Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
документ. шкільного психолога.doc
Скачиваний:
2937
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.51 Mб
Скачать

4.1.3. Алгоритм роботи з методикою «Будинок — дерево — людина»

Історична довідка: тест «Будинок — дерево — людина» (далі — БДЛ) запропонований

Дж. Буком у 1948 р. Уперше намалювати будинок, дерево й людину групі досліджуваних запропонували в 1938 році. Виявилося, що замкнуті пацієнти стають більш розкутими на той момент, коли захоплені процесом малювання саме цих об'єктів. Паузу в малюванні (відрив олівця) можна успішно використати, стимулюючи вербалізацію переживань обстежуваного.

Дані об'єкти були обрані за наступних причин:

1) вони добре знайомі навіть маленьким дітям;

2) вони мають всі якості, завдяки якому випробувані всіх віків погоджувалися малювати їх;

3) незважаючи на те, що малюнки можуть бути різними, вивчивши їх, можна одержати дані про інтелектуальний рівень випробуваного й про неінтелектуальні характеристики його особистості.

1. Планування

Цілі та задачі: Методика БДЛ — вільний малюнок будинку, дерева й людини — призна­чена для того, щоб допомогти психологові зібрати інформацію:

а) про особистість клієнта, а саме про рівень:

• його розвитку;

• сенситивності;

• гнучкості;

• працездатності;

• інтеграції;

б) про сферу його взаємин з навколишнім середовищем у цілому та конкретними людьми зокрема;

в) про рівень інтелекту дітей та дорослих, незважаючи на вузький і нетрадиційний для подіб­них методів підхід. Оцінка інтелекту відбувається з погляду основної інформації (деталі), просторових відносин (пропорції й перспектива), сформованості концепції (організа­ція і якість малюнка в цілому, коментарі до малюнка).

Контингент, вікові категорії: вікових обмежень практично немає. Тест використовується для обстеження як дошкільнят, так і дорослих людей з різним рівнем інтелектуального роз­витку. Призначений як для групового, так і для індивідуального дослідження.

Строки проведення: малюнкові методики доречні у будь-який період навчального року. Наприклад, можна запланувати вивчення особистості на друге півріччя (лютий-березень).

2. Організація досліджень

Матеріали та обладнання. У класичному варіанті використовувався білий аркуш папе­ру, складений навпіл, що утворює у такий спосіб 4 сторінки розміром 15 см х 21 см. Перша сторінка призначена для реєстрації дати й запису необхідних даних, що стосуються випро­буваного, наступні три сторінки відведені для малюнків і відповідно підписані: «будинок», «дерево», «людина»; кілька простих м'яких олівців, ластик.

Сучасні практичні психологи віддають перевагу менш стандартизованому способу про­ведення: аркуш паперу формату А4 дається випробуваному просто в руки, а той вже сам піс­ля заслуховування інструкції будує образ малюнку у тій послідовності і так, як підкаже йому уява. Звичайно, у розпорядженні клієнта є олівець, ручка, гумка. Деякі дослідники викори­стовують кольорові олівці. Використання лінійок або інших креслярських приладь у подіб­них тестах небажано, малюнок повинен бути виконаний саме від руки.

Умови проведення. Хоча для малюнків обрані конкретні об'єкти, випробуваного в ін­шому не обмежують. Інакше кажучи, стимульний матеріал, що йому добре знайомий, але в той же час не конкретизований, так що людина може виразити свої проекції, перенести їх на малюнки. Будь-яка емоція, виражена в процесі малювання або у відповідях на питання стосовно малюнків — це емоційна реакція випробуваного, виражена реально, у символічно­му образі, або мається на увазі в малюнку (цілому чи фрагментах).

Індивідуальне дослідження

Перевага зазвичай віддається саме індивідуальному тестуванню, бо воно дає більші мож­ливості для спостереження. БДЛ в індивідуальному варіанті є двофазовою методикою. Пер­ша фаза, у якій як основний засіб вираження виступає малюнок, є невербальною, творчою, неструктурованою. Друга фаза вербальна, апперцептивна і формально більш структурована. На цьому етапі випробуваний описує, характеризує та інтерпретує намальовані об'єкти й те, що їх оточує, а також висловлює викликані малюнком асоціації. Дослідник робить записи про все, що відбувається або висловлюється під час тестування.

Групове дослідження

В умовах сучасної загальноосвітньої школи найбільш поширеними та практично спря­мованими є групові дослідження класних колективів, бо вони забезпечують можливість збо­ру і кількісної, і якісної інформації про психологічні особливості дітей та класних колективів. Звичайно, це унеможливлює проведення вербальної фази тестування, але у разі потреби пси­холог може запросити для проведення бесіди кожну дитину окремо.

Інструкція. «Підпишіть, будь ласка, аркуші: ваше ім'я та прізвище, сьогоднішнє число, клас, у якому ви вчитеся. Візьміть олівець і намалюйте на цьому аркуші паперу будинок, де­рево і людину у повний зріст — настільки добре, наскільки зможете. Ви можете намалюва­ти будинок будь-якого типу, який вам захочеться. Можете стирати намальоване скільки за­вгодно, обмірковуйте малюнок стільки часу, скільки вам знадобиться. Тільки постарайтеся намалювати якнайкраще». Випробуваних звичайно не обмежують у часі та у виборі розмірів, образів і типів малюнка.