Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Патоморфологія М 2

.doc
Скачиваний:
1119
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
946.18 Кб
Скачать

ПАТОМОРФОЛОГІЯ

1. При розтині трупа мужчини 78 років виявлено вогнищеве заміщення червоного кісткового мозку жовтим. Лімфатичні вузли, селезінка зменшені в розмірах з вираженими атрофічними змінами паренхіми. Такі зміни характерні при:

A. *Старінні B. Анемії Фанконі C. Анемії Ерліха D. Гемолітичній анемії E. Залізодефіцитній анемії

2. Мужчина 57 років, який більше 20 років працював інженером по обслуговуванню електронних мікроскопів, помер від сепсису. При розтині виявлено множинні геморагії в серозних і слизових оболонках, загальний гемосидероз, жирову дистрофію міокарда, печінки,нирок, виразково-некротичні і гнійні процеси в шлунково-кишковому тракті. Червоний кістковий мозок заміщений жировим. Зміни, які описані притаманні:

A. *Гіпопластичній анемії B. Постгеморагічній анемії C. Мегалобластичній анемії D. Медикаментозній анемії E. Залізодефіцитній анемії

3. При розтині трупа чоловіка 47 років виявлено атрофічні зміни з боку шлунково-кишкового тракту, малиново-червоний кістковий мозок, в якому переважають еритробласти і мегалобласти. В селезінці – вогнища екстрамедулярного кровотворення, велика кількість сидерофагів. В спинному мозку в задніх і бокових стовпах виражений розпад мієліну осьових циліндрів. Зміни нервових волокон характерні для:

A. *Мегалобластичних полінейропатій B. Токсичної полінейропатії C. Уремічної полінейропатії D. Спадкової нейропатії E. Діабетичної полінейропатії

4. У померлої жінки, 86 років, яка страждала на атеросклероз судин головного мозку, на розтині виявлена атрофія кори головного мозку. Як називається ця атрофія відносно причини?

A. *Від недостатнього кровопостачання

B. Від тиску

C. Від дії фізичних та хімічних факторів

D. Нейротична

E. Дисфункціональна

5. У дитини 3 років з диспепсією аліментарного характеру протягом 60 днів в перебігу захворювання відмічали прогресуючу кровоточивість ясен, наявність петехіальних крововиливів в шкірі та слизовій оболонці ротової порожнини, наявність перидентальної інфекції. Вказані зміни характерні для:

A. *Авітамінозу С

B. Авітамінозу Д

C. Авітамінозу В1

D. Авітамінозу В6

E. Авітамінозу А

6. У хворого на анемію при дослідженні крові виявлено переважання еритробластів, нормобластів та мегалобластів. Такі ж клітини знайдено в червоному кістковому мозку. Для якого виду анемії характерна така картина крові?

A. *В12 -фолієво-дефіцитна

B. Гемолітична

C. Залізодефіцитна

D. Післягеморагічна

E. Апластична

7. У хворого при огляді порожнини рота визначається атрофія слизової оболонки язика з червоними плямами (Гунтеровський глосит). Склери жовтуваті. В аналізі крові – кольоровий показник більше одиниці. Для якої анемії характерні ці зміни?

A. *В-12-фолієво-дефіцитна

B. Залізодефіцитна

C. Гостра постгеморагічна

D. Хронічна постгеморагічна

E. Гемолітична

8. У хворого, після перенесеної вірусної інфекції прогресує анемія, тромбоцито-пенія і геморагічний синдром. В трепанобіоптаті - кістковомозкові простори заповнені жировою тканиною, вогнища кровотворення нечисленні, дрібні, з одиночними клітинами мієлопоезу. Ваш діагноз.

A. *Гіпопластична анемія

B. Перніциозна анемія

C. Хронічний мієлолейкоз

D. Постгеморагічна анемія

E. Гемолітична анемія

9. При дослідженні трупа чоловіка,який страждав багато років виразкою шлунку, що ускладнилась кровотечею, знайдені бліді шкіряні покриви та внутрішні органи. У кістковому мозку трубчастих кісток спостерігаються явища регенерації з перетворенням жирового кісткового мозку в червоний, а також явища жирової дистрофії в паренхіматозних органах.

