Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
документ. шкільного психолога.doc
Скачиваний:
2937
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.51 Mб
Скачать

3. Ригідний тип

1.■■■■■■■■■■■■□□□□□□□□□□□□□□□□□□

2.■■■■■■■■■■■■□□□□□□□□□□□□□□□□□□

3.■■■■■■■■■■■■□□□□□□□□□□□□□□□□□□

4.■■■■■■■■■■■■□□□□□□□□□□□□□□□□□□

5.■■■■■■■■■■■■□□□□□□□□□□□□□□□□□□

6.■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■□□□□□□□□

7.■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■□□□□□□□

8.■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■□□□□□□□□

9.■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■□□□□□□□

10.■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■□□□□□□□

Психічна ригідність — недостатня рухливість психічних процесів, порушення переклю­чення мислення, мови, інертність настанов, зниження пристосованості психічних процесів до вимог навколишнього середовища.

Таку дитину неважко помітити — мова, хода, реакції дуже вповільнені. Втомлюваність підвищена, періодично «вимикається» та встановлюється інтелектуальна працездатність. При цьому активні періоди можуть зберігатися до кінця робочого дня. Іноді поведінка ригід­них школярів не виглядає «гальмівною», але їхня інтелектуальна діяльність завжди характе­ризується вповільненою впрацьованістю й поганою переключеністю. Вони довго «розкачу­ються», але потім можуть працювати швидко.

Перед початком роботи ригідні школярі довго готуються, розкладають і перебирають зошити, ручки — саме таким способом вони «входять» у роботу, і не треба їм у цьому заважа­ти. Коли вчителі й батьки, не витримуючи їхньої повільності, намагаються підганяти їх, то тільки нервують дитину, збільшуючи період впрацьовування. Малюк може взагалі припини­ти роботу. У спокійній обстановці ці діти здатні переключатися набагато швидше.

З великою затримкою такі школярі відповідають на питання, якщо їх квапити, вони мо­жуть зовсім замовчати. Короткі самостійні роботи пишуть незадовільно, тому що не встига­ють розібратися в завданні. Довгі роботи з однорідними заданими, навіть складними, можуть виконувати добре. А от якщо завдання різнотипні, помилки бувають зовсім безглузді. Це по­яснюється інтерференцією (накладанням) попередньої діяльності на наступну, що призво­дить до плутанини. Пам'ять звичайно в нормі, стійкість і концентрація уваги можуть бути середніми. Слабким місцем є дуже погана переключеність — у тесті вони часто роблять по­милки «запізнювання», огріхів більше на початку й наприкінці рядка.

В інтелектуальному відношенні такі вихованці можуть нормально розвиватися, якщо батьки та вчителі розуміють суть проблеми. Перерви між робочими періодами скорочують кількість помилок, більш повільний темп також підвищує якість роботи ригідних дітей. У ви­падку створення сприятливих умов для таких дітей навіть без лікування робота мозку пов­ністю нормалізується вже до 6—7 класу, а іноді й раніше.

4.Активний тип

Такі діти неорганізовані, імпульсивні, здаються здібними, але лінивими. Активно вклю­чаються в діяльність, але працюють недовго, тому їх часто лають за лінь, безвілля, небажан­ня попрацювати, довести почате до кінця. Точність роботи патологічно низька, часто поміт­но погіршується наприкінці роботи. Швидкість різко падає десь на середині.

Діти цього типу добре справляються з короткими контрольними роботами, але обсяг оперативних процесів (пам'яті, уваги) дуже малий. До кінця уроку можуть зненацька «від­ключитися», зупинившись на півслові, залишивши роботу недоробленою, вони навіть не помічають цього і мають певні труднощі у навчанні. Періодичний відпочинок дозволяє активним дітям зберігати працездатність до кінця уроку. Якщо така дитина не перевтом­люється від нескінченних і марних спроб дорослих перевиховати її, робота мозку сама поступово нормалізується навіть без лікування до 7—8 класу (якщо спочатку не було педзанедбаності), і розвиток інтелекту не страждає.

1.■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■□□□□□□□

2.■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■□□□□□□□

3.■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■□□□□□□□□

4.■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■□□□□□□□

5.■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■□□□□□□□□

6.■■■■■■■■■■■■□□□□□□□□□□□□□□□□□□

7.■■■■■■■■■■■■□□□□□□□□□□□□□□□□□□

8.■■■■■■■■■■■■□□□□□□□□□□□□□□□□□□

9.■■■■■■■■■■■■□□□□□□□□□□□□□□□□□□

10.■■■■■■■■■■■■□□□□□□□□□□□□□□□□□□

Загальним принципом роботи з дітьми з ММД полягає в тому, що при навчанні та ор­ганізації їх діяльності треба максимально враховувати та обходити їх дефект.