Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дослідж. випуску нових цукерок РОШЕН.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
354.82 Кб
Скачать

ПЛАН

I. Цінова політика корпорації Roshen 14

II. Комунікаційна політика корпорації Roshen 19

Висновки 32

Товарна політика корпорації Roshen

Товарна марка Roshen відразу асоціюється з відомим слоганом корпорації «Солодкий знак якості». Трьома звичайними словами увагу споживача звернуто на те, що, по-перше – це солодощі, звичайно, і, по-друге – що вони смачні (бо якісні). Самі слова «солодкий знак якості» написані на емблемі красивими каліграфічними літерами і схожі за манерою написання на написи на святкових тортах, що також викликає асоціацію з солодощами.

Як тільки ми чуємо назву Roshen – в нашій уяві відразу виникає кадр з відомого рекламного ролику: зелені поля, по узбіччю - насадження, змійкою в’ється дорога, по якій їдуть вантажівки з написами «Roshen» і звучить пісня Святослава Вакарчука «Я їду додому». Такий маркетинговий підхід викликає в уяві людей потребу мати дома продукт «Roshen», оскільки слова пісні наштовхують на думку про дім, затишок, щасливе життя. А як відомо, шоколад і щастя – речі майже «ідентичні».

Даний рекламний ролик розрахований на широку аудиторію глядачів, і не залишить нікого байдужим, оскільки бажання мати хоч частинку щастя притаманне всім людям, незалежно від віку, статі та статусу.

В даній контрольній роботі ми розглянемо можливості і перспективи випуску нового виду продукції корпорації Roshen - ”Цитрусові дольки”.

Новий вид желейних цукерок, що не має аналогів в Україні, - цукерки на каррагінановій основі. Унікальна технологія виробництва подібних цукерок використовується лише декількома найбільшими світовими виробниками кондвиробів. Желейні цукерки у формі апельсинових, лимонних та грейпфрутових дольок складаються із желейної маси з додаванням натуральних концентрованих соків (апельсину, лимону, грейпфруту). Продукт, вироблений із натуральних компонентів рослинного походження, підходить для широкої аудиторії споживачів будь-якого віку, які дбають про своє здоров'я.

Упаковка нового виду желейних цукерок має цілком привабливий, яскравий вигляд (рис.1). Вдале поєднання кольорів , приємна для глядача кольорова гамма водночас є дуже привабливою і для дітей. На упаковці цукерок розміщена вся необхідна інформація:

  1. Склад продукту: цукор, патока, желюючий агент карагенан Е407, регулятори кислотності: суміш молочної кислоти Е270 та лимонної кислоти Е330, тринатрійцитрат Е331; соки концентровані: апельсиновий, лимонний та грейпфрута рожевого; жир рослинний, ароматизатори: ”лимон”, ”апельсин”, ”грейпфрут”, ідентичні натуральним; барвники натуральні: кармін Е120, куркумін Е100. Харчова (поживна) цінність 100 г продукту (в г): жирів — 0,3; вуглеводів — 74,1. Енергетична цінність (калорійність) 100 г продукту: 289 ккал.

  2. Місце виготовлення.

  3. Термін зберігання: 6 місяців. Зберігати при температурі (18±3)ОС і відносній вологості повітря не вище 75%..

  4. Стандарти якості.

  5. Штрих-код.

Товарна інноваційна політика

Кондитерська корпорація ROSHEN — найбільший український виробник кондитерських виробів.

З 2002 року до складу корпорації увійшла Ліпецька кондитерська фабрика "Ліконф" (Росія), із виробничими потужностями до 30 тис. т продукції на рік.

У 2006 році до складу корпорації увійшла Клайпедська кондитерська фабрика (Литва).

Головним постулатом політики в області менеджменту якості харчової безпеки в рамках відповідності вимогам міжнародного стандарту ISO 22000:2005, заснованого на принципах "НАССР" (Hazard Analysis and Critical Control points - Аналіз Ризиків та Критичних Точок Правління) для корпорації ROSHEN є орієнтація на споживача. З метою донесення інформації про політику в області менеджменту якості підприємств до споживача та надання йому необхідних доказів корпорація ROSHEN ввела систему управління якістю, яка відповідає вимогам ISO 9001:2000, що підтверджується наявністю у кожної із фабрик Корпорації «Сертифікатів відповідності».

Всі кондитерські вироби торгової марки „ROSHEN” виготовляються на основі натуральної високоякісної сировини. Постійно покращується і вдосконалюється рецептура, впроваджуються сучасні інноваційні технології.

