Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory.docx
Скачиваний:
719
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.64 Mб
Скачать

1 Бойовий порядок батареї в обороні та наступі. Бойові можливості батареї.

Для виконання завдань з вогневого ураження противника батарея розгорається в бойовий порядок.

Бойовий порядок батареї складається з :

- бойових порядків вогневих взводів;

- командно - спостережного пункту батареї, а за необхідності і спостережних пунктів (передового або бокового);

- пункту управління вогнем батареї(машини СОБ).

Основний район ВП призначають для виконання найбільш важливих завдань

(на відстані 2 - 6 км від переднього краю оборони) .

Запасний район ВП призначають для виконання вогневих завдань на випадок вимушеного залишення основного району ВП .

Тимчасовий район ВП вибирається ближче до переднього краю для

виконання окремих вогневих завдань з ураження противника на дальніх підступах до оборони;

Командно - спостережний пункт командира батареї , як правило , вибирається в безпосередній близькості від КСП командира загальновійськового підрозділу, якому батарея додана або дії якого підтримує . Для спостереження найближчих підступів до переднього краю оборони на найбільш важливому напрямку від батареї може pозгоpтатись передовий спостережний пункт, на якому може знаходитися командир взводу управління або командир відділення управління. У деяких випадках для ведення розвідки на флангах, в місцях, які не спостерігаються з КСП, може розгортатись боковий спостережний пункт.

Бойовий порядок повинен забезпечувати :

- найбільш швидке і надійне виконання поставлених завдань;

- повне використання бойових можливостей підрозділів ;

- підтримку безпеpеpвної взаємодії з загальновійськовими підрозділами;

- найкраще використання захисних та маскуючи властивостей місцевості;

- швидкий маневр в ході бою .

Бойові можливості - це кількісні та якісні показники, які характеризують здатність артилерійської батареї уражати цілі і здійснювати маневр в ході бою.

Вогневі можливості батареї визначаються кількістю типових цілей

( піхота, піхота укрита, артилерійська ( мінометна) батарея, ПТКР, РПГ і інші), які може уразити батарея виділеною кількістю боєприпасів з заданою щільністю у встановлений час .

Маневр вогнем полягає в його зосередженні по одній цілі або pозосеpедженні вогню, для одночасного ураження декількох важливих цілей Маневр підрозділами визначається їх здатністю в переміщенні по фронту і глибині з метою створення необхідного угруповання аpтилеpії для виконання поставлених завдань.

2 Коректування вогню під час стрільби на ураження.

Під час ураження спостережених цілей визначають і вводять коректури дальності, напрямку, віяла, висоти розривів та стрибка прицілу (величини шкали).

Коректування вогню під час стрільби на ураження проводять за результатами окомірної оцінки відхилення центру групи розривів від цілі (центру групової цілі), із спостереженням за знаками розривів, а за сприятливих умов – за допомогою далекоміра.

Під час самостійної стрільби батареєю та під час ведення зосередженого вогню дивізіоном з розподілом ділянок цілі (груп цілей) між батареями коректування вогню проводять командири батарей за залпом батареї.

При веденні зосередженого вогню дивізіоном батареями внакладку або шкалою вогонь коректує командир дивізіону по першому залпу дивізіону (підручної батареї).

Коректури дальності і напрямку визначають за допомогою ЕОМ (МК), ПРК, ПУВ, а при поправці на зміщення менше 5-00 і розрахунком з використанням Кв і Кк. Під час стрільби дивізіоном Кв і Кк визначають для батареї розташованої в центрі району вогневих позицій дивізіону.

Для коректування вогню за результатами окомірної оцінки відхилення центру групи розривів від цілі (центру групової цілі) коректури дальності та напрямку визначають так само, як при пристрілюванні за допомогою далекоміра.

Якщо оцінити відхилення центру групи розривів від цілі ( центру групової цілі) неможливо або важко, то коректування вогню проводять із спостереженням за знаками розривів.

Для коректування вогню із спостереженням за знаками розривів відхилення центру групи розривів за дальністю від цілі (центру групової цілі) по лінії спостереження приймають рівними: при глибині цілі менше 100 м – 50 м після пристрілювання (100 м, коли установки для стрільби на ураження визначені іншими способами), якщо отримані всі перельоти або недольоти, і 25 м, коли отримана накриваюча група з перевагою перельотів або недольотів;

якщо глибина цілі 100 м і більше – глибині цілі після пристрілювання (1,5 глибини цілі, коли установки глибини на ураження визначені іншими способами), якщо отримані всі перельоти (недольоти), та 2/3 глибини цілі, якщо отримана перевага перельотів (недольотів) відносно дальньої (ближньої) межі цілі;

1/2 глибини цілі, якщо отримано приблизно однакову кількість перельотів і недольотів відносно дальньої (ближньої) межі цілі.

Для коректування вогню за допомогою далекоміра коректури визначають так само, як і при пристрілюванні цілі. Коректування вогню за допомогою далекоміра проводять, якщо є можливість надійного визначення центру групи розривів (залпу).

Віяло розривів коректують шляхом з’єднання або роз’єднання вогню при поправці на зміщення менше 5-00 у тих випадках, коли частина розривів (1/3 і більше) виходять за межі фронту цілі більше, ніж на 25 м при ураженні укритих, і більше , ніж на 50 м – при ураженні відкритих цілей, або коли обстрілюється менше, ніж 2/3 фронту цілі.

Якщо при цьому центр віяла зміщений відносно центру цілі, вводять єдину для дивізіону (батареї) коректуру для сполучення центра віяла з центром цілі.

Стрибок прицілу (величину шкали) виправляють у тих випадках, коли обстрілюється не вся глибина цілі або коли більша частина розривів виходить одночасно за дальню та ближню межу цілі.

3 КВУ виявив ціль «Танк у окопі » від орієнтира 42 вправо 25 вище 5. Поставити задачу далекомірнику на засічку цілі.

Розв’язання: Далекомірнику. Орієнтир 41, вправо 25, вище 5, «Танк у окопі», засікти.

Білет № 41

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]