Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
документ. шкільного психолога.doc
Скачиваний:
2936
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.51 Mб
Скачать

3. Рівень розвитку вміння аналізувати умови завдання

Правильно вирішені 16 завдань і більше, утому числі завдання з 5 по 16,— високий рі­вень розвитку:_____дітей______% обстежених. Це_________________________________________________

________________________________________________________________________________________

Завдання з 5 по 16 вирішені частково (половина й більше) — середній рівень.___дітей__________%

Завдання з 5 по 16 не вирішені — низький рівень розвитку._______учнів__________%

Це говорить про недостатній розвиток аналізу і пов'язано з тим, що діти діють на основі безпосереднього враження від умов завдань. Дитина не вміє виділити структурну спільність завдання, його логічні зв'язки. Це такі діти, як__________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Висновки та рекомендації

Середній показник інтелекту по класу_____, серед хлопчиків, ____серед дівчаток_______.

Вище за норму —______%, норма —______, нижче за норму —_______% учнів класу.

Мах серед хлопчиків________________________________, серед дівчаток _____________________

Міn серед хлопчиків ______________________, серед дівчаток________________________

Група ризику:_________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Психолог________________________

1.3. Дослідження рівня уваги за методикою тулуз-п'єрона

1.3.1. Анотація

Тест Тулуз-П'єрона є різновидом коректурної проби, первинно направлений на вивчен­ня якостей довільної уваги (концентрації, стійкості, можливостей переключення) та психо­моторного темпу. Вторинно — оцінює точність та надійність переробки інформації, вольо­ву регуляцію, особистісні характеристики працездатності та її динаміку у часі. За допомогою тесту прогнозують успішність, здібності до техніки, технічного малювання, до точних наук. Проводиться контроль втомлюваності. Зазвичай методика використовується для групових досліджень шкільних колективів початкової школи.

До вашої уваги представлені протоколи дослідження, бланк аналітичної довідки та основа для побудови групового профілю. Через важкість та об'ємність процедури досліджен­ня розроблено також алгоритм роботи за тестом.

Мета розробки: спрощення процедури фіксації індивідуальних результатів, а саме дина­міки швидкості та точності виконання завдання у ході групових обстежень, можливість фор­малізації аналітичної та облікової роботи за тестом.

Алгоритм роботи за методикою: це чіткий та докладний опис дій практичного психолога на всіх етапах роботи з тестом, починаючи від планування, бо процедура досить складна та об'ємна. Алгоритмізація суттєво полегшує роботу.

Протокол 1 має вигляд таблиці, у графах якої фіксується прізвище та ім'я обстежува­них; показник (згідно з віковими та статевими нормативами), динамічна характеристика ін­дивідуальної швидкості та точності виконання (порівнюються дві перші та дві останні ряд­ки тесту), аналізуються характерні помилки виконання, індивідуальний профіль, притаман­ний кожній дитині характер діяльності та її циклічність. Використовується як проміжний етап аналітичної роботи за даним тестом.

Протокол 2 містить код учня та індивідуальні показники швидкості виконання тесту. Використовується як основа для обчислення середньогрупових показників, що надає мож­ливість аналізу та прогнозування групової динаміки працездатності (аналітична довідка). На­очна демонстрація, а саме графічне відображення результатів даної методики (груповий про­філь), дозволяє зробити більш глибокий аналіз потенційних можливостей групи та шляхів підтримання оптимального темпу роботи, запобігання перевантаження дітей, організації фізкультхвилинок під час уроку тощо. Графік динаміки групової працездатності та аналітична довідка з загальними висновками і рекомендаціями психолога надаються класному керівни­кові для використання в роботі з групою.