Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_po_informatike.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
124.29 Кб
Скачать

1.Визн.Алг. Вл.Алг. Слов. Опис.

Алгоритм – це кінцева послідовність визначених дій, яка призводить до потрібного результату. Під алгоритмом розуміють: точний перелік команд та інструкцій виконавцеві для того, щоб здійснити послідовність дій для досягнення вказаної мети або розв’язання поставленої задачі; опис послідовності дій, виконання яких необхідне для розв’язання задачі. Властивості: скінченність – виконання кожного алгоритму повинно завершуватись за скінчення кількість кроків; результативність – викон. алг. завжди повинно приводити до певного результату(ще може закінчуватися невизначеною ситуацією); формальність – виконавець відповідно до алгоритму повинен одержати результат не вникаючи в його суть; визначеність – алг. треба описувати так щоб при його розшифровуванні не виникало двозначностей; масовість – за допомогою складеного алг. мають розв’язуватись багато задач; зрозумілість – в алг. повинні бути лише операції, які знайомі виконавцеві; однозначність – всі правила та порядок викон. дій необхідно тлумачити однозначно; правильність – результат викон. алг. має бути передбачуваним. Способи опису: у змістовній формі – словесний алг.; у графічній – блок-схема; за допомогою алг.мов,тобто мов програмування – програма. Слов.опис алг. При описі послідовності команд за допомогою переліку правил та інструкцій використ.такі операції як присвоєння,умовний та безумовний перехід. Операцію присвоєння записують у вигляді: х=вираз (х-змінна якій буде присвоєно значення). Умовний перехід записують: якшо умова, перейти на N. Безумовний: перехід на N. При цьому відбувається перехід до операції з номером N. Кожен слов.алг. починається службовим словом початок, а закінчується – кінець.

2. Опис алг.за допомогою блок-схем. Заг. вигляд алг. Блок-схема – це графічне подання алг.,в якому операції визначені за допомогою різних геометричних фігур. Змістоперації запис. у середині фігури, а послідовність їх викон. зображується у вигляді з’єднувальних ліній. Напрямок читання схеми – зверху вниз та справа на ліво. Початок та кінець алг. позначається т.зв. заокругленим прямокутником, всередині якого записують слово кінець чи початок. Операція обчислення позн. прямокутником, всередині якого запис. зміст операції. Введення та виведення даних позначається у вигляді паралелограма,де запис. слово введення чи виведення. Організація циклічних процесів зобр. розтягнутим шестикутником. Заг.вигляд: початок, введення вхідних даних, операції з даними: обчислення, модифікація; виведення одержаних результатів, кінець алгоритму.

3. Етапи розв. задач на ЕОМ. 1. Постановка задачі: тут майбутній користувач професійною мовою формулює завдання, визначає вхідні дані для розв’язування,дає чіткі вказівки стосовно очікуваних результатів. 2. Побудова математичної моделі: полягає у визначенні зв’язків між вхідними та вихідними даними за допомогою матем. співвідношень з урахуванням існуючих обмежень на вхідні, проміжні та вихідні дані. 3. Побудова алг. та написання програми: необх. враховувати можливості мови програмування, технічні характеристики комп’ютера. 4. Налагодження та тестування програми: тут виявляють помилки та неточності, допущені в процесі написання алг. або введення тексту програми в пам'ять комп. 5. Контрольний розрахунок. 6. Створення інтерфейсу та інструкції для роботи користувача.

4. Основні алг. структури: 1. лінійна – це послідовність блоків алг. В програмі наступність подано у вигляді послідовного виконання операцій. При ств. обчислювальних виразів потрібно дотримуватися таких правил: -математ. операції записуються за допомогою символів +,-,*,/; - звичайні дроби записуються у вигляді: чисельник/знаменник. 2. Розгалужена – структура,яка використ. коли потрібно викон. ту чи іншу операцію залежно від накладеної умови. 3. Циклічна: цикл – це алг. структура яка викор. у випадку коли деякі операції потрібно викон. декілька разів підряд,залежно від додаткових умов. Кількість повторень у циклі повинна бути скінченною. Розрізняють 2 типи циклів – цикл-до і цикл-поки. Цикл-до(із параметром) призначений для організації повторного виконання певної команди чи серії команд для різних значень параметра циклу. Цикл-поки(з умовою) призначений для повторного виконання деякої команди чи серії команд, поки виконується умова циклу. Він викор. в тих випадках, коли наперед невідома кількість його повторень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]