А. *Хронічна постгеморагічна анемія

В. Залізодефіцитна анемія

С. Анемія внаслідок недостатності вітаміну В12

D. Гостра постгеморагічна анемія

E. Апластична анемія.

10. Під час огляду хлопця 16 років були виявлені збільшені підщелепні та шийні лімфовузли. Мікроскопічно в лімфатичних вузлах будова стерта, виявляються великі клітини з багатолопасними ядрами, багаточисленні одноядерні клітини, еозинофільні та нейтрофільні лейкоцити, лімфоцити, ділянки некрозу та осередки склерозу. Діагностуйте захворювання.

A. *Лімфогранульоматоз

B. Гіперплазія лімфатичного вузла

C. Гранулематозний лімфаденіт

D. Гнійний лімфаденіт

E. Неходжкинська лімфома

11. На розтині тіла померлої, яка страждала захворюванням крові (в крові - лейкоцитоз 100х109/л), виявлено піоїдний кістковий мозок (мікроскопічно в ньому мієлоцити, промієлоцити та бластні клітини), збільшена до 7 кілограмів селезінка (мікроскопічно в ній ішемічні інфаркти та інфільтрація пульпи мієлоцитами), збільшена до 6 кілограмів печінка ( мікроскопічно – виражена дифузна лейкозна інфільтрація синусоїдів ). Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

A. *Хронічний мієлолейкоз

B. Гострий мієлолейкоз

C. Гострий недиференційований лейкоз

D. Гострий лімфолейкоз

E. Хронічний лімфолейкоз

12. На розтині трупа дитини 4 років знайдені збільшені в розмірах лімфовузли, тимус і селезінка. Кістковий мозок трубчастих кісток соковитий, малинового кольору. В легенях осередки бронхопневмонії. За життя в крові дитини виявлено 56х109 лейкоцитів, серед яких 70% лімфобластів. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. *Гострий лейкоз

B. Бронхопневмонія

C. Лімфосаркома

D. Сепсис

E. Хронічний лейкоз

13. Підчас огляду дитини 12 років були виявлені збільшені мигдалики з виразковими дефектами, вкриті некротичними масами. В наступні дні розвинувся геморагічний синдром, при розвитку якого хворий помер. На розтині було виявлено крововилив у головний мозок. Мікроскопічно встановлено: кістковий мозок гіперцелюлярний з присутністю великої кількості бластних клітин. Аналогічні клітини мають перевагу і в клітинній популяції тканин мигдалин. Діагностуйте основне захворювання.

А. *Гострий лейкоз

B. Хронічний лейкоз

C. Некротична ангіна

D. Гнійна ангіна

E. Лімфогранульоматоз

14. У хворого при рентгенологічному обстеженні в плоских кістках виявлені множинні вогнища остеопорозу і остеолізісу. У трепанобіоптаті виявлено високий зміст пухлинних плазматичних клітин. Ваш діагноз.

A. *Мієломна хвороба

B. Гострий моноцитарний лейкоз

C. Хронічний мієлолейкоз

D. Лімфогрануломатоз

E. Гістіоцитоз

15. При розтині померлого хворого виявлена гіперплазія кісткового мозку плоских і трубчастих кісток (піоїдний кістковий мозок), спленомегалія (6 кг), гепатомегалія (5 кг), збільшення всіх груп лімфатичних вузлів. Якому захворюванню відповідають виявлені зміни?

A. *Хронічний мієлолейкоз

B. Хронічний лімфолейкоз

C. Мієломна хвороба

D. Справжня поліцитемія

E. Лімфогрануломатоз

16. У молодої людини збільшилися шийні лімфатичні вузли. При біопсії в лімфовузлі виявлені вогнища проліферації лімфоїдної тканини з наявністю велетенських клітин Березовського-Штернберга і еозинофілів, вогнища некрозу та фіброзу. Яке захворювання найбільш вірогідно буде?

A. *Лімфогранульоматоз

B. Хронічний лімфолейкоз

C. Мієломна хвороба

D. Лімфосаркома

E. Гістіоцитоз

17. При дослідженні біоптату лімфатичного вузла дано заключення "Лімфограну-льоматоз". На підставі наявності яких ознак був поставлений діагноз?

