Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Gidens_Sotsiologiya2

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
14.52 Mб
Скачать

418

13. ДЕРЖАВА, ПОЛІТИЧНА ВЛАДА ТА ВІЙНА

нія — в найгіршому. Разом з тим у Чехословаччині існували на­ пружені стосунки між чехами та словаками, тож країна поділи­ лася на дві окремі держави.

2.Рівень досягнутого країною економічного розвитку. В цьому від­ ношенні ведуть перед Чеська Республіка та Угорщина.

3.Міра ефективності державного управління за попереднього, кому­ ністичного режиму. Країна, якою ефективно керували за існуван­ ня авторитарної системи, найімовірніше, збереже ефективність управління і в умовах демократії.

4.Міцність та різноманітність громадських і політичних організа­ цій, котрі змогли зберегти незалежність від комуністичного прав­ ління.

5.Реальна спроможність новостворених урядів до розробки та впро­ вадження в життя радикальної політики економічних реформ.

6.Ступінь розмежування й ворожості між субнаціональними та етнічними групами, регіонами чи класами. Внаслідок такого роз­ межування Югославія вже розпалася, Чехословаччина поділила­ ся на окремі країни, а доля решти поки що неясна.

Ці ж умови придаються і для нових держав, утворених після роз­ паду Радянського Союзу, включаючи й саму Росію. Більшість із них починають ще з гіршого становища, ніж країни Східної Європи. У цих країн взагалі немає досвіду незалежності ліберальної демократії, а деякі з них навіть ніколи не існували як незалежні держави. Хоч би що сталося в найближчі кілька років, карта Європи, а разом з нею й глобальний політичний порядок змінилися на краще, адже колиш­ ній Радянський Союз простягався далеко у глиб Азії.

Ймовірність надійного встановлення ліберальної демократії зале­ жить від поступу ринкових реформ. У звіті ЄБРР, опублікованому наприкінці 1994 року, розглядались економічні показники проґресу посткомуністичних країн у напрямку ринкової економіки. Головни­ ми критеріями змін були досягнутий проґрес у приватизації промис­ ловості; ступінь структурної перебудови підприємств, мета якої — позбутися попередніх методів керівництва; відкритість для конку­ ренції та зовнішньої торгівлі, а також реформа банківської системи. За цими показниками найвищого рівня змін досягнуто в Чеській Рес­ публіці, Угорщині й Польщі; найнижчого — в Азербайджані, Грузії, Туркменистані та Україні.

Юґославія, федеративна держава, яка до 1989 року видавалася однією з передових серед посткомуністичних країн, поринула у кри­ ваву війну. Конфлікт у Боснії-Герцеґовині, складовій частині колиш­ ньої Югославії, яка домагалася незалежності, забрав 500 тисяч жит­ тів. Незважаючи на цю страхітливу цифру, боснійський конфлікт за­ лишився відносно локальним та обмеженим. Нові відносини між Схо­ дом та Заходом запобігли великомасштабній ескалації воєнних конф­ ліктів, що відбувалися в цьому столітті. Зараз ми повернемося до проблем, зумовлених постійною важливістю збройної сили та війни у суспільстві.

13. ДЕРЖАВА, ПОЛІТИЧНА ВЛАДА ТА ВІЙНА

419

ВІЙНА ТА ВІЙСЬКОВІ

Події 1989-го і подальших років добре показали важливість викорис­ тання військової влади під час найголовніших соціальних чи полі­ тичних перетворень. Соціологія військової влади є важливою части­ ною політичної соціології, і саме її ми обговорюватимемо в заключ­ ній частині цього розділу. Спершу ми розглянемо історію воєн, а після цього — причини «холодної війни» та її наслідки.

