Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перший семестр правлена.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
3.38 Mб
Скачать

Передмова

Лабораторний практикум складений викладачами кафедри хімії фармацевтичного факультету Івано – Франківської державної медичної академії для допомоги студентам ІІ курсу в підготовці і проведенні лабораторних занять, більш глибокого засвоєння матеріалу, передбаченого навчальною програмою з органічної хімії.

Органічна хімія є однією із найважливіших дисциплін в системі вищої фармацевтичної освіти. Вона надає студенту базову підготовку для оволодіння наступними дисциплінами: біохімією, фармацевтичною хімією, токсикологічною хімією, фармакологією, фармакогнозією, аптечною і заводською технологією ліків та ін. дисциплінами.

Головним завданням курсу органічної хімії є опанування студентами теоретичних основ: будови, номенклатури, класифікації, ізомерії, властивостей найважливіших класів органічних сполук. Значна увага приділяється ідентифікації, фізичним і хімічним методам встановлення будови сполук, типам і механізмам хімічних реакцій.

Особлива велика увага приділяється реакціям, які покладені в основу фармакопейних методів ідентифікації лікарських речовин і їх синтезу. Методика проведення деяких синтезів та їх тематика подана в практикумі.

До практикуму входять тематичні плани лекцій, практичних занять, самостійної роботи студентів, теми реферативних робіт та деяких синтезів, а також тексти методичних розробок лабораторно- семінарських занять.

Кожна методична розробка розпочинається з назви теми і формулювання мети заняття, вміщує розділ з програмування самостійної позааудиторної роботи студентів з використанням лекційного матеріалу та рекомендованої літератури. Для перевірки рівня домашньої підготовки подані контрольні питання, на які студент повинен дати конкретні відповіді. Згідно програми з органічної хімії в практикумі подано контрольні роботи, колоквіуми, відповідно до певних розділів хімії.

З метою розвитку творчого мислення, вміння орієнтуватися в наростаючому об’ємі інформації в розділі “Самостійна робота на занятті” включено опис лабораторних робіт, наводяться короткі тексти дослідів і найбільш важливі вправи і задачі, які слід розглянути під час заняття.

Кожне практичне заняття оформляється студентом у вигляді протоколу, який включає в себе опис результатів лабораторної роботи, спостереження і висновки. Рекомендовано лабораторні протоколи оформляти за такою схемою:

Заняття №

Тема:

Мета:

№ п/п

Назва досліду

Хід виконання

Рівняння реакцій, рисунки, обчислення

Спостереження і висновки

Примітка: Перші три графи студенти оформляють вдома, а дві останні –

під час виконання лабораторної роботи.

I семестр

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

лекцій з органічної з хімії

Годин – 34, тижнів – 17.

№ п/п

Тематика лекцій

К-сть годин

1

Предмет органічної хімії. Хімічний зв’язок та взаємний вплив атомів в органічних сполуках.

2

2

Ізомерія і номенклатура органічних сполук. Просторова будова .

2

3

Кислотні й основні властивості органічних сполук. Класифікація органічних сполук і реагентів.

2

4

Методи встановлення будови органічних сполук, їх виділення та ідентифікація.

2

5

Алкани. Циклоалкани.

2

6

Алкени. Полімерні сполуки.

2

7

Алкадієни. Алкіни.

2

8

Моноядерні арени

2

9

Багатоядерні конденсовані і неконденсовані арени.

2

10

Галогенопохідні вуглеводнів.

2

11

Нітросполуки.

2

12

Аміни.

2

13

Діазо- азосполуки. Теорія кольоровості. Азобарвники.

2

14

Одноатомні спирти та їх тіоаналоги.

2

15

Багатоатомні спирти і етери та їх тіоаналоги. Аміноспирти.

2

16

Феноли та їх тіоаналоги. Амінофеноли.

2

17

Альдегіди та кетони.

2