Такі солодощі, як „Київський” торт, шоколад „Чайка”, цукерки „Вечірній Київ”, „Білочка”, „Ліщина” та інші є відомими та улюбленими у багатьох країнах світу. Карамель „Рошен”, „Малібу”, „Капрі”, шоколадні цукерки у коробках „Маргарита” і „Монте Крісто” не мають аналогів в Україні. Нашу продукцію можна зустріти в Росії, Казахстані, Молдові, Литві, Естонії, Латвії, США, Канаді, Німеччині, Ізраїлі та інших країнах.

Щорічно спеціалісти корпорації створюють чисельну кількість нових виробів. Новинки останніх років - елітний шоколад Roshen Classiс, шоколадні цукерки „Барокко”, „Ренуар”, „Версаль”, „Варьєте”, „Шоколадна колекція”, „Рококо”, „Grand Toffy”, „Konafetto” карамель „Еклер”, желейно-пектинові цукерки „Джелі”, „Боні-Фрут”, бісквітні рулети з різними начинками, печиво „Тортинка”, „Панночка”, „Есмеральда” і „Джуліана”, оновлені вафлі „Артек” та зовсім нові „Наполітанки” і „Кріспіки” зуміли досить швидко заволодіти серцями шанувальників солодкого, черговий раз довівши споживачам, що Roshen – це солодкий знак якості!

Всі кондитерські фабрики корпорації ROSHEN забезпечені обладнанням для моніторингу контролю якості продукції та відповідних досліджень. Розробкою технологій та запуском високоякісних кондитерських виробів займаються спеціалісти, які пройшли атестацію та навчання у спеціалізованих іноземних центрах.

Представлені на ринку кондитерські вироби виготовлені за найсучаснішими технологіями. Експлуатація сучасного високовиробничого обладнання, чітке дотримання технології виробництва, використання виключно високоякісної сировини та матеріалів, що застосовуються при виробництві кондитерських виробів є запорукою головних переваг продукції Roshen.

Новий вид продукту – желейні цукерки «Цитрусові дольки» - спрямований в основному на задоволення потреб дитячої вікової категорії. Новий вид желейних цукерок, що не має аналогів в Україні, - цукерки на каррагінановій основі. Унікальна технологія виробництва подібних цукерок використовується лише декількома найбільшими світовими виробниками кондвиробів. Желейні цукерки у формі апельсинових, лимонних та грейпфрутових дольок складаються із желейної маси з додаванням натуральних концентрованих соків (апельсину, лимону, грейпфруту). Продукт, вироблений із натуральних компонентів рослинного походження, підходить для широкої аудиторії споживачів будь-якого віку, які дбають про своє здоров'я.

Ідея виготовлення «Цитрусових дольок» з’явилася в науково-дослідній лабораторії корпорації Roshen . Проходила розробка нового виду желейного наповнювача для шоколадних цукерок. Додача більшої кількості згущувача в желейну масу і викликала появу досить цікавого виду цукерок. Спочатку це була безформна маса, яка добре жувалася і була тягучою. Метод спроб і додавання різних смаків виникла ідея саме цитрусових дольок через додавання в них цитрусових соків. Для естетики вирішено було зробити цукерки, які б своєю формою нагадували частинку цитрусових і їх колір.

Оскільки корпорація Roshen мала все необхідне обладнання для виготовлення даного виду цукерок: саме желе готувалося як наповнювач для шоколадних цукерок, необхідно було лише закупити формовочний апарат, що надавав би цукеркам форми дольки цитрусів.

На сьогодні ринок кондитерських виробів України відзначений високою концентрацією виробників. Так, 5 провідних підприємств ділять 60% ринку поміж собою. Інші 40% розподілені поміж 18 більшими виробниками. За оцінками, найбільшому учаснику ринку солодощів, корпорації Roshen належить 15% ринку. Провівши певні дослідження ми можемо побудувати діаграму по розподілу часток ринку між торговими марками кондитерських виробів, які представлені на ринку України (рис.2.).

З даного рисунку можна сказати, що на ринку кондитерських виробів України наявна конкуренція, лідером якої є корпорація Roshen. Основним її конкурентом виявлена компанія „Крафт-Якобс-Сумард-Україна”, яка випускає вироби марки „Корона”. Також слід зазначити, що стійкі позиції завойовують кондитерські вироби „Світоч”. Також, ми можемо стверджувати, що попит на шоколадну продукцію корпорації Roshen порівняно з іншими кондитерськими марками високий.

