Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ теория шпаргалка.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
205.25 Кб
Скачать

30.Акціонерне товариство.

Акціонерне товариство— один з різновидівгосподарських товариств. Акціонерним товариством визнаєтьсякомерційна організація,статутний капіталякої розділений на визначене числоакцій, що засвідчують права та обов'язки учасників товариства (акціонерів). Акціонерні товариства створюються в формі публічних або приватних товариств.

Акціонерне товариство по своїй сутності – це об'єднання не осіб, а капіталів. Воно має статутний фонд, під яким випускаються акції. Їх сукупна номінальна вартість дорівнює величині статутного капіталу. АТ саме відповідає по зобов'язаннях, виступаючи юридичною особою. Акціонер, що купив акцію, з юридичної точки зору власником вкладеного капіталу не є, він лише має право одержувати доход на неї у формі дивіденду й брати участь у керуванні справами компанії.

Акціонерне товариство може бути створене однією особою чи може складатися з однієї особи у разі придбання одним акціонером усіх акцій товариства.

Акціонерами товариства визнаються фізичні і юридичні особи, а також держава в особі органу, уповноваженого управляти державним майном, або територіальна громада в особі органу.

Акціонерні товариства за типом поділяються на публічні акціонерні товариства та приватні акціонерні товариства.

Публічне акціонерне товариство може здійснювати публічне та приватне розміщення акцій.

Публічне акціонерне товариство може здійснювати публічне та приватне розміщення акцій.

Особливостями публічного акціонерного товариства є:

  • акціонери можуть відчужувати належні їм акції без згоди інших акціонерів та товариства

  • товариство може здійснювати як публічне, так і приватне розміщення акцій;

Приватне акціонерне товариство (ПрАТ)—акціонерне товариство, яке має статутний (складений)капітал, поділений на визначену кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства. Максимальна кількість учасників (акціонерів) приватного акціонерного товариства обмежена, і не може бути більшою від 100 осіб.

31.Малий бізнес та його економічне значення.

Малий бізнес - це самостійна, систематична господарська діяльність малих підприємств будь-якої форми власності та громадян-підприємців (фізичних осіб), яка проводиться на власний ризик з мстою отримання прибутку. Практично, це будь-яка діяльність (виробнича, комерційна, фінансова, страхова тощо) зазначених суб'єктів господарювання, що спрямована на реалізацію власного економічного інтересу.

Всі підприємства підрозділяються на дрібні, середні й великі. До малого бізнесу відносять підприємства, на яких зайнято не більше передбаченого законом число людей і комерційний оборот не великий.

Перевагою підприємств малого бізнесу є гнучкість і швидкість реагування на зміну ринкової ситуації; на них легше випробувати нововведення, перемкнутися на випуск іншого товару, вони не вимагають значних первісних витрат і складного апарата. Вони вирішують одну з важливих проблем суспільства - створюють нові робочі місця.

Малі підприємства так само легко зникають, як і народжуються. Тому малий бізнес гостро потребує підтримки держави (податкові пільги, дешеві кредити) і стабільних законах. Отже, малий бізнес потрібний економіці, оскільки: -  швидко реагує на все нове (товари, технології, форми керування); -  протистоїть монополізації ринків, загострюючи конкуренцію; -  створює нові робочі місця, дають додатковий стабільний доход, можливість реалізувати свої здатності.