A. *Клітин Березовського-Штернберга

B. Клітин Тутона

C. Клітин Пирогова-Лангханса

D. Клітин Вірхова

E. Клітин Мікулича

18. Смерть семирічного хлопчика наступила внаслідок гострої постгеморагічнї анемії, зумовленою профузною кровотечею із шлунково-кишкового тракту. В ході патологоанатомічного дослідження виявлено: макроскопічно – малокрів’я внутрішніх органів, збільшення різних груп лімфатичних вузлів, тимомегалія, помірно виражена гепато-спленомегалія, яскраво-червоний кістковий мозок; мікроскопічно – гіперцелюлярний кістковий мозок з мономорфним інфільтратом з бластних клітин, дифузно-вогнищеві пухлинні інфільтрати в печінці, селезінці, лімфатичних вузлах, оболонках та речовині головного мозку. Діагностуйте захворювання.

A. *Гострий лімфобластний лейкоз

B. Гострий міелобластний лейкоз

C. Гострий недиференційований лейкоз

D. Гострий монобластний лейкоз

E. Гострий плазмобластний лейкоз

19. Під час огляду стоматологом хлопчика 16 років були знайдені збільшені підщелепові та шийні лімфатичні вузли. Була проведена біопсія. Мікроскопічно в лімфатичних вузлах було знайдено: типова будова стерта, клітинна популяція гетерогенна, присутні великі клітини з багатолопасним ядром, множинні одноядерні клітини великого розміру, еозинофільні та нейтрофільні лейкоцити, лімфоцити, окрім того знайдені ділянки некрозу та вогнища склерозу. Діагностуйте захворювання.

A. *Лімфогранульоматоз

B. Гіперплапзія лімфатичного вузла

C. Гранулематозний лімфаденіт

D. Гнійний лімфаденіт

E. Неходжкінська лімфома

20. У хворого в обох щелепах рентгенологічно виявлено числені дефекти у вигляді гладкостінних округлих отворів. При гістологічному дослідженні – явища остеолізису і остеопорозу при явищах слабкого кісткоутворення. В сечі хворого знайдено білок Бенс-Джонса. Назвіть захворювання.

A. *Мієломна хвороба

B. Хронічний мієлолейкоз

C. Хронічний еритромієлоз

D. Гострий мієлолейкоз

E. Гострий недиференційований лейкоз

21. У хворого 60 років при торакотомії в передньому середостінні знайдені збільшені в розмірах та спаяні між собою лімфатичні вузли, з яких взято біоптат. Мікроскопічно виявлено атипові клітини, серед яких переважають клітини Ходжкіна і гігантські клітини Рід-Березовського-Штернберга; склероз відсутній. Яке захворювання найбільш відповідає цим ознакам ?

A. *Лімфогранульоматоз з пригніченим розвитком лімфоїдної тканини

B. Лімфогранульоматоз з переважанням нодулярного склерозу

C. Лімфогранульоматоз з переважанням лімфоїдної тканини

D. Лімфосаркома

E. Змішано-клітинний варіант лімфогранульоматозу

22. У жінки 22 роки виявлені збільшені лімфатичні вузли. При гістологічному дослідженні в лімфатичному вузлі спостерігаються лімфоцити, гістіоцити, ретикулярні клітини, малі та великі клітини Ходжкіна, багатоядерні клітини Березовського-Штернберга, поодинокі осередки казеозного некрозу. Для якого захворювання характерні такі зміни?