Від обмеженої війни до тотальної

До початку двадцятого століття, навіть у періоди великих битв, в останніх брав участь лише незначний прошарок населення — сол­ дати (переважно незначна частка чоловіків) та цивільні особи, що проживали у районах воєнних дій. Ці війни можна назвати обме­ женими. Проте перша світова війна (1914—1918), в якій брали участь величезні угруповання солдатів, вочевидь не була обмеженою. У тотальній війні беруть участь кілька антагоністичних країн, які мають високий відсоток чоловічого населення і мобілізують всю еко­ номіку на воєнні потреби. Воєнні дії за тотальної війни відбуваються у всьому світі. Перша світова війна, або «велика війна», у багатьох відношеннях була водорозділом у розвитку воєнних дій двадцятого століття. Вона повністю справдила свою назву для країн-учасниць — більшості європейських країн, а також Росії, Японії та Сполучених Штатів, оскільки історичних аналогів їй не існувало. Число жертв серед військових та цивільних значно перевищувало показники будь-якого попереднього збройного конфлікту.

Цьому переходу від обмеженої до тотальної війни сприяли при­ наймні два чинники: індустріалізація війни та зростання масової мі­ літаристської організації. ІНДУСТРІАЛІЗАЦІЯ ВІЙНИ означає за­ стосування сучасних промислових методів до виробництва і вдоскона­ лення зброї. Сучасні масові мілітаристські системи перетворилися на бюрократичні організації і значно змінили природу організації та ве­ дення воєн. До того ж у міру зростання масштабів війни урядами було запроваджено загальну військову повинність — призов усіх здо­ рових чоловіків у певних вікових межах.

Військові витрати та «холодна війна»

Двадцяте століття, безумовно, стало найбільш воєнізованим та руй­ нівним в історії людства. За сьогоднішніми даними, у війнах заги­ нуло понад 100 мільйонів чоловік, тобто в середньому 3500 чоловік на день. Більшість із них загинуло під час двох світових воєн. До 1989 року військові бюджети прогресивно зростали; озброєння стало надзвичайно складним і більш нищівним. Великомасштабна ядерна зброя може знищити мільйони людей.

До кінця 1980-х років найбільші військові витрати були зумовле­ ні «холодною війною» — антагоністичним суперництвом між Сполу-

420

13. ДЕРЖАВА, ПОЛІТИЧНА ВЛАДА ТА ВІЙНА

ченими Штатами та колишнім Радянським Союзом, що тривало з кінця 1940-х років мало не до 1990 року. Кожна із сторін не тільки витрачала щороку величезні суми на модернізацію озброєння та утримання значного числа військовослужбовців, але й запровадила екстенсивні системи країн-союзників, проводячи регулярні навчання їхніх збройних сил. Радянський Союз зосередив увагу на Східній Європі і, крім того, надавав зброю та військові консультації держа­ вам Середнього Сходу, Азії та Африки. Сполучені Штати створили систему союзників, до якої увійшла Організація північноатлантич­ ного договору (НАТО), що охопила значну частину світу.

Торгівля зброєю

Більша частина світової торгівлі зброєю припадає на торговельні операції індустріалізованих держав з країнами «третього світу». Провідними експортерами зброї у світі були Сполучені Штати та СРСР. До початку війни у Перській затоці 1991 року СРСР і деякі інші західні держави надавали або продавали зброю та інші пов'я­ зані з озброєнням товари Іраку, котрому загрожувала поразка у війні з Іраном. Певні види цієї зброї, особливо ті, що постачав Ра­ дянський Союз, виявилися застарілими й неадекватними порівняно з найновішими західними технологіями озброєнь, що й засвідчив результат війни в Перській затоці, в якій Ірак зазнав нищівної поразки від збройних сил ООН, переважно фінансованих США. Разом з тим передова технологія пропонується кожному, хто тільки бажає її купити і може за це заплатити.

