Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
документ. шкільного психолога.doc
Скачиваний:
2937
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.51 Mб
Скачать

2.3. Вивчення поведінки, настрою та емоційних станів учнів

2.3.1. Визначення стилів конфліктної поведінки за тестом Томаса

Прогностична функція діяльності психолога є дуже важливою для організації ефектив­ної взаємодії всіх учасників навчально-виховного процесу. Конфліктні відносини виника­ють досить часто, і це загалом нормальне явище. Важливо вміти керувати цим процесом та знаходити ефективні шляхи подолання конфліктів. Тест Томаса, адаптований Н. В. Гришиною, ідеально підходить для вирішення такої задачі у профілактичній та прогностичній ро­боті шкільної психологічної служби. Призначений для вивчення особистісної схильності до конфліктної поведінки.

До уваги шановних читачів представлені наступні розробки: індивідуальний бланк ме­тодики, бланк аналітичної довідки, що містить протокол дослідження та основу для побудо­ви групового поведінкового профілю.

Мета розробки: скоротити та полегшити процедуру діагностики, обробки та аналізу ре­зультатів; формалізувати та структурувати процес обліку даних, аналітичної роботи за резуль­татами методики, оптимізувати консультативно-методичну роботу з класними керівниками та іншими зацікавленими особами.

Індивідуальний бланк відповідей стандартизовано, що дозволяє оптимально використо­вувати час у процесі діагностики, спрощує процедуру тестування як дітям, так і досліднику.

Аналітична довідка містить дані про контингент досліджуваних, протокол дослідження, графічне зображення результатів тесту у вигляді діаграми та результативну частину. У про­токол навпроти кожного прізвища заносяться числові показники, що характеризують вира­ження того чи іншого способу реагування. На основі цих даних можна припустити, як кон­кретна людина поводитиметься у конфліктних ситуаціях. Для побудови групового профілю поведінки робляться математичні розрахунки, обчислюються середньогрупові показники по кожному стилю реагування. Діаграма наочно демонструє, який зі способів вирішення конф­ліктної ситуації найбільш вірогідно обере група.

У заключній частині довідки дається коротенька характеристика кожного стилю, його пе­реваги та недоліки, прояви, способи застосування певного стилю поведінки у різних ситуаціях.

Використовується у консультативно-методичній, обліковій, корекційно-розвивальній, прогностичній та профілактичній діяльності шкільного психолога. Виконує просвітниць­ку місію, може бути основою для дискусії, для обговорення під час виховних годин, батьків­ських зборів, на засіданнях педагогічної ради та методичних об'єднань. Як основа для розроб­ки плану допомоги у конфліктних ситуаціях.

БЛАНК ВІДПОВІДЕЙ ДО МЕТОДИКИ ТОМАСА

Прізвище, ім'я_____________________________

Дата______________Клас_________

Інструкція: «На кожне запитання виберіть тільки один з варіантів відповідей і відмітьте у бланку букву відповіді («а» чи «б») зручним для вас способом».

1

а

б

7

а

6

13

а

б

19

а

б

25

а

6

2

а

б

8

а

б

14

а

6

20

а

б

26

а

б

3

а

б

9

а

б

15

а

6

21

а

б

27

а

б

4

а

б

10

а

б

16

а

6

22

а

б

28

а

б

5

а

б

11

а

б

17

а

б

23

а

б

29

а

б

6

а

б

12

а

б

18

а

б

24

а

б

30

а

б

С= Сп. = К.= У = П=