A. *Лімфогранульоматоз

B. Лімфосаркома

C. Хронічний лейкоз

D. Гострий лейкоз

E. Метастаз рака легень

23. На томографії у хворого в середостінні знайдені збільшені лімфатичні вузли. При гістологічному дослідженні в лімфовузлі виявлені циркулярні розростання сполучної тканини, яка оточувала гранульомо-подібні утворення з лімфоцитів, плазмоцитів і великих двоядерних клітин. Ваш діагноз:

A. *Лімфогранульоматоз

B. Лімфосаркома

C. Туберкульоз

D. Саркоїдоз

E. Лімфолейкоз

24. У збільшеному шийному лімфатичному вузлі дівчинки 14 років, мікроскопічно були знайдено, що тканинна будова вузла порушена, лімфоїдні фолікули відсутні, є ділянки склерозу та вогнища некрозу, клітинний склад вузла поліморфний, присутні лімфоцити, еозинофіли, атипові клітини великих розмірів з багаточасточковими ядрами (клітини Березовського-Штернберга) та одноядерні клітини також великих розмірів. Ваш діагноз:

A. *Лімфогранульоматоз

B. Гострий лімфолейкоз

C. Хронічний лімфолейкоз

D. Лімфома Беркіта

E. Грибовидний мікоз

25. Під час огляду стоматологом хлопчика 16 років були знайдені збільшені підщелепові та шийні лімфатичні вузли. Була проведена біопсія. Мікроскопічно в лімфатичних вузлах було знайдено: типова будова стерта, клітинна популяція гетерогенна, присутні великі клітини з багатолопасним ядром, множинні одноядерні клітини великого розміру, еозинофільні та нейтрофільні лейкоцити, лімфоцити, окрім того знайдені ділянки некрозу та вогнища склерозу. Діагностуйте захворювання:

A. *Лімфогранульоматоз

B. Гіперплапзія лімфатичного вузла

C. Гранулематозний лімфаденіт

D. Гнійний лімфаденіт

E. Неходжкінська лімфома

26. У жінки 22 років виявлені збільшені лімфатичні вузли. При гістологічному дослідженні в лімфатичному вузлі спостерігаються лімфоцити, гістіоцити, ретикулярні клітини, малі та великі клітини Ходжкіна, багатоядерні клітини Березовського-Штернберга, поодинокі осередки казеозного некрозу. Для якого захворювання характерні такі зміни?

A. *Лімфогранульоматоз

B. Лімфосаркома

C. Хронічний лейкоз

D. Гострий лейкоз

E. Метастаз рака легень

27. При мікроскопічному дослідженні збільшеного шийного лімфатичного вузла визначається стертість його структури, лімфоїдні фолікули відсутні, все поле зору представлено клітинами з округлими ядрами і вузьким обідком базофільної цитоплазми. Із клінічних даних відомо, що збільшені й інші групи лімфовузлів, а також селезінка і печінка. Про яке захворювання можна думати?

A. *Лімфоїдний лейкоз

B. Лімфогранульоматоз

C. Лімфосаркома

D. Мієлоідний лейкоз

E. Мієломна хвороба

28. У померлого чоловіка 30 років, на розтині виявлена збільшена селезінка ( вага 900,0 ), збільшена печінка ( вага 4000,0 ), збільшені лімфатичні вузли. Кістковий мозок діафізу стегна соковитий малиново-червоного кольору. Мікроскопічно в печінці визначаються густі інфільтрати по ходу портальних трактів, складаються з незрілих кровотворних клітин з округлою формою ядра і вузьким обвідком цитоплазми. Про яке захворювання можна думати?

A. *Хронічний лімфолейкоз

B. Хронічний міелоїдний лейкоз

C. Генералізована форма лімфогранульоматозу

D. Гострий мієлобластний лейкоз

E. Гострий лимфобластний лейкоз

29. При дослідженні біопсії збільшеного шийного лімфатичного вузла виявлена стер-тість малюнку, тканина його представлена великою кількістю проліферуючих лімфоцитів з домішкою одиничних клітин Березовського-Штернберга. Ці зміни свідчать про:

A. *Лімфогранульоматоз, з переважанням лімфоїдної тканини

B. Лімфогранульоматоз, з виснаженням лімфоїдної тканини

C. Змішано-клітинний варіант лімфогранульоматозу

D. Лімфосаркома

E. Нодулярно-склеротичний варіант лімфогранульоматозу

30. При патогістологічному дослідженні біопсійного матеріалу печінки чоловіка 70 років, у якого в крові виявлена велика кількість лимфоцитів, пролімфоцитів, встанов-лено: множинні скупчення зазначенних клітин переважно поміж печінковими часточками. Для якого захворювання характерні вище згадані зміни?

