Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory.docx
Скачиваний:
719
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.64 Mб
Скачать

2 Вогонь артилерії та вимоги до нього. Види вогню артилерії в наступі.

Види вогню артилерії – це класифікація артилерійського вогню за кількістю, що залучається, артилерійських засобів, способами підготовки, порядком ведення вогню, тактичним призначенням та іншими ознаками.

У наступі артилерійські підрозділи можуть самостійно застосовувати такі види вогню: вогонь по окремій цілі; зосереджений вогонь. Крім того, у складі артилерійської групи або разом з нею можуть брати участь у веденні масованого вогню, послідовного зосередження вогню, вогневого валу, рухомої вогневої зони

Артилерійська підтримка атаки зосередженим вогнем і вогнем по окремих цілях застосовується, як правило, при прориві оборони надійно подавленого противника, а також при прориві поспішно зайнятої оборони; при введенні в бій других ешелонів.

Вогонь по окремій цілі – вогонь батареї, взводу або гармати (міномету, бойової машини, установки ПТКР), який ведеться самостійно із закритої ВП або прямим наведенням, у тому числі і боєприпасами високої точності.

Зосереджений вогонь (ЗВ) – вогонь, який ведеться одночасно декількома батареями або дивізіонами по одній цілі або групі цілей, які знаходяться на обмеженій площі.

Масований вогонь (МВ) – централізовано спланований і підготовлений вогонь всієї або більшої частини артилерії об’єднання /з’єднання/, який ведеться одночасно по одному або декількох важливих об’єктах противника із завданням нанесення їм рішучого ураження в обмежені терміни

Артилерійська підтримка атаки методом ПЗВ застосовується при прориві оборони, яка складається з окремих опорних пунктів і проводиться на глибину оборони бригад (полків) першого ешелону.

Артилерійська підтримка атаки методом вогневого валу застосовується при прориві завчасно підготовленої і розвинутої в інженерному відношенні оборони, яка має траншейну систему.

Артилерійська підтримка атаки методом РВгЗ застосовується при прориві підготовленої і розвинутої в інженерному відношенні оборони противника, насиченою великою кількістю протитанкових засобів і при наявності достатньої кількості артилерії і боєприпасів.

3 Визначити дирекційний кут на орієнтир тригопункт на висоті 189,2 (1647) зі спостережного пункту з координатами Х = 13330, У = 44440. Задачу розв’язати графічно на карті У – 33 – 65 – А (Глухово).

Розв’язання: 1. Нанести спостережний пункт на карту за допомогою циркуля-вимірювача та поперечного масштабу.

1 Провести напрямок зі спостережного пункту на орієнтир.

2 Положити АК центром на СП, виставити 0 – 30-00 паралельно вертикальної лінії координатної сітки карти (0 – на північ) и проти напрямку на орієнтир по красним шкалам прочитати αор = 7 – 50.

Білет № 31

1 Порядок пристрілювання за сзр при пз 5-00 та більше, умови закінчення пристрілювання.

Основна особливість пристрілювання при ПЗ 5-00 та більше полягає в тому, що відхилення розривів по дальності для вогневої позиції спостерігаються з КСП як бокові, а відхилення за напрямком – як відхилення по дальності. Крім того розсіювання снарядів по дальності з КСП будуть спостерігатися як бокове відхилення і тому стрільба буде супроводжуватись постійними відхиленнями за напрямком для КСП від лінії спостереження, а можливість отримання розриву на лінії спостереження дуже мала.

З цієї ж причини для визначення коректур неможливе використання Кв та Кк, як ми це робили при ПЗ < 5-00. Тому пристрілювання при ПЗ > 5-00 пов’язано з деякими труднощами.

Порядок пристрілювання за СЗР при ПЗ 5-00 та більше.

Пристрілювання починають поодиноким пострілом основної гармати батареї на вирахуваних установках.

Якщо при першому розриві визначене тільки бокове відхилення розриву від цілі, то виводять розрив на лінію спостереження, приймаючи відхилення по дальності рівним нулю. Після введення коректури призначають ще один постріл.

Отримавши знак розриву (“+” або “ –“ ) приймають відхилення розриву від цілі по лінії спостереження рівним 200 метрів, вводять коректуру з урахуванням виміряного відхилення за напрямком і призначають ще один постріл. В залежності від величини відхилення розриву від цілі прийняте відхилення по лінії спостереження (його величина) може бути збільшена або зменшена.

Так діють до отримання протилежного знаку, після чого вводять коректуру, приймаючи відхилення До стрільби на Ураження переходять:

1. Після введення коректури на прийняте відхилення розривів по лінії спостереження, яке дорівнює :

- 50 метрів – для стрільби по цілях глибиною менше 100 метрів;

- 100 метрів – для стрільби по цілях глибиною 100 метрів і більше.

2. Якщо під час пристрілювання було влучення в ціль.

При влученні в групову ціль вводять коректури з урахуванням виміряного відхилення розривів за напрямком та з окомірною оцінкою відхилення розриву за дальністю від центру цілі, а якщо розрив відбувся поблизу дальньої чи ближньої її межі, приймають розрив відповідно пере льотним або недольотним на величину, яка дорівнює ½ глибини цілі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]