Світові витрати на озброєння зростали по висхідній лінії з 1950-х до кінця 1980-х років. 1977 року світові видатки на озброєння пере­ вищили 1 мільярд доларів США щоденно, тобто 50 мільйонів доларів щогодини. До кінця 1980-х років ці показники майже подвоїлись у реальних показниках (враховуючи інфляційні чинники). Загальні військові витрати у 1993 році оцінювалися в розмірі 5 відсотків від сукупного світового доходу. Ця цифра перевищує показник промис­ лового виробництва всього Африканського континенту; вона також перевищує аналогічний показник в усій Азії (якщо виключити Япо­ нію).

З огляду на закінчення «холодної війни» можна з великою віро­ гідністю передбачити скорочення військових витрат розвинутих країн світу. Пов'язані з озброєнням витрати різко зменшилися в Росії й інших колишніх республіках Радянського Союзу. Сполучені Штати, Британія та інші країни Заходу також планують скорочення витрат на озброєння на наступні кілька років. Разом з тим це змусить експортувати зброю, аби компенсувати втрачені вітчизняні ринки. Невідомо, чи закінчення «холодної війни» позначиться на скороченні того, що країни «третього світу» розглядають як заходи внутрішньої і зовнішньої безпеки. Як ми побачимо з наступних розділів, аж ніяк не зрозуміло, наскільки можна розраховувати на дивіденди від миру в світовому масштабі.

13. ДЕРЖАВА, ПОЛІТИЧНА ВЛАДА ТА ВІЙНА

421

Війна і загальна безпека

Чи зростає завдяки останнім політичним подіям рівень безпеки у світі? Звісно, загроза загальної ядерної катастрофи значно зменши­ лась. Однак імовірність ядерної війни не зникла. 1992 року налічува­ лося принаймні 50 тисяч одиниць ядерних озброєнь (Barnaby, 1992), а 1994-го було розгорнуто ще близько 20 тисяч (див. мал. 13.2). Біль­ шість із них належать Сполученим Штатам, Росії та іншим державам колишнього СРСР. Значні запаси ядерної зброї мають Британія, Фран­ ція і Китай; віднедавна ядерною державою став Ізраїль; таку ж можливість мають Індія та Пакистан. Окрім того, засоби для насліду­ вання їхнього прикладу мають і інші держави.

Головною проблемою тепер є стримування ядерного розповсю­ дження — поширення ядерної зброї на ті держави, які дотепер не володіють нею (Levanthai and Tanzer, 1991). Важко обіцяти загальну безпеку, коли ядерну зброю мають тридцять, сорок чи більше дер­ жав. Однак уряди західних країн, котрі виправдовують наявність ядерних арсеналів стримуванням аґресії, навряд чи подивуються, якщо й інші країни захочуть мати такі ж арсенали з тих самих причин. Адже якщо якась держава здобуває таку можливість, супер­ ник прагнутиме того ж самого. Таким чином імовірність ядерного розповсюдження зростатиме.

Безпосередня небезпека, що виникла через розпад Радянського Сою­ зу, як видається, минула. Ядерні боєголовки, розгорнуті на територіях сьогоднішніх незалежних республік, зосереджуватимуться на терито­ рії Росії, де існує вищий рівень адекватної безпеки і контролю за ними. І все-таки, через витрати на утримання ядерної зброї та ядерних мате­ ріалів у доброму стані, виникають сумніви щодо їх довготривалої безпеч­ ності. Більше того, інші країни можуть наймати колишніх радянських вчених, що мають досвід роботи у сфері ядерного озброєння.

Мал. 13.2. Розгорнуті ядерні боєголовки, 1950—1994.

Джерело: Commission on Global Governance, Our Global Neighbourhood (Oxford University Press 1995), p. 13.

