Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педіатрія.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
84.48 Кб
Скачать

Основні показники нервово-психічного розвитку дітей раннього віку

Загальний рівень нервово-психічного розвитку віддзеркалює дозрівання центральної нервової системи дитини. Нормальна, здорова, повноцінна дитина-ейтрофік, яку правильно доглядають, виховують і яка живе в нормальних умовах навколишнього середовища, повинна поряд з правильним фізичним розвитком мати також відповідний до її віку розвиток моторики і психіки.

У психомоторному розвитку дітей 1-го року життя виділяють 3 періоди: І — таламопалідарний (від народження дитини до 4—6 міс); II — стріопалідарний (від 4—6 міс до 10—11 міс)—період включення анти-гравітаційних механізмів (сидіння, стояння), зниження м'язового тонусу, розвиток рухів на базі природжених рефлексів; III — період визрівання коркових функцій — розвиток складних умовних рефлексів, формування другої сигнальної системи, розвиток мови, активізація психічної діяльності.

Новонароджена дитина здається зовсім безпорадною і фізично безпомічною. М'язи у неї ригідні, рухи непослідовні, атетозоподібні і носять хаотичний характер. У неї спостерігається ціла низка безумовних рефлексів, які -можна розділити на три групи.

Перша група — це стійкі довічні автоматизми. До цієї групи відносять рогівковий, кон'юнктивальний та сухожильні рефлекси кінцівок, а також орбікулопальпебральний, або надбрівний, рефлекс (при постукуванні по верхній дузі орбіти змикається повіка з відповідного боку).

До другої групи безумовних рефлексів відносять транзиторні рудиментарні рефлекси, які відображають рівень розвитку рухових аналізаторів і згодом зникають. Зокрема, до цієї групи рефлексів належать:

1. Оральні сегментарні автоматизми — смоктальний, пошуковий, ковтальний та долонно-ротовий рефлекси.

Смоктальний рефлекс. Якщо покласти до рота дитини соску, вона починає здійснювати активні смоктальні рухи. Рефлекс є фізіологічним до кінця 1-го року життя.

Пошуковий рефлекс (Куссмауля). Якщо погладжувати шкіру в ділянці куточка рота дитини, не торкаючись її губ, відбувається опускання губи, відхилення язика і поворот голови у бік подразнення. Цей рефлекс особливо добре виражений перед годуванням. Він зникає наприкінці 1-го року життя.

Хоботковий рефлекс. Якщо постукувати пальцем по губах дитини, відбувається скорочення кругового м'яза рота, що викликає витягування губ хоботком.

Долонно-ротовий рефлекс (Бабкіна). Якщо великим пальцем натискувати на підвищення великих пальців рук дитини, у відповідь на подразнення у неї відкривається рот і згинається голова. Цей рефлекс зникає у дітей у 3-місячному віці.

2. Спінальні сегментарні автоматизми — хватальний рефлекс, рефлекс Моро, рефлекси опори, повзання, автоматичної ходи, Таланта, Переса.

Хватальний рефлекс. Полягає він у тому, що дитина схоплює і міцно утримує предмет, чи, наприклад, пальці рук, якщо ними доторкнутися до поверхні її долоні. Іноді навіть вдається підняти дитину над опорою— рефлекс Робінсона. Такий самий рефлекс можна викликати на нижніх кінцівках. Якщо надавити на підошву в ділянці основи II— НІ пальців, відбувається підошовне згинання пальців. Зникає цей рефлекс на 2—4-му місяці після народження.

Рефлекс Моро (обхоплювальний). Викликають його різними прийомами: а) тримаючи дитину на руках, різко опускають її на 20 см, а потім піднімають до вихідного рівня; б) швидким рухом розгинають нижні кінцівки дитини; в) стукають по поверхні, на якій лежить дитина, на відстані 15—20 см з обох боків від голови. У відповідь на ці дії дитина спочатку відводить руки в сторони і розгинає пальці, а потім повертає руки у вихідне положення. Ці рухи нагадають обхоплювальні. Рефлекс зберігається до 4-місячного віку дитини.

Рефлекс опори. Дитину треба взяти під пахви із-за спини, притримуючи вказівними пальцями голову. Піднята в такому положенні дитина згинає ноги в тазостегнових і колінних суглобах. Опущена на опору, вона опирається на неї всією ступнею, «стоїть» на напівзігнутих ногах, випрямивши тулуб. Рефлекс зникає у віці 2 міс.

Рефлекс автоматичної ходи. Якщо дитину, котра перебуває в поло женні опори, злегка нахилити вперед, вона «крокуватиме» по поверхні, не супроводжуючи ці кроки рухами рук.

Рефлекс повзання (Бауера). Дитину кладуть на живіт так, щоб голова і тулуб були розташовані на одній лінії. У такому положенні дитина на деяку мить піднімає голову і здійснює повзаючі рухи (спонтанне «повзання»). Якщо підставити під підошви дитини долоню, то ці рухи пожвавлюються, у «повзання» включаються руки і дитина починає активно відштовхуватися ногами від долоні. Рефлекс зникає до 4-місячного віку.

Рефлекс Таланта — якщо у дитини, котра лежить на боці, провести великим і вказівним пальцями по паравертебральних лініях у напрямку від шиї до сідниць, то її тулуб вигнеться дугою, що відкрита зовні. Рефлекс, як правило, зникає до 4-місячного віку.

Рефлекс Переса. У положенні дитини на животі проводять пальцем по остистих відростках хребта у напрямку від куприка до шиї, що викликає прогинання тулуба, згинання верхніх і нижніх кінцівок, піднімання голови, таза, а іноді сечовипускання і дефекацію. Цей рефлекс спричиняє біль, тому його треба досліджувати останнім. Рефлекс зникає до 4-мієячного віку.