Рис.2. Розподіл часток ринку України між кондитерськими підприємствами

Як ми вже зазначали, головними конкурентами торгової марки „Рошен” визнані „Світоч”, а також „Корона”. „Рошен” має ряд конкурентних переваг по відношенню до аналогічного виробу торгової марки „Світоч”. Виявлена тенденція передування смакових якостей виробів ”Рошен”, що пояснюється вищим рівнем використання в рецептурі ароматичних натуральних добавок. При порівнянні елементів просування виявлено, що корпорація Roshen під торговою маркою „Рошен” випереджає своїх конкурентів ефективністю рекламної підтримки та акцій стимулювання збуту.

Протягом шести років смаки українців щодо купівлі кондитерської продукції дещо змінювалися, популярністю стали користуватися крекер, вафлі глазуровані, шоколадні плитки та батончики (див. табл.1).

Таблиця 1

Тенденція перерозподілу часток кондитерського ринку України між продуктовими групами (%)

Види продукції

2003(%)

2004 (%)

2005(%)

2006 (%)

2007 (%)

2008(%)

Шоколад

7,0

8,0

9,0

10,0

11,0

12,0

Цукерки, в т.ч.

25,0

25,0

25,3

25,6

25,0

25,0

розважні

20,7

20,5

19,4

19,4

17,1

17,0

в коробках

4,3

4,5

5,1

5,9

6,2

7,0

Карамель, в т.ч.

34,0

33,5

31,8

31,0

30,0

29,0

фасована

3,0

3,5

5,0

6,0

7,0

8,0

Желейні цукерки, в т.ч.

3,2

3,2

3,2

3,1

3,1

3,1

фасовані

2,9

3,0

3,1

0,4

3,1

3,1

Ірис

0,5

0,4

0,4

0,35

0,35

0,3

Зефір, мармелад

0,7

0,7

0,7

0,7

0,7

0,7

Борошняні вироби, в т.ч.

29,60

29,20

29,60

29,25

29,85

29,90

печиво

24,60

24,20

24,40

23,75

24,15

24,00

крекер фасований

5,0

5,0

7,0

9,0

11,0

13,0

Вафлі

5,0

5,0

5,2

5,5

5,7

5,9

глазуровані вафлі

0,15

0,4

0,8

1,3

1,9

2,8

Разом:

100%

100%

100%

100%

100%

100%

Структурні зміни, які відбулися в кондитерських продуктових групах протягом цих років суттєво не змінили загальної ситуації на ринку, як і надалі також користуються популярністю цукерки розважні, карамель та борошняні вироби.

Корпорація Roshen просуває продукцію, для виробництва якої використовується лише високоякісна сировина, передові технології, найсучасніша упаковка, широко застосовується велика кількість різних смачних та поживних наповнювачів для цукерок.

Таблиця 2

Наявний асортимент продукції корпорації Roshen

Асортиментна група

Види продукції

Кількість позицій товарів в групі

1.

Шоколад

Шоколад Elegance

Шоколад Рошен чорний

Шоколад Рошен молочний

Шоколадні набори

Кабаре

Люкс

Традиційний шоколад

26

2.

Желе

Желе фасоване

Желе вагове

8

3.

Батончики

Шоколадний батон

11

4.

Цукерки в коробках

Шоколадні цукерки

20

5.

Цукерки вагові

Шоколадні та глазуровані

Цукерки вафельні

Цукерки неглазуровані

Цукерки желейні

61

6.

Карамель

Карамель фасована

Карамель вагова

Карамель желейна

44

7.

Вафельна продукція

Вафлі вагові

Вафлі фасовані

Цукерки вафельні

Вафельні торти

Вафельні батончики

51

8.

Печиво, крекер

Печиво фасоване

Крекер фасований

Печиво вагове

Крекер ваговий

37

9.

Бісквітні рулети

Рулети

Міні-рулети

12

10.

Торти

5

Асортиментна політика корпорації Roshen здійснюється з метою забезпечення потреб ринку в нових, вдосконалених та традиційних видах продукції, що користуються відповідним попитом на ринку.

Обсяги збуту і споживання населенням України кондвиробів, в тому числі виробництва корпорації Roshen в 2008 році наведено в табл. 3.

Обсяги збуту продукції корпорації Roshen в 2006-2008 роках показано на рис. 3.

Рис.3. Обсяги збуту корпорації Roshen в 2006-2008 роках

Отже, як видно з рисунку, спостерігаємо плавну, але чітку тенденцію до зростання обсягу збуту продукції, розвитку діяльності.

Таблиця 3

4

Донецька

5 125 400

10,07%

1,21%

0,95%

5

Житомирська

1 467 900

2,88%

27,95%

28,09%

6

Закарпатська

1 288 600

2,53%

12,32%

17,25%

7

Запорізька

2 059 200

4,05%

1,11%

2,18%

8

Івано - Франківська

1 465 600

2,88%

46,81%

49,71%

9

Київська

4 510 800

8,86%

21,66%

27,99%

Як ми бачимо, по Україні загалом корпорація Roshen в 2008 році займає 14, 3% ринку.