422

13. ДЕРЖАВА, ПОЛІТИЧНА ВЛАДА ТА ВІЙНА

Головне занепокоєння викликає розповсюдження двох необхідних для ядерної зброї матеріалів — високозбагаченого урану та плутонію, а також місце, яке вони посідають у мирному виробництві атомної енергії. За наявності технологічного досвіду володіння будь-яким з цих матеріалів уможливлює створення ядерної зброї. Зокрема, Япо­ нія та Німеччина володіють такими ж багатими запасами плутонію, як і ядерні арсенали Сполучених Штатів, і можуть, при бажанні, швид­ ко створити ядерну зброю. Великомасштабну загрозу розповсюджен­ ня створює також переробка використаного палива атомних електро­ станцій. Планується, що до початку нового століття з використаного палива на переробних заводах Європи та Японії буде вироблено 2 ти­ сячі метричних тон плутонію. Для виготовлення ж атомної бомби потрібно менше п'ятнадцяти фунтів. Оскільки період розпаду плуто­ нію триває тисячі років, проблема ґарантування його безпечності й мирного використання виросте, ймовірно, до грізних розмірів.

СВІТ БЕЗ ВОЄН?

Ядерні боєголовки — не єдина нищівна зброя, що її спроможна ви­ найти людина. Наприклад, виробництво хімічної зброї коштує недо­ рого. Ірак використав хімічну зброю у війні з Іраном у 1980-і роки і погрожував скористатися нею під час війни в Перській затоці 1991 року. Хімічну зброю застосовують, переважно скидаючи на військові частини противника бомби з отруйним газом, що може викликати миттєву смерть. Один з таких штучно виготовлених отруйних газів використано під час нападу на пасажирів метро в Токіо у 1995 році. Тоді кілька чоловік загинуло, а багато інших госпіталізовано.

І все-таки настав час докорінних змін у світовому політичному порядку, і для зменшення в світі загрози існують усі можливості. Небезпеку видно неозброєним оком: до можливого розповсюдження ядерної зброї та інших способів масового знищення додається вплив нових форм націоналізму, етнічних і релігійних антагонізмів, а та­ кож нерівність між багатими й бідними країнами. Все це потенційні джерела глобальних конфліктів. З іншого боку, деякі з головних чин­ ників, що сприяли виникненню війн у минулому, особливо прагнен­ ня до загарбання нових територій силою, сьогодні вже не такі акту­ альні. Сучасні країни значно більше залежать одна від одної в гло­ бальному масштабі, а їхні кордони здебільшого визначено й погодже­ но світовою спільнотою. Сьогоднішні способи ведення війни, особли­ во ядерної, настільки руйнівні, що їх не можна використовувати для досягнення реалістичних політичних чи економічних цілей.

Однією з найбільш обнадійливих подій останніх років стало ши­ роке визнання того факту, що давній вислів: «Якщо хочеш миру, готуйся до війни», — в атомну добу втратив свою актуальність.

Майкл Маґуайр, добре відомий аналітик з питань оборони, ствер­ джує, що протягом наступних 20—30 років існує реальна можливість

13. ДЕРЖАВА, ПОЛІТИЧНА ВЛАДА ТА ВІЙНА

423

створення вільного від ядерних озброєнь світу (MccGwire, 1995). Світ без ядерної зброї (NWW) постане тоді, коли всі ядерні держави пого­ дяться упродовж визначеного періоду ліквідувати усі свої запаси ядерної зброї. На переконання Маґуайра, NWW є єдиним способом зупинити розповсюдження і не дати ядерній зброї потрапити до рук аґресивних держав та терористичних груп. Це — реалістичний крок, оскільки багато військових і політичних діячів дійшли висновку про непридатність ядерної зброї для стратегічних цілей. Єдиною причи­ ною для володіння нею є те, що інші вже мають або можуть її одер­ жати. У кожному разі, ризик війни завжди існуватиме. Проте СЯЗ є єдиним способом уникнути катастрофічної ядерної конфронтації, яка все ще може знищити великі території нашої планети і, можливо, навіть усе людство.

1.Держава — це політичний апарат, який керує певною територією і засновує свої повноваження на правовій системі та на здатності скористатися силою заради впровадження своєї політики.

2.Сучасні держави — це національні держави, які існують пере­ важно у формі конгресової або парламентської системи. Поняття суверенності (повноваження уряду на чітко визначеній території)

означає як загальновизнану законність національної держави, так і визнання її кордонів іншими державами. Кожна спільнота набуває чітко вираженого характеру через асоціацію її з націона­ лізмом.