A. *Хронічний лімфолейкоз

B. Гострий лімфолейкоз

C. Лімфогрануломатоз

D. Хронічний персистуючий гепатит

E. Гепатоцелялярний рак печінки

31. На розтині померлого знайдено системне збільшення лімфатичних вузлів з утворенням пухлинних конгломератів. Селезінка збільшена, на розрізі строката: на червоному тлі пульпи множинні дрібні осередки жовтувато-білого та сіруватого кольору. Якому захворюванню найбільше відповідають описані зміни?

A. *Лімфогранульоматоз

B. Саркоїдоз

C. Лімфосаркома

D. Рак легенів

E. Лімфолейкоз

32. У жінки 64 років виник патологічний перелом плечової кістки. Результат біопсії: атипові плазматичні клітини. Рентгеноло-гічно в місці перелому пухлино подібне утворення. Можливе захворювання:

А. Хондросаркома

В. Хронічний остеомієліт

С. *Мієломна хвороба

D. Фіброзна дисплазія кістки

Е. Метастаз аденокарциноми

33. На розтині померлого хворого виявлені збільшені, спаяні між собою, щільні, з біло – жовтими вогнищами некрозу лімфатичні вузли різної локалізації (шийні, аксілярні, медіастинальні). Селезінка «порфірового» вигляду. При мікроскопічному дослідженні лімфатичних вузлів і селезінки виявлена проліферація поліморфних, атипових клітин, серед яких спостерігаються гігантські, багатоядерні клітини Рід – Березовського – Штернберга. Яке захворювання було виявлено?

А. Лімфосаркома

В. Хронічний лімфолейкоз

С. *Лімфогранульоматоз

D. Ретикулосаркома

Е. Грибовидний мікоз

34. При гістологічному дослідженні збільшеного шийного лімфатичного вузла відмічено, що загальний рисунок вузла нечіткий за рахунок розростання атипових гістіоцитарних клітин, з наявністю гігантських клітин Березовського-Штернберга, маються ділянки некрозу, склерозу, гіалінозу. Для якого захворювання характерні виявлені морфологічні зміни в лімфатичному вузлі?

A. *Лімфогранульоматозу

B. Гострого мієлолейкозу

C. Хронічного мієлолейкозу

D. Грибовидного мікозу

E. Туберкульозу

35. При гістологічному дослідженні лімфатичного вузла - дифузне розростання лімфоїдних клітин з домішкою еозинофілів та атипових гістіоцитів, поодинокі гігантські клітини з двома та більш ядрами, осередки некрозу та склерозу. Найбільш вірогідний діагноз:

A. *Лімфогранульоматоз

B. Лімфолейкоз

C. Лімфома Беркіта

D. Саркоїдоз

E. Мієлолейкоз

36. Дитина 3 років поступила до шпиталю у дуже важкому стані. В периферійній крові 6,5 тис. лейкоцитів, помірна анемія, тромбоцитопенія. На шкірі і слизових оболонках петехіальні крововиливи. Хірургом діагностований перитоніт, під час операції виявлена перфорація тонкої кишки. Незважаючи на проведену терапію, стан дитини прогресивно погіршувався і при наростаючих явищах інтоксикації вона померла. На аутопсії кістковий мозок губчастих і трубчастих кісток соковитий, малиново-червоний (вигляду малинового желе); Лімфатичні вузли збільшені, маса селезінки біля 600 г. У тонкій кишці та у печінці при мікроскопічному дослідженні щільні клітинні інфільтрати, які являють собою бластні форми клітин крові. Ваш діагноз?

