Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ теория шпаргалка.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
205.25 Кб
Скачать

50.Ринок цінних паперів та його економічна роль.

Ринок цінних паперів — це частина ринку позикових капіталів, де здійснюються емісія, купівля-продаж цінних паперів та їх перепродаж. Через ринок цінних паперів (банки, спеціальні кредитно-фінансові установи, фондову біржу) акумулюються кошти підприємств, банків, держави і населення, які спрямовуються на виробниче і невиробниче вкладення капіталів.    Розрізняють первинний і вторинний ринок цінних паперів. Первинний ринок цінних паперів — це ринок, на якому реалізуються, продаються заново випущені цінні папери емітентом — державою, кредитно-фінансовими установами, підприємствами, компаніями. Первинне розміщення цінних паперів провадиться за підпискою або у формі безпосереднього продажу первинним покупцем.    Вторинний ринок цінних паперів — це ринок без посередників, на якому здійснюються операції купівлі або продажу цінних паперів між особами, які не є первинними кредиторами і позичальниками. Організованим вторинним ринком виступає Фондова біржа, а також Українська міжбанківська валютна біржа, яка працює з корпоративними цінними паперами.

види суб'єктів РЦП:    — емітенти — держава в особі уповноваженого органу, органи місцевого самоуправління, юридичні особи, у випадках, передбачених законом, фізичні особи. Емітенти від свого імені випускають цінні папери і зобов’язуються виконувати обов’язки, що випливають з умов випуску їх (банки, фінансово-кредитні установи, підприємства, компанії);    — інвестори — держава, органи місцевого самоуправління, фізичні або юридичні особи, які купуватимуть цінні папери від свого імені за свій рахунок з метою одержання доходу чи збільшення вартості цінних паперів або набуття відповідних прав, що надаються власнику цінних паперів відповідно Д(Я чинного законодавства;     — професійні учасники РЦП — суб’єкти господарської діяльності, що здійснюють професійну діяльність на фондовому ринку. Це юридичні особи, які діють виключно на підставі спеціальних дозволів (ліцензій), що видаються в порядку, встановленому чинним законодавством.

Акція— у статутному фонді акціонерного товариства підтверджує членство в акціонерному товаристві і право на участь в управлінні ним, надає право її власникові на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду, а також на участь у розподілі майна при ліквідації акціонерного товариства.Казначейські зобов'язання— вид цінних паперів на пред'явника, що поширюються тільки на добровільних засадах серед населення, вони свідчать про вкладення коштів власником у бюджет і надають право на одержання фінансового доходу.Вексель— цінний папір, що свідчить безумовне грошове зобов'язання векселедавця виплатити після настання терміну визначену суму грошей власникові векселя.

51. Фондова біржа та механізм її функціонування.

Фондова біржа це установа, яка спеціалізується на купівлі-продажу цінних паперів. Спочатку на фондових біржах продавалися лише державні облігації, але з розвитком акціонерних товариств у обіг увійшли акції. Фондова біржа зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу.

На деяких з них реалізують також угоди щодо купівлі-продажу іноземної

валюти та золота.

Функції фондової біржі:

  • забезпечує підприємствам різних галузей можливість отримати додаткові інвестиції (залучення коштів через реалізацію цінних паперів у багатьох випадках вигідніше, ніж через банківське кредитування);

  • гарантує постійний рух капіталів та їх приплив у сфери, які мають максимальну віддачу (біржі сприяють розвитку прибуткових підприємств і витісняють з ринку слабкі);

  • допомагає державі поповнити державний бюджет або розрахуватися за державним боргом (для цього випускаються державні облігації, які продаються на біржі);

  • біржа є індикатором ділової активності (за показниками курсів акцій можна робити висновки про стан національної економіки, а також прогнозувати її майбутнє).

Фондова біржа проводить такі операції:

  • облік цінних паперів, їх прийняття, надання рекомендацій щодо встановлення початкової котирувальної ціни;

  • оформлення угод купівлі-продажу цінних паперів;

  • виконання централізованих взаєморозрахунків у межах біржового ринку цінних паперів;

  • забезпечення централізованого інформування та курсового контролю;

  • правове оформлення угод.

Фондова біржа отримує свої доходи за рахунок:

  • акцизу (податку на угоду), що стягується з членів біржі за кожне замовлення, виконане в торговому залі;

  • плати компаній за внесення їхніх акцій у біржовий список;

  • щорічних внесків компаній, які використовуються біржею на підтримання їхнього лістингу в належному стані;

Учасниками біржових торгів на українських біржах є:

1. Брокери, які діють на підставі доручень від брокерських контор,

відкритих при біржі.

2. Спеціалісти, які є представниками апарату біржі й ведуть торги та

реєструють угоди.

3. Торговці цінними паперами, які не є членами біржі та які сплатили

разовий або строковий абонемент з правом укладання угоди.