Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ теория шпаргалка.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
205.25 Кб
Скачать

79.Кейнсіанська модель макрорівноваги.

Дж. М. Кейнс довів, що ринковий механізм не в змозі самостійно стабілізувати економіку, відновити макроекономічну рівновагу без втручання держави в економічні процеси. Це досягається за умови державного регулювання економіки через систему оподаткування, формування державного бюджету і витрат державних фінансів. Збираючи податки і формуючи за їх рахунок свій бюджет, держава створює передумови для власних витрат (закупівель товарів і послуг). Так державний вплив на сукупний попит відбувається через державні витрати.

• кейнсіанською теорією відкидається положення про те, що процентна ставка гарантує забезпечення рівноваги між заощадженнями та інвестиціями, оскільки власники заощаджень та інвестори – це зовсім різні економічні групи, які в процесі прийняття рішень керуються неоднаковими мотивами. При цьому процентна ставка не відіграє ролі єдиною чинника. Крім неї, на рівень заощаджень впливають також інші фактори, які не відображають прагнення людей одержувати доходи від заощаджень. Досить часто заощадження здійснюються для вирішення інших проблем: 1) з метою накопичення грошей для здійснення великих закупок, вартість яких перевищує розмір поточних доходів; 2) для створення резерву грошових засобів з метою здійснення непередбачених витрат, пов'язаних з лікуванням, безробіттям тощо; 3) з метою нагромадження грошей, щоб задовольнити майбутні потреби, наприклад, для сплати витрат за навчання.

• кейнсіанці ставлять під сумнів класичне положення про високу еластичність цін і заробітної плати, особливо в бік зниження останньої при зменшенні сукупного попиту. Це пояснюється двома обставинами. По-перше, наявність монополій, які стримують зниження цін, і профспілок, які стримують зменшення заробітної плати, що перешкоджає адекватному зниженню цін і заробітної плати в короткостроковому періоді і протидіє відновленню сукупної пропозиції на рівні потенційного ВВП. По-друге, якщо навіть припустити можливість зниження заробітної плати внаслідок падіння сукупною попиту і попиту на ринку праці, то це не викличе зростання сукупного доходу працюючих і тому не забезпечить відновлення їхнього попиту на рівні потенційного ВВП.

80.Монетаристська модель макрорівноваги.

Ринкова економіка останніх десятиліть характеризувалася одночасністю й інфляції, і безробіття («стагфляцією»), на зміну кейнсіанству прийшов «монетаризм» — концепція виведення економіки зі стагфляційного стану. Стагфляція— термін, що використовується для позначення кризового стануекономіки, при якомустагнаціяу виробництві відбувається одночасно зінфляцією.При цьому підході проводиться «політика стримування». Суть її складається в цілеспрямованому обмеженні зростання доходів населення, що повинне супроводжуватися зменшенням величини сукупного попиту. На поверхні такі міри представляються як обмеження грошових виплат населенню. «Монетарна» траєкторія руху ринкової економіки буде протилежна «кейнсіанській». Вихідним пунктом тут виступає вже стагфляційний стан виробництва ,Політика стримування, зменшуючи попит, викликає протилежний результат: ріст безробіття (внаслідок зменшення обсягу виробництва) при зниженні інфляції .У цій ситуації політика стримування переміняється «політикою лібералізації». Виробництво відновлює колишній рівень, що означає й ріст зайнятості, але вже при істотному ослабленні інфляції.«Біг на місці» триває, але вже без інфляційної «задишки».