Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_po_informatike.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
124.29 Кб
Скачать

13. Запити з використанням групових операцій.

За допомогою групових операцій можна виконати розра­хунок визначеної функції для групи записів, які мають однакові значення.

Наприклад, необхідно знайти максимальну і міні­мальну суму кредиту за видами кредитів. Об'єднання записів виконується за даними поля «Вид_кредиту», що має повторювані значення. Для створення такого запиту слід сформувати запит на вибирання, включити в нього потрібні поля, наприклад «Код_кредиту» і «Сума_кредиту» . Далі у вікні конструктора запитів активізують команду (Итоги), наслідком чого є поява рядка «Групповая операція» в нижній частині вікна запиту. Після встановлення у цей рядок курсора під конкрет­ним полем («Сума_кредиту») в ньому з'являється кнопка-список, активізувавши яку, можна вибрати потрібну функцію із переліку (наприклад, Міn). Аналогічні дії виконують і для введення другої функції (Мах). У режимі таблиці можна переглянути отримані резуль­тати.

14. Вставка підсумків в таблицях та запитах бд ms Access

Додавання рядка «Підсумки» Відкрити таблицю або запит в режимі таблиці, або відкрийте розділену форму в режимі форми. Для цього в області переходів клацнути таблицю, запит або форму правою кнопкою миші і вибрати з контекстного меню команди Режим конструктора або Режим форми.      На вкладці Основне у групі Записи вибрати команду Підсумки.

Підсумки спрощують процес підсумовування даних у стовпці. За допомогою рядка «Підсумки» можна також виконувати інші розрахунки: обчислювати середнє значення, кількість елементів у стовпці, а також знаходити найменше та найбільше значення в стовпці даних. Рядок «Підсумки» дозволяє легше і швидше використовувати набір статистичних функцій - функцій, які обчислюють значення в діапазоні даних. Перелік статистичних функцій: Сума, Мін.знач., Макс.знач., Середнє знач., Кількість, Стандартне відхилення, дисперсія.

Рядок «Підсумки» можна додати, якщо об'єкт бази даних відкрито в режимі конструктора. Крім того, рядок «Підсумки» можна додати до розділеної формі в режимі форми. За замовчуванням рядок «Підсумки» виключається з операцій фільтрації та сортування в програмі Access. Не можна додати рядок «Підсумки» до звіту. У звітах можна використовувати статистичні функції, але для цього застосовуються інші методи.

15. Створення форм і робота з ними.

Форми в СУБД МS Ассess використовуються для виведення значень таблиць у вигляді, що відповідає вимогам поставленої задачі, а також для редагування, додання значень у форму, створення верхніх та нижніх колонтитулів;

розрахунок загальних функцій; розрахунок складних виразів, значення яких збе­рігаються в макеті.

Створення форм

Форми можна створювати або за допомогою май­стра, або власноруч. Функції майстра використовують також для підготовки основи форм. Зміни вносять у форму в режимі конструктора.

Для створення форми потрібно відкрити вкладку Создание

Другие формы

Мастер форм. Далі вибрати із категорії таблиці і запроси на основі чого створювати форму. В наступному вікні потрібно зазначити вид форми. У наступному вікні необхідно вибрати стиль форми. Далі визначити ім’я форми і кнопку ГОТОВО.

Робота з формами

Для редагування форми активізувати команду Кон­структор із групи Режими вкладки Конструктор. Всі елементи управління вміщено у групі Елементи управління вкладки Конструктор. Елементами упра­вління є такі:поле, лінія, група переключателей, кнопка, вкладка, фляжок, рисунок. Форма у режимі конструктора складається з таких частин: Заголовок форми Залежно від вибраного виду форма може мати назву, що відображається тільки у верхній частині першої сторінки форми, або назви її полів;

Верхний колонтитул. Розміщується у верхній частині кожної сторінки форми (може бути відсутній, якщо команди Вид, Колонтитули не активні);

Область даних. Містить елементи керування із значеннями даних;

Нижній колонтитул. Розміщується в нижній частині кожної сторінки форми.

Примечание форми Ця частина розташована в нижній частині форми, містить інформацію, що сто­сується значень усієї форми.

Для створення склад­ніших виразів доцільно використовувати інструмент Построитель виражений.

16.Створення групи перемикачів у формі. За допомо­гою перемикачів у режимі форми можна надати запису певного значення, вибираючи його із запропонованого списку. До групи перемикачів належать прапорці, перемикачі, вимикачі. Для створення групи перемикачів спочатку створюють нову форму за допомогою майстра, далі для створення групи перемикачів цю форму активізують у режимі конструк­тора і використовують майстер групи перемикачів. З цією метою необхідно виконати такі дії: активізувати елемент керування Использовать мастера або переконатися,

натиснути на елемент керування Группапереключателей, підвести покажчик миші до розділу форми Область даних, клацнути клавішею миші.

Унаслідок цього на екрані дисплея з'являється вікно в якому у групі Подписи слід визначи­ти підпис для кожного перемикача, ввести параметри для визначення об'єк­та відкривання, кнопка Далее. У наступному вікні визначається спосіб збереження вибраного зна­чення перемикача за замовчуванням. Після активізації кнопки Далее в наступному вікні слід вибрати тип елемента керування (наприклад, виключатель), кнопка Далее. В останньому вікні необхідно створити назву для групи перемикачів «Вибір об'єкта» й активізувати кнопку Готово. Групу перемикачів також застосовують для вне­сення певного значення у поле запису. Для цього форму створюють на базі значень таблиці, яка має поле для збереження значень перемикача. Створивши в ній групу перемикачів, у режимі форми послідовно визначають потрібні їх значення. Після встановлення всіх значень для записів групу перемикачів можна зробити неактивною для виведення на екран і друк. Для цього в режимі конструктора її активізують, а в контекстному меню правої клавіші миші обирають команду Свойства, вкладку Все, рядок Вивод на зкран — Нет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]