Робимо попередні висновки про можливість реалізації нового проекту корпорації Roshen, а саме введення на лінію виробництва нового виду продукту - «Цитрусові дольки».

Корпорація Roshen займає 58% всього ринку кондитерських виробів України. З асортиментним показником майже в 300 одиниць видів товару, корпорація Roshen може дозволити собі введення випуску нового виду продукції без особливих змін в засобах виробництва і без додаткових витрат на навчання працівників. Тенденція розподілу часток кондитерського ринку між продуктовими групами вказує на те, що вид цукерок – желейні посідає хоч і невисоке, зате достатнє значення. З розумним маркетинговим підходом до просування цього нового продукту можна досягнути підвищення частки продажу цього виду цукерок в порівнянні з іншими видами.

Корпорація Roshen має досить потужну систему збуту, власний автопарк, співпрацює з майже 40 дистриб’юторськими фірмами. Річний обсяг збуту становить близько 553,5 тон. Тому особливого перевантаження при реалізації нового виду продукту корпорація Roshen не відчує.

Кондитерські вироби корпорації Roshen є досить популярним видом ( як свідчать дані таблиці 3). Тому новий вид продукції не потребуватиме великих затрат на просування його на ринок, оскільки покупці, що досить часто купують вироби корпорації Roshen і довіряють цій торговій марці будуть стимульовані частково самою назвою – « Roshen ».

Проектування нового виду продукції проводилося згідно технічного завдання. В ході даного етапу підготовки до масового випуску продукту було детально вивчено рецептуру: складові продукту і спосіб приготування. В лабораторних умовах було перевірено термін зберігання продукту в діапазоні температур і відповідній вологості. Встановлено для даного виду продукту термін зберігання: 6 місяців. Зберігати при температурі (18±3)ºС і відносній вологості повітря не вище 75%. Вивчено вплив температури в цехах на процес виготовлення і час загустіння продукту. А також вивчено «поведінку» товару під час перевезення: було з’ясовано в якій кількості пакувати одиниць продукції в ящик і скільки ящиків можна штабелювати. Ідеальною пакувальною тарою визначено гофрований картон, оскільки він достатньо міцний, щоб захистити цукерки від здавлювання і склеювання, але достатньо повітропроникний для ефективної циркуляції повітря. Упаковка «Цитрусових дольок» буде вагою 200 г по 50 упаковок у гофроящику. Штабелювати не більше 3-х ящиків.

Дослідні зразки продукту були випробувані спочатку на стендах виробника, потім у реальних умовах експлуатації споживачем. Потенційні споживачі були досить зацікавлені новим видом продукту. Із проведеного опитування було з’ясовано (всього спробувало новий товар 500 осіб)

  • Розподіл споживачів:

чоловіки -7%,

жінки – 32%,

діти – 61%;

  • Загальний вигляд продукту:

яскравий - 41%,

виглядає апетитним - 58%,

не подобається взагалі – 1%;

  • Смак продукту:

яскраво виражений смак натурального цитрусового соку – 57%, смачне поєднання апельсина та лимона (кисло-солодке) – 38%,

не подобається – 5%;

  • Зовнішній вигляд упаковки:

яскрава і приваблива – 43%,

практична – 37%,

гігієнічна -18%,

не подобається – 2 %.

Найчастіше відзначувані характеристики нового продукту, що викликали задоволення у споживачів :

використання в процесі приготування натуральних соків і фарбників; відсутність ГМО;

на основі натуральних згущувачів буз глутамату натрію і консервантів;

не зважаючи на тягучу масу самого продуту цукерки викликають нормальні естетичні відчуття під час жування (не прилипають і т.ін.).

Ознайомившись з результатами, спеціалісти корпорації Roshen відзначили :

  1. Корпорація Roshen має достатні виробничі потужності для введення в дію нової лінії по виробництву та упакуванню нового виду продукту.

  2. Випуск даного продукту відзначений економічно доцільним і прибутковим за умови випуску більше 650000 одиниць (упаковок) продукції. Це більше 130 тон.

  3. Налагоджені дистрибуційні канали (корпорація Roshen співпрацює більш ніж з 40 дистриб’юторськими фірмами) і достатня відомість і популярність торгової марки позитивно вплинуть на процес збуту готової продукції. Далі – справа лише за відділом реклами.

  4. Потенційними споживачами було відзначено більш ніж 85% випадків задоволення від продукту, а це є чи не найголовнішим мотивом до випуску продукту.