A. Гострий міелобластний лейкоз, лейкемічний варіант

B. Гострий лімфобластний лейкоз, лейкеммний варіант

C. Гострий міелобластний лейкоз, алейкемхчний варіант

D. *Гострий лімфобластний лейкоз, алейкемічний варіант

E. Хронічний лімфобластний лейкоз

37. При клінічному обстеженні 15-річного підлітка у периферійній крові лейкоцитоз (до 70 тис. лейкоцитів) з різким збільшенням числа бластних клітин і наявністю поодиноких зрілих елементів при відсутності перехідних дозріваючих форм, анемія, тромбоцито- та нейтропенія. На шкірі і слизових оболонках - петехіальні крововиливи. Незважаючи на антибактеріальну терапію, стан хворого прогресивно погіршувався, і при наростаючих явищах інтоксикації він помер. На аутопсії: кістковий мозок губчастих і трубчастих кісток з зеленуватим (гноєподібним) відтінком. Лімфатичні вузли не збільшені, маса селезінки біля 600 г. Ваш діагноз?

A. *Гострий мієлобластний лейкоз, лейкемічний варіант

B. Гострий лімфобластний лейкоз, лейкемічний варіант

C. Гострий мієлобластний лейкоз, алейкемічний варіант

D. Гострий лімфобластний лейкоз, алейкемічний варіант

E. Хронічний лімфобластний лейкоз

38. При розтині трупа чоловіка 45 років виявлено, що кістковий мозок плоских кісток, діафізів та епіфізів трубчастих кісток соковитий, сіро-червоний або сіро-жовтий гноєподібний (піоїдний кістковий мозок). Селезінка масою 7 кг, на розрізі вона темно-червоного кольору, з ішемічними інфарктами. Всі лімфатичні вузли збільшені, м'які, сіро-червоного кольору. В печінці жирова дистрофія і лейкемічні інфільтрати. Ваш діагноз?

A. *Хронічний мієлоїдний лейкоз

B. Гострий лімфобластний лейкоз, лейкемічний варіант

C. Гострий мієлобластний лейкоз, алейкемічний варіант

D. Гострий мієлобластний лейкоз, лейкемічний варіант

E. Хронічний лімфоїдний лейкоз

39. При розтині трупа чоловіка 65 років виявлено, що кістковий мозок плоских трубчастих кісток червоного кольору. Лімфатичні вузли всіх груп збільшені, на розрізі червоного кольору. Маса селезінки 900 г, вона м'ясистої консистенції, на розрізі червонувата. Печінка збільшена, щільна, на розрізі сіро-коричнева, з наявністю дрібних сіро-білих вузликів. Нирки збільшені, щільні, сіро-коричневого кольору, на розрізі рисунок стертий. У всіх перерахованих органах при мікроскопічному дослідженні виявлена лейкозна інфільтрація. Ваш діагноз?

A. *Хронічний лімфоїдний лейкоз B. Гострий лімфобластний лейкоз, лейкемічний варіант

C. Гострий міелобластний лейкоз, алейкемічний варіант D. Хронічний мієлоїдний лейкоз E. Гострий мієлобластний лейкоз, лейкемічний варіант

40. При дослідженні біопсії збільшених медіастинальних лімфатичних вузлів у молодої жінки виявлена стертість малюнку лімфатичного вузла, тканина якого представлена широкими пучками колагенових волокон, які згортаються у вузлики, і клітинами Рід - Березовського - Штернберга, які мають багаточасточкові ядра і щедру бліду цитоплазму (лакунарні клітини). Ваш діагноз?

A. *Лімфогранульоматоз, нодулярний (вузловий) склероз

B. Лімфогранульоматоз, варіант з переважанням лімфоїдної тканини

C. Лімфогранульоматоз, змішаноклітинний варіант

D. Лімфогранульоматоз, варіант з лімфоїдним виснаженням

E. Лімфосаркома

41. При дослідженні біопсії збільшених шийних лімфатичних вузлів у жінки 55 років виявлена стертість рисунка лімфатичного вузла, тканина якого представлена численними лімфоїдними елементами різного ступеня зрілості, плазмоцитами, еозинофільними та нейтрофільними поліморфноядерними лейкоцитами і клітинами Рід - Березовського - Штернберга. Ваш діагноз?