3.Демократія — це політична система, коли править народ. У пред­ ставницькій (або прямій) демократії рішення ухвалюють люди, які самі зазнають їх впливу. Ліберальна демократія — це пред­ ставницька багатопартійна демократія (на зразок Сполученого Королівства, коли громадяни можуть голосувати за одну прина­ ймні з двох партій.

Хоча демократія й набула поширення, їй властиві певні проблеми. У таких країнах, як Сполучене Королівство, уряд не має змоги задовольнити багато потреб своїх громадян. Незадово­ лення урядом зростає, тимчасом як політична активність знижу­ ється.

4.Політична партія — це організація, орієнтована на здобуття за­ конного контролю над діяльністю уряду шляхом виборів. У біль­ шості західних держав найбільші партії асоціюються із загаль­ ними політичними інтересами — соціалізмом, комунізмом, лібе­ ралізмом чи консерватизмом. Між настроями виборців та кла­ совими відмінностями здебільшого існує певний зв'язок. У ба­ гатьох країнах Заходу останнім часом спостерігається зниження лояльності до традиційних партій та дедалі глибше розчарування партійною системою в цілому.

424

13. ДЕРЖАВА, ПОЛІТИЧНА ВЛАДА ТА ВІЙНА

5.За останні роки британська політика зазнала значного впливу тетчеризму — комплексу доктрин, що пережив період правління самої пані Тетчер. Тетчеризм базується на переконанні в доціль­ ності зменшення ролі держави та панування ринкового підпри­ ємництва.

6.Тетчеризм вніс зміни в ідеологію Консервативної партії. За остан­ ні двадцять років партія лейбористів теж зазнала суттєвих змін. Зокрема «Нові лейбористи» під орудою Тоні Блера відійшли від давніших соціалістичних переконань, у тому числі від націоналі­ зації та планової господарської системи.

7.Утворення Європейського Союзу мало важливий вплив на всіх його держав-учасниць. Хоча майбутнє ЄС ще не цілком очевидне, зрозуміло, що він не перетвориться на «супернаціональну держа­ ву», а збереже свої індивідуальні риси.

8.Політична карта Європи зазнала трансформацій завдяки краху комунізму в 1989 році і подальших подій. Росія та країни Східної Європи перетворюються на парламентські демократії, хоча цей процес переходу пов'язаний з багатьма труднощами та проблемами.

9.Війни завжди відігравали в політиці важливу роль. Характер вій­ ни упродовж століть істотно змінився. З розвитком сучасного су­ спільства відбувся процес індустріалізації війни, застосування технічних методів її ведення. В атомну добу є підстави споді­ ватися припинення великомасштабних війн, оскільки їхні мож­ ливі наслідки надто катастрофічні.

Christopher Dandeker, Surveillance, Power and Modernity (Cambridge: Polity Press, 1990). Огляд розвитку систем влади сучасних суспільств з приділенням особливої уваги ролі армії.

Stephen George, An Awkward Partner: Britain in the European Community

(Oxford: Oxford University Press, 1990). Корисний огляд часто напруже­ них відносин Британії з рештою країн Європейського Співтовариства.

David Held, Models of Democracy, Second Edition (Cambridge: Polity Press, 1996). Класична й дуже вагома праця про різноманітні форми демократії.

John Kingdom, Government and Politics in Britain (Cambridge: Polity Press, 1991). Всеохоплююче та критичне видання про британську політику.

James N. Rosenau, Turbulence in World Politics: A Theory of Change and Continuity (London: Harvester, 1990). Спроба ґрунтовного перегляду сут­ ності глобального політичного порядку.

John Scott, Who Rules Britain? (Cambridge: Polity Press, 1991). Найкраща книга про еліту та владу в британському суспільстві.

