Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_po_informatike.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
124.29 Кб
Скачать

1. Призначення і основні можливості процесора МS Ехсеl. Інтерфейс вікна. МS Ехсеl — система електронних таблиць (табличний процесор), яку використовують для проведення складних розрахунків, аналі­зу табличної, графічної або текстової інформації, форматування даних, автоматизації певних дій через макроси та ін.

Для завантаження МS Ехсеl необхідно активізувати кнопку Пуск, задати команди Все программи, МS Office, МS Ехсеl 2007. Унаслідок цих дій на екрані дисплея з'являється вікно МS Ехсеl.

Файли МS ЕхсеІ мають розширення .хlsх. їх назива­ють робочими книгами. Книга може складатися з одно­го або кількох робочих листків. Таблиця склад. із стовпців і рядків, схрещення яких утворюють комірку. Кожна комірка має власну адресу, наприклад GЗ — ім'я стовпця та номер рядка; стовпці — назву від А, В... АА, АВ... ХFD (всього 16 384 стовпці); рядки — номери від 1 до 1 048 576.

Над робочою областю вікна розташована панель формул , на якій є поле імені з адресою поточної комірки, кнопка Вставить функцию та значення поточної комірки. Для того щоб швидко досягти потрібної комірки (наприклад, СІ00), потрібно ввести її адресу замість адреси поточної комірки й натиснути на клаві­шу Еnter.

У МS ЕхсеІ 2007 з'явилась можливість змінювати розмір поля імені. Для цього покажчик миші підво­дять до межі поля імені та рядка формул, при зміне­ному вигляді покажчика «пе­ретягують» межу на потрібну відстань.

Для введення даних у комірку необхідно її активізу­вати, клацнувши на ній мишею або підвівши курсор за допомогою клавіш керування ним. Відтак вносять по­трібну інформацію й натискають на клавішу Еnter.

2. Робота з файлами ms Excel і робочими листами

Дії: створення, відкривання, збе­реження і друкування, попередній перегляд, зміна параметрів сторінки документа. Щоб створити новий файл Кнопка «Offiсе», команда создать.

У разі активізації значка Кнопка «Offiсе» відкри­вається додаткове вікно Создание книги, у лівому стовпці якого вміщено шаблони. Із них можна вибрати потрібний. Щоб відкрити файл із переліку над яким працювали нещодавно Кн. «Оffiсе» та у стовпці Последние документи активіз. потрібний файл. Для збереження файла (Кнопка «Offiсе»), команда(Сохранить). Якщо файл раніше був записаний, він зберігається під тим самим іменем і в тій самій папці, де був створений. Якщо файл новий — на екрані дисплея відкривається діалогове вікно Сохранение документа. Якщо існує необхідність змінити ім'я або місцеположення файла Кн. «Offiсе», Сохранить, далі обир. формат збереження..Для захисту даних таблиці є пароль, за яким він буде відкрива­тися для перегляду або читання. Для цього Сервис, команда Общие параметры, пароль. При використанні параметрів друку, встановлених за замовчуванням Бистрая печать на панелі швидкого доступу — друк однієї копії всіх сторінок документа. Щоб змінити стандартні параметри друку-(Кнопка «Оffiсе»), Печать:

— у групі Печатать- що друкують: усі сторінки чи частину (їх необхід­но зазначити);

— у гр. Вивести на печать-що саме друкують: виділену частину таблиці, весь робочий листок чи всі робочі листки;

— кн. Просмотр-активізю режим попереднього перегляду таблиці або попередньо визначених діапазонів сторінок;

— У гр. Копии вказ. к-сть копій табл, що друкують, активізація Разобрать по копиям-друку­вання всіх сторінок однієї копії.

Кожна робоча книга за замовчуванням має три робо­чі листки. Для додавання нового робочого-Вставить лист.

Для додавання нового робочого листка перед існую­чим-Главная в групі Ячейки , Вста­вить лист.

Сtrl + N — створення нового файла;

Сtrl + О — відкриття наявного файла;

Сtrl + 8 — збереження файла;

Сtrl + Р — друкування файла;

Сtrl + F2 — попередній перегляд файла.

3.Робота з комірками. Форматування. Зд. виділення, копіювання, вилучення, переміщення, редагування, форматування, автозаповнення, авторозрахунок зна­чень комірок, їх діапазонів, рядків і стовпців. За замовчуванням уся інформація в таблицях подається у форматі Общий. Щоб змінити формат комірок-Главная-Формат ячеек.Формати.

1. Общий — за замовчуванням для чисел і тексту;

2. Числовои — для роботи з числами.

3. Денежный — з грошовими одиницями; від'ємні значення можна виводити в таблиці червоним кольором;

4. Финансовый —для роботи з числа­ми, що стосуються грошових одиниць.

5. Дата — відображає числа у вигляді дати;

6. Время — подає числа у вигляді часу;

7. Процентний — для відображення чисел у вигляді відсотків. Якщо на такий формат пере­творюють числовий тип існуючих значень, то вони збільшуються у 100 разів;

8. Дробный — числа подають у вигляді дробу.

Вкладка Выравнивание-встановлення різних видів вирівнювання значень, які можна розташувати по вертикалі та горизонталі (група Ориентация). Шрифт- вид і розмір шрифту, верхній та нижній індекси, вибирають тип ліній рамки.

Вкладка Границы-встановлення рамки для комірки чи діапазонів комірок. Вид -заливання комірки кольо­ром.

Вирівн. інформації у комірці можна виконати-Главная-гр.Выравнивание-Ориентация(Текст против часовой стрелки, Текст по часовой стрелке, Вертикальний текст і тд.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]