Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ теория шпаргалка.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
205.25 Кб
Скачать

41.Грошові агрегати.

Грошові агрегати– зобов’язання депозитних корпорацій перед іншими секторами економіки, крім сектору загального державного управління та інших депозитних корпорацій.

Грошові аґреґати — це особливе поєднання ліквідних фінансових ак­тивів, які є альтернативними вимірниками обсягу та структури грошової маси. Склад і кількість застосовуваних аґреґатів визначається насамперед особливостями фінансової системи і різниться залежно від країни.

Грошові агрегати це зобов'язання депозитних корпорацій перед іншими секторами економіки, крім сектора загального державного управління та інших депозитних корпорацій.

Грошові агрегати формуються на основі таких концепцій: 1) грошова маса у вузькому розумінні включає не тільки гроші готівкою, а й депозитні гроші; 2) сукупна грошова маса включає також банківські вклади, депозити та цінні папери з фіксованим доходом; 3) сукупна грошова маса поділяється на ту, що знаходиться в обігу, і ту, яка нагромаджується, виконує функцію збереження вартості. Грошові агрегати побудовані шляхом приєднання до попередніх величин нових грошових компонентів (кредитних інструментів) в послідовності, що характеризує зменшення їх ліквідності. Тобто кожний наступний грошовий агрегат включає в себе попередній плюс новий блок фінансових активів.

Складовими Г.а. є фінансові активи у формі готівкових коштів у національній валюті, переказних депозитів, інших депозитів, коштів за цінними паперами, крім акцій, що емітовані депозитними корпораціями та належать на правах власності іншим фінансовим корпораціям, нефінансовим корпораціям, домашнім господарствам та некомерційним організаціям, що обслуговують домашні господарства.

42.Рівняння обміну.

Людей завжди цікавило, яке кількість грошей необхідно для нормального обслуговування товарообігу і як ця кількість впливає на економіку. Рівняння обміну- рівняння, що має вигляд MV = PQ, де М - кількість грошей в обігу, V - швидкість обігу грошей, Р - ціна, Q - обсяг продажів товарів і послуг Являє собою макроекономічне співвідношення, іменоване рівнянням Фішера, служить одним з важливих інструментів монетаристської доктрини. Згідно рівнянню обміну маса грошей в обігу прямо пропорційна рівню цін і обсягом виробництва (продажів) товарів і обернено пропорційна швидкості обігу грошей Звичайно, зробити в реальності подібні розрахунки досить складно, і проте рівняння обміну дозволяє відповісти на хвилюючий всіх питання про кількість необхідних суспільству грошей на даний момент.

Рівняння обміну - математична залежність рівня цін від грошової маси, що використовується в процесі товарообігу (трансакційних операцій). Р.о. обґрунтував американський економіст І. Фішер у 1921 р. в праці «Купівельна спроможність грошей». Записується формулою МV = РY, де М - статистична кількість грошей (грошова маса); V - швидкість обігу (середньорічне число разів використання грошової маси на придбання необхідних товарів і послуг); Р - рівень цін (середньостатистичне значення індексу цін готових товарів і послуг, виражене відносно базового річного показника, що дорівнює 1,0); Y - обсяг номінального національного продукту.