Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ теория шпаргалка.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
205.25 Кб
Скачать

28.Основний та обіговий капітал.

Основний капітал

У його склад входять будівлі, земельні ділянки, транспорт, обладнання, інструментарій, верстати, інноваційна власність, патенти, ліцензії.

Тобто це рухоме і нерухоме майно компанії, що має конкретну вартість, яка визначається за допомогою амортизаційних методів бухгалтерського обліку на даний часовий період. Основні кошти протягом декількох років беруть участь у виробничому процесі і переносять свою вартість на готову продукцію або товар поетапно, протягом декількох років.

Оборотний капітал

У поняття оборотних засобів входить все, що планується використовувати для співробітників підприємства, а також для виробництва або продажу.

Основний оборотний капітал має такі складові частини:

– грошові кошти (фонд зарплати, касова готівка, кількість грошових коштів для купівлі сировини, матеріалів або товарів);

– матеріальні засоби (інструментарій короткочасного користування, Виготовлювальне матеріали, сировина, продукція або закуплені товари для реалізації).

Кожний з «елементів» капіталу має свої особливості, головним з яких є строк його служби. Виробничі будинки служать 50-60 років, устаткування 5-6 років, а сировина - протягом одного виробничого процесу. Ці розходження є критерієм розподілу капіталу на «основний» й «оборотний».

Та частина капіталу, що повністю бере участь у процесі виробництва, але вроздріб переносить свою вартість на вироблені продукти, називається основним капіталом. Перенесена частина вартості, після реалізації товару, повертається в грошовій формі до її власника, створює «амортизаційний фонд», що використається для заміни встаткування, що зносилося, новим. Та частина капіталу, що споживається повністю й переносить протягом одного виробничого процесу всю свою вартість на вироблені продукти, називається оборотним капіталом. При цьому сировині й матеріали втрачають свою матеріально-речовинну форму (наприклад, деревина перетворюється в меблі, а електроенергія, різні види палива взагалі «зникають»).

29.Види і форми кредиту.

Кредит — це економічні відносини між суб'єктами ринку з приводу перерозподілу вартості на засадах поверненості, строковості та платності.

Креди́т—коштийматеріальні цінності, що надаютьсякредиторомукористуванняпозичальникуна визначенийстрокта під відсоток. Кредит поділяють на фінансовий, товарний і кредит підцінні папери, які засвідчують відносини позики.

Кредит буває «короткостроковим» (до одного року) і «довгостроковим» (більше року): короткостроковий кредит застосовується для фінансування поточних постійних і змінних витрат, довгостроковий – для закупівлі нового обладнання й будівництва виробничих об'єктів.

Характерними ознаками кредиту в ринковій економіці є:

— позичальниками виступають суб'єкти господарювання, а кредиторами — банківські установи;

— гроші, надані в позику, використовуються позичальником як капітал (на виробничі потреби);

— джерелом позичкового процента є прибуток на позичені кошти;

— кредит використовується як механізм перерозподілу капіталів у суспільному виробництві та для вирівнювання норми прибутку.

За суб'єктами кредитних відносин виділяють такі види кредиту:

            банківський - надається банками, як правило, у грошовій формі; банки можуть виступати не тільки кредиторами, а й позичальниками;

            державнийнадається юридичними та фізичними особами державі, яка переважно є позичальником (в особі центральних та місцевих органів влади); традиційна форма цього кредиту - випуск державних позик;

Іпотечний кредит - довгострокова позика під заставу нерухомого майна - землі, виробничих або житлових будівель. її надають переважно спеціалізовані іпотечні банки.

Міжнародний кредит - кредит, що надається державою, банком, іншою юридичною або фізичною особою однієї країни іншій країні, а також: банкові, юридичній або фізичній особі іншої країни на певний термін на умовах повернення та оплати процентів

Грошовий споживчий кредит - це надання банківськими або небанківськими кредитними установами позик фізичним особам на задоволення їхніх споживчих потреб.

Кредити з одноразовим поверненням -позика, коли заборгованість за кредитом погашається у визначений у кредитній угоді день або достроково на вимогу банку чи за бажанням самого позичальника.

Лізинговий кредит - це відносини між незалежними особами з приводу передачі в оренду засобів праці, а також фінансування набуття рухомого і нерухомого майна на певний строк.

За методами надання розрізняють кредити:– надані у разовому порядку; тобто рішення щодо надання яких приймається окремо з кожного кредиту на підставі кредитної заявки;    – відповідно до відкритої кредитної лінії (надаються у межах завчасно визначеного ліміту кредитування) без погодження кожного разу з банком його умов;    – гарантовані, тобто банк бере на себе зобов’язання при потребі надати клієнту кредит у визначеному розмірі протягом відповідного періоду (наприклад, місяця, кварталу, року).