Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ теория шпаргалка.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
205.25 Кб
Скачать

11. Ідеальна модель ринкової економіки.

Ринкова економіка практично довела свою високу ефективність при рішенні наступних завдань. 1.  Забезпечення взаємозв'язку виробництва й споживання. Цю функцію ринок здійснює через збіг потреб і платоспроможного попиту з асортиментами представленого до реалізації пропозиції. 2.   Суспільна оцінка результатів праці самостійно господарюючих виробників. Механізм такої оцінки простий, ефективний й об'єктивний: відбулася чи ні купівля-продаж. Саме непередбачуваність купівлі-продажу надає ринковій економіці ту динаміку, що змушує виробників (продавців) і споживачів (покупців) постійно перебувати в «ринковій» формі. 3.  Вільний рух цін. Це означає, що величина й динаміка ринкових цін складаються в процесі вільної взаємодії попиту та пропозиції.  Вільний рух цін може забезпечити тільки ринок, строго говорячи, тільки це і є  «ринок». Будь-яка перешкода вільному руху цін руйнує ринкову економіку. 4.  «Оздоровлення» (санація) економіки. Суспільна оцінка результатів праці самостійно господарюючих виробників за допомогою вільного руху цін безжалісно відокремлює відстаючих виробників від процвітаючих. Іншими словами, у самому механізмі ринкової економіки закладена можливість її постійного «оздоровлення». 5.  Загальність конкуренції.  Ринкова економіка є конкуренція у всіх її сферах і на всіх рівнях: -  серед продавців іде нескінченне змагання за максимальний ріст обсягу виробництва, що випереджає зниження витрат, можливість участі в найбільш прибуткових галузях; -  серед покупців змагання йде за найбільш вигідне розміщення своїх доходів; -  продавці й покупці змагаються за найбільший вплив на величину ринкових цін.

12.Циклічні потоки ринкової економіки.

У ринковій економіці є три основні сфери. 1.  Сектор «Споживчі домогосподарства» («споживачі») – так називають в економічній теорії покупців товарів і послуг для задоволення власних потреб. Гроші на покупку товарів і послуг споживачі заробляють, продаючи приналежні їм фактори виробництва підприємцям або державі. 2.  Сектор «Підприємницькі фірми» використають фактори виробництва для створення товарів і послуг, які потім здобувають споживчі домогосподарства, витрати яких утворять доходи фірм. 3.  Сектор «Держава»  виступає як особлива сфера ринкової економіки, також пов'язана з домогосподарствами й фірмами надання «суспільних» послуг і стягненням податків. Тепер нам не важко буде зобразити зв'язок між трьома основними сферами ринкової економіки у вигляді циклічних (замкнутих) потоків товарів і грошей. У результаті ми одержали схематичне зображення «класичної» ринкової економіки, у якій зв'язку між основними сферами опосередковані тільки товарно-грошовими потоками.

13. Об’єктивні цілі ринкової економіки.

Є загальновизнані економічні цілі й цінності, що надають ринковій економіці цивілізований характер. До таких цінностей, що є її головними цілями, ставляться наступні: 1.  Повна зайнятість. Повинна бути робота для кожного, хто може, хоче й здатний працювати. 2.  Економічний ріст. Варто прагнути до збільшення випуску товарів і послуг як умові росту життєвого рівня людей. 3.  Стабільність цін.   Різкі зміни цін, навіть їхнє зниження, звичайно негативно позначаються на економіці. 4.  Економічна воля.   Споживачі й виробники повинні мати волю вибору найбільш ефективного способу заробляння й витрати грошей. 5.  Економічна безпека.  Ті, хто не може забезпечити себе, повинні одержувати допомогу від суспільства. 6.  Рівність.  Суспільство повинне надати своїм членам рівні можливості реалізувати свій економічний потенціал. 7. Ефективність.   Здатність всієї економіки одержувати максимальний результат мінімальними витратами завжди обмежених ресурсів. Між цими цілями існують протиріччя. Так, ефективність може протидіяти повної зайнятості, а стабільність цін - економічному росту. На практиці суспільство повинне вибирати пріоритетну на даний момент мета й засоби, що забезпечують її мінімальну соціальну ціну. Важливість названих цілей очевидна. Проблема в тім, як їх досягти. Цим і займається сучасна    економічна теорія.