D. W. Urwin and W. E. Patterson, Politics in Western Europe Today: Perspec­ tives, Policies and Problems since 1980 (London: Longman, 1990). Корисна загальна хрестоматія з оглядом політичного життя різних країн Західної Європи.

ЗАСОБИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ТА ПОПУЛЯРНА КУЛЬТУРА

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ 428

ПЕРШІ МАС МЕДІА: ГАЗЕТИ 429

Публікація газет

ВПЛИВ ТЕЛЕБАЧЕННЯ 432

Державне телебачення · Вплив телебачення на поведінку · Соціологічні дослідження телевізійних новин · Телебачення і жанр

ТЕОРІЇ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ 442

Перші теорії · Юрґен Габермас: громадська сфера · Бодрільяр: світ гіперреальності · Джон Томпсон: мас медіа та сучасне суспільство

ГЛОБАЛІЗАЦІЯ МАС МЕДІА 448

Новини · Кіно, телебачення, реклама та електронні комунікації · Імперіалізм у сфері мас медіа · Підприємці у сфері мас медіа

ПРОБЛЕМА РЕГУЛЮВАННЯ МАС МЕДІА 455

МУЛЬТИМЕДІА 457

ІНТЕРНЕТ 459

ВИСНОВКИ 462

РЕЗЮМЕ 464

ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА 465

ВАЖЛИВІ ТЕРМІНИ 466

«Колись давно не було іграшок, тож усім було нудно. Потім з'яви­ лося телебачення, але й воно невдовзі набридло. Всі хотіли контролю­ вати ситуацію. Тому й винайшли відеоігри». Так описав історію люд­ ства Віктор, восьмирічний син Марші Кіндер, авторки книжки «Гра з владою» (1991), в якій досліджується вплив телебачення та відеоігор на дітей. Віктор — чемпіон родини з гри «нінтендо» і, крім того, завзятий телеглядач.

Віктор — не один такий у своїх уподобаннях. Відеоігри, особливо «нінтендо», є масовою розвагою такого масштабу та сили, якого ще не бачила наша глобальна ера, і в ці ігри грають діти й підлітки майже у всьому світі. Хоча більшість таких ігор коштує дорого, вони продаються у великих кількостях навіть у деяких небагатих країнах світу; у багатших їх розпродують мільйонами копій.

Головною принадою «нінтендо» та інших систем-конкурентів, що швидко з'являються в продажу, є чистота зображення і звуку. Ігри стають такими «реальними», що постає серйозне питання: чи такі хлопці, як Віктор, не сприймають «нінтендо» як справжню реаль­ ність? І, можливо, це питання стосується кожного з нас. Адже чи не всі ми стали постійними споживачами популярної культури. Терміном «ПОПУЛЯРНА КУЛЬТУРА» означають розважальні заходи, що їх дивляться, читають і переживають сотні тисяч, ба мільйони людей. Зворушливі сюжети «мильних опер», на зразок «Істендери» (East En­ ders), приваблюють мільйони людей щотижня, а деякі — взагалі щодня.

У цьому розділі ми дослідимо вплив тих форм популярної куль­ тури, які часто називають ЗАСОБАМИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ. До засобів масової інформації (або мас медіа. — Прим. перекл.) належать не тільки відеоігри і телебачення, але й газети, фільми, журнали, рекламні оголошення, відео та CD (компакт-диски). Таке ж значення, як прикметник «популярний» у словосполученні «популярна культу­ ра», має і слово «масовий», оскільки мас медіа охоплюють величезні аудиторії. Іноді мас медіа називають також масовими комуніка­ ціями.

Мас медіа часто асоціюються тільки з розвагами, на кшталт «нінтендо», і вважаються досить неістотним явищем у житті біль­ шості людей. Проте такий погляд є обмеженим, оскільки масові ко­ мунікації присутні і в багатьох інших сферах соціальної діяльності. Мас медіа, на зразок газет або телебачення, мають величезний вплив на наш досвід та громадську думку. І не тільки тому, що це позна-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]