Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
документ. шкільного психолога.doc
Скачиваний:
2937
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.51 Mб
Скачать

5. Діагностика міжособистісної сфери дитини

5.1. Діагностика в системі «учень - учень»

5.1.1. Анотація

Положення, яке людина займає у суспільстві, називається соціометричним статусом осо­бистості. Потреба у високому статусі — це соціогенна потреба. Самооцінка, відчуття власної гідності або неповноцінності також багато в чому визначається нашим статусом, який зале­жить як від середовищних, так і від вроджених особливостей. Володіння певним статусом дозволяє людині очікувати або вимагати певного ставлення до себе з боку оточуючих.

В цьому розділі розглянуто одну із модифікацій соціометричної методики Д. Морено. Автором розроблено анкету, а також бланк аналітичної довідки, що дозволяє детально дослі­дити суспільну роль та статус кожного учня в класному колективі.

Мета розробки: формалізація та структурування облікової, аналітичної, консультативно-методичної роботи практичного психолога за результатами соціометричного дослідження.

Протокол соціометричного дослідження має вигляд сітки, до якої навпроти кожного прі­звища заносяться номери запитань у 10 категоріях. Всі вибори кожного з респондентів будуть фіксуватися по горизонталі у тих стовпчиках, які відповідають номеру того, кого обирають. Вибори за категоріями фіксуються у вигляді цифр — від 1 до 10 (відповідно до номера запи­тання). На основі протоколу складається аналітична довідка, яка містить традиційно загаль­ні відомості про якісний та кількісний склад опитуваних, цілепокладаючу та результативну частини, висновки, загальні та індивідуальні рекомендації. Рейтингова таблиця містить дані про хлопчиків та дівчаток, які лідирують у певних категоріях.

Використовується у прогностичній діяльності психолога, для орієнтування класного керівника в суспільній діяльності класу (вибори старости групи, розподіл обов'язків, дору­чення та ін.). Отримані дані можуть бути корисною інформацією до роздумів, а також сти­мулом для самовиховання та самовдосконалення членів учнівського колективу.

5.1.2. Соціометричне дослідження

Цілі та задачі:

• визначити психологічний статус і роль кожного члена групи, його сильні та слабкі сто­рони;

• визначити ієрархію статусів у найважливіших сферах діяльності шкільного колективу;

• визначити неформальних лідерів;

• використовується при роботі з кадрами, а також у виборі та перевиборі керівництва. Методика Д. Морено може використовуватися для дослідження шкільних колективів 3—11-х класів у різних модифікаціях (для дітей початкової та старшої школи запитання мо­жуть бути по-різному сформульовані, можуть бути змінені категорії дослідження, але прин­цип методики залишається незмінним).

Соціометрична анкета

1. Хто з однокласників, на твою думку, має явні організаторські здібності?

2. Хто для тебе в класі є взірцем у відношенні до навчання?

3. Кому з однокласників ти міг би довірити будь-яку таємницю?

4. Кому можна довірити велику суму грошей на зберігання?

5. Кого б із дівчат та хлопців класу ти покликав би на день народження?

6. З ким би ти порадився, опинившись у скрутному становищі?

7. Хто, на твою думку, зміг би стати капітаном спортивної команди вашого класу?

8. Хто завжди виглядає охайно, акуратно, слідкує за модою?

9. Хто зміг би стати капітаном команди КВК вашого класу?

10. Хто серед твоїх однокласників самий працьовитий та завзятий?