A. *Лімфогранульоматоз, змішаноклітинний варіант

B. Лімфогранульоматоз, варіант з переважанням лімфоїдної тканини

C. Лімфогранульоматоз, нодулярний (вузловий) склероз

D. Лімфогранульоматоз, варіант з лімфоїдним виснаженням

E. Лімфосаркома

42. При дослідженні біопсії збільшених шийних лімфатичних вузлів у жінки 65 років виявлена стертість рисунка лімфатичного вузла, тканина якого заміщена пухлинною тканиною, представленою поліморфними мононуклеарами і класичними клітинами Рід - Березовського - Штернберга, дифузним фіброзом різного ступеня виразності і дуже малою кількістю лімфоцитів. Ваш діагноз?

A. *Лімфогранульоматоз, варіант з лімфоїдним виснаженням

B. Лімфогранульоматоз, варіант з переважанням лімфоїдної тканини

C. Лімфогранульоматоз, нодулярний (вузловий) склероз

D. Лімфогранульоматоз, змішаноклітинний варіант

E. Лімфосаркома

43. Під час емоційно напруженої роботи раптово помер молодий мужчина. На розтині виявлено нерівномірне кровонаповнення міокарда. Гістохімічно – зниження вмісту глікогену. Електронно мікроскопічно – деструкція мітохондрій, контрактури міофібрил. Вкажіть ймовірний розлад кровообігу?

A. *Гостра ішемія

B. Хронічна ішемія

C. Вакантна артеріальна гіперемія

D. Гостра венозна гіперемія

E. Ангіоневротична артеріальна гіперемія

# # #

1. У померлого від хронічної серцевої недостатності виявлено дифузний фіброз ендокарда лівого шлуночка із втягненням в процес правої заслінки мітрального клапана, пристінкові тромби, значне зменшення порожнини шлуночка за рахунок потовщення ендокарда. Яка форма кардіоміопатії стала причиною недостатності скоротливої функції міокарда?

A. *Рестриктивна B. Ділятаційна C. Гіпертрофічна D. Конгестивна E. Вторинна

2. Чоловік 53 років, тривалий час зловживаючий алкоголем, помер при наростаючих явищах хронічної серцевої недостатності. На розтині знайдено: маса серця 580 г, міокард в'ялий, глинистого кольору, з інтенсивним дифузним інтерстиціальним фіброзом. Коронарні артерії інтактні. При мікроскопічному дослідженні спостерігається поєднання гідропічної і жирової дистрофії, атрофії і гіпертрофії кардіоміоцитів. Зустрічаються вогнища лізису кардіоміоцитів і склерозу. Про яку кардіоміопатію йде мова?

A. *Алкогольна B. Метаболічна C. Гіпертрофічна D. Рестриктивна E. Ділатаційна

3. Хворий 62 років переніс інфаркт міокарду, через 3 тижня помер від гострої серцевої недостатності. На розтині виявлено інфаркт на стадії організації та свіжий інфаркт. Свіжий інфаркт міокарду зветься:

A. *Рецидивний B. Гострий C. Хронічний D. Повторний E. Субендокардіальний

4. На розтині трупа чоловіка 60 років у міокарді передньої стінки лівого шлуночка серця виявлено сірий неправильної форми щільний осередок 5 х 4 см. з чіткими межами, волокнистої структури. Який патологічний процес у міокарді виявив патологоанатом?

A. *Постінфарктний міокардіосклероз B. Дифузний дрібноосередковий міокардіосклероз C. Петрифікація міокарду D. Інфаркт E. Запалення міокарду

5. У хворого з вадою мітрального клапану з'явився кашель, мокротиння ржавого кольору. Який пігмент обумовив такий колір мокротиння?

A. *Гемосидерин

B. Меланін

C. Гемоглобін

D. Гемомеланін

E. Сірчасте залізо

6. При розтині померлого від набряку легень в міокарді знайдено велике вогнище жовто-сірого кольору, а в коронарній артерії – свіжий тромб. Уточніть діагноз:

A. *Інфаркт міокарда

B. Кардіосклероз

C. Міокардит

D. Амілоїдоз

E. Кардіоміопатія

7. При розтині померлої в комі молодої людини виявлено поширений тромбоемболічний інфаркт лівої півкулі мозку, а також велика септична селезінка, імунокомплексний гломерулонефрит, виразки в стулках аортального клапану, прикриті поліпоподібними тромбами з колоніями стафілококів. Яке захворювання привело до церебральної тромбоемболії?