Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
документ. шкільного психолога.doc
Скачиваний:
2937
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.51 Mб
Скачать

4, 5. Фіксація та аналіз результатів

Заповнюємо заготовлені бланки з протоколами дослідження: загальні дані про контин­гент випробуваних, склад за списком, кількість випробуваних, у тому числі хлопчиків, дів­чаток.

Дані за тестом переносяться в бланк протоколу № 1 в узагальненому вигляді, фіксують­ся числові показники динаміки швидкості й точності (збільшувалися або зменшувалися). Описується значення типових помилок (наприклад, «запізнювання» на початку й наприкінці рядка говорить про порушення переключення уваги, а випадіння і підміна зразків — про по­рушення оперативної пам'яті). У графі «Особливості динаміки працездатності» дається сло­весний опис «профілю», характерного для конкретної дитини.

Обчислюються показники (середній, максимальний, мінімальний результат точності ви­конання, у тому числі серед хлопчиків та дівчаток класу, % вище норми, норма, нижче нор­ми). Визначається «група ризику» — особи, які мають потребу в поглибленому обстеженні та проведенні корекційно-розвиваючої роботи.

Протокол № 2 дозволяє проаналізувати групову динаміку працездатності — для кожного індивіда відзначається кількість переглянутих знаків у кожному рядку. Обчис­люється середнє арифметичне, котре визначає швидкість роботи групи у ході навчаль­ного завдання. Ці цифри будуть використані для графічного оформлення результатів групової діагностики.

6. Аналітична робота, складання аналітичної довідки

Аналітична довідка складається на підставі протоколів дослідження. Бланк аналітичної довідки містить традиційно загальні дані (дата, клас, склад за списком, скільки дітей брало участь у тестуванні, з них хлопчиків, дівчаток), цілепокладаючу частину та нормативні по­казники — до відома класного керівника. Груповий профіль наочно характеризує особливості групової динаміки працездатності за одиницю часу. Має вигляд кривої, де на вертикальній осі відзначаються середні числові показники швидкості роботи групи, а також розмежовані рівні (відповідно до нормативів виконання тесту для даного віку). На горизонтальній осі — номери робочих рядків (1, 2 і 9, 10 рядки «поєднуються», дається усереднений показник, як це звичайно робиться в коректурних пробах). Чітко видно основні стадії процесу — впрацьовування (перші 2—3 рядки), основна частина роботи й заключна (останні 2—3 рядки). «Спад» кривої показує зниження швидкості роботи і втому, коли дітям необхідні відпочинок і зміна діяльності (звичайно буває 2—3 цикли працездатності).

На підставі графіка робиться прогноз (припущення) про рівень і потенційні можли­вості працездатності групи, а також шляхи підтримки оптимального темпу діяльності. Ор­ганізація рухових, розслаблюючих вправ, фізкультхвилинок в «потрібному» місці уроку до­зволить уникнути перенапруження і стомлення дітей протягом навчально-виховного про­цесу. В заключній частині робляться висновки, надаються рекомендації в роботі з групою, обчислюються показники (середній, мінімальний, максимальний результати, у тому числі серед хлопчиків та дівчаток). Вказується процент вище норми, норма, нижче норми.