Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
документ. шкільного психолога.doc
Скачиваний:
2936
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.51 Mб
Скачать

3.1.2. Алгоритм роботи з методиками вимірювання самооцінки

1. Планування

Мета та задачі: встановлення рівня самооцінки учнів.

Контингент, вікові категорії: існують методики як для дошкільнят, так і для більш дорос­лих дітей. Методики підбираються відповідно віку досліджуваних, наприклад, «Сходинки» можна запропонувати дітям 1—3-х класів (дослідження проводиться переважно індивідуаль­но), для старших дітей використовуються ранжування, опитувальники, інші методики. Ма­люнки можна запропонувати особам будь-якого віку (самооцінка визначається положенням малюнку на аркуші).

Строки проведення: рекомендується відстежувати рівень самооцінки молодших школярів кожні півроку, а для об'єктивності результатів робити зрізи в різних умовах (успіху та неуспі­ху), використовувати різні методики, щоб можна було потім порівняти результати. Дослід­ження самооцінки доречно проводити, наприклад, на початку та всередині навчального року.

Вимірювання самооцінки за допомогою ранжування

Контингент: діти середньої та старшої школи (починаючи з 5 класу).

Матеріали та обладнання: ручки або олівці, тестові бланки за кількістю присутніх.

Інструктаж по ходу тестування

Процедура тестування: перед тим, як проводити саму процедуру, перевірте, чи всі діти розуміють зазначені у бланку якості людського характеру. Можливо, потрібне обговорення та розшифровка понять, тому краще підготуватись, наприклад, попрацювати зі словником.

Слідкуйте, щоб під час індивідуальної роботи дітей не було ніяких коментарів та пе­реговорів. Поясніть, що вам потрібно знати не спільну думку класу, а думку кожного учня окремо, бо це важливо.

Тестовий бланк «самооцінка» Прізвище, ім'я____________________________Вік_____ Дата_____________Клас_____________

Інструкція: присвойте кожній зазначеній якості характеру число від 1 до 10 за ступенем значущості для вас. Цифри розташуєте в першій колонці. У другій частині завдання подумайте, чи є у вас такі якості, і наскіль­ки вони виражені (те, чого у вас більше, під номером 1, і т. д., якщо цього немає — прочерк). Працюйте в другій колонці. Будьте чесні і критичні по відношенню до себе.

Якості характеру

І

R

Розум

Практичність

Винахідливість

Товариськість

Цілеспрямованість

Наполегливість

Сильна воля

Працездатність

Працьовитість

Організованість

Порядність, чесність

Здоров'я

Інтерпретація результатів: подивіться і визначте, наскільки суттєві розбіжності між «Я-ідеальним» (перша колонка) і «Я-реальним» (друга колонка).

Самооцінка містить у собі не тільки уявлення про наявні у себе якості, але і про ідеаль­ні, які повинні бути для найбільш продуктивної життєдіяльності. Тобто самооцінка представ­лена «Я-реальним» і «Я-ідеальним». Якщо між ними великий розбіг, діяльність блокується. Ця ситуація розриву описується як внутрішньо особистісний конфлікт, що знижує мобіліза­цію та руйнує саморегуляцію діяльності. В цьому випадку самооцінка буде суперечлива або занижена.