Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ теория шпаргалка.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
205.25 Кб
Скачать

34.Ринкова конкуренція та її види.

Конкуренція - це суперництво (змагальність) між різними учасниками ринкової економіки за найбільш вигідні умови виробництва та реалізації товарів і послуг, за привласнення найбільшого прибутку. Вона виступає силою, яка мобілізує особистий економічний інтерес і підприємницький потенціал та спрямована на їх максимальну реалізацію.

Існують таки види ринкової конкуренції: 1) чистої конкуренції, 2) монополістичної конкуренції, 3) олігополії, 4) чистої монополії.

Чиста конкуренція - ідеалізований стан ринку, коли окреміпокупцііпродавціне можуть впливати націну.

В монополістичної конкуренції продукція диференційована (тобто конструктивно або технологічно унікальна), велика роль реклами, патенту, торговельної марки, безперешкодне входження в галузь (одяг, взуття, косметика).

Монополістична конкуренція контролюється і обмежується монополіями, які стають на ринку єдиним продавцем певного товару, а тому можуть нав'язувати споживачам власні умови й одержувати монопольний прибуток.

Олігополістична конкуренція виникає, коли на ринку діє не один монополіст-продавець однорідних товарів, а декілька.

Чиста монополія - тип ринку, на якому унікальний продукт пропонується однією фірмою

За методами здійснення конкурентної боротьби існують такі види конкуренції, як цінова й нецінова.

Цінова конкуренція — це боротьба між товаровиробниками за споживача (покупця). Така конкуренція передбачає продаж однорідних і приблизно однакових за якістю товарів і послуг за більш низькими цінами ніж у конкурентів .

Нецінова конкуренція— це боротьба між великими товаровиробниками за споживачів (покупців) методами підвищення якості й надійності товарів, поліпшення їх асортименту та сервісного обслуговування споживачів, надання кредиту для покупців, реклами тощо.

35.Ідеальна конкуренція.

чиста (ідеальна, досконала)— конкуренція, на ринку з багатьма продавцями та покупцями тотожного, взаємозамінного товару, коли жоден із продавців чи покупців не здатний відчутно вплинути на ціну чи обсяги продажу;

Доскона́ла конкуре́нція(також: досконалий ринок) — ідеалізований станринку, коли окреміпокупцііпродавціне можуть впливати націну.

На такому ринку жоден з продавців і покупців не здатний зробити вирішального впливу на ціну і масштаби продажів.

Ознаки досконалої конкуренції

  • безліч продавців і покупців;

  • однорідність і подільність товарів, що продаються;

  • відсутність бар'єрів для входуабо виходу з ринку;

  • висока мобільність чинників виробництва;

Оскільки існує конкуренція між продавцями, кожен продавець намагається максимально знизити свою ціну і, сам того не прагнучи, опиняється на рівні нульового прибутку. Навіть якщо продавець хоче довгостроково "прив’язати" покупців до себе, пропонуючи їм товари за цінами нижчими ніж ринкові, він попросту збанкрутує. Вважається, що серед усіх галузей економіки фондові ринкинайбільше відповідають ідеалу досконалої конкуренції.Недосконала конкуренціявиникає тоді, коли ринок не здатний виконувати одну або більше своїх функцій.

Функції ринку із досконалою конкуренцією

На ринок покладено виконання наступних функцій:

  • Координаційна функція: ринки координують попиттапропозицію, уможливлюючи їх зустріч за рахунок відповідноїінфраструктури, наприклад,біржі.

  • Алокаційна функція: ринки сприяють економному урівноваженню пропозиції та попиту, а ціновий механізм – найкращому використанню ресурсів.