів розвідки, встановленням режиму роботи електронних і радіолокаційних засобів.

Достовірність розвідувальних відомостей досягається підтвердженням їх різними джерелами, ретельним вивченням, співставленням і перевіркою, а при необхідності і проведенням дорозвідки об'єктів (цілей), які призначені для ураження РВ і А. Це забезпечує гарантію того, що ракетний удар або вогонь артилерії прийдеться не по пустому місцю.

Точність розвідувальних відомостей про місцеположення і розміри об'єктів (цілей) повинна забезпечувати їх ефективну вогневу поразку. Вона досягається застосуванням найбільш сучасних засобів, способів розвідки, ретельною топогеодезичною прив'язкою пунктів, постів, позицій, своєчасною технічною підготовкою приладів і апаратури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]