Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документознавство.3.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Укладач Бездрабко В.В., кандидат історичних наук

Рецензент Кулешов С.Г., доктор історичних наук, професор, завідувач відділу документознавства Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства

Рекомендовано до видання- Вченою радою Інституту Протокол № 5 від ЗО червня 2003 р.

Пояснювальна записка

Курс "Документознавство" є фундаментальною дисципліною для студентів, які навчаються за спеціальністю 6.020105 - "Документознавство та інформаційна діяльність".

Мета курсу полягає у тому, щоб дати студентам системне уявлення про історію документа, документально-комунікаційної діяльності, їх сутність, ознаки, властивості, функції у соціопросторі. Об'єктом вивчення курсу є документи, спеціально створені для зберігання та передачі соціальної семантичної інформації в просторі та часі, а також документально-комунікаційна сфера діяльності суспільства. Предмет курсу полягає у з'ясуванні закономірностей еволюції документа, перспектив зростання його ролі для функціонування громадянського суспільства, правової держави, прогностичного визначення магістральних шляхів розвитку теорії, методики документознавства.

Завдання курсу:

  • ознайомити студентів з історією формування документознавства та його сучасною структурою;

  • представити визначення основних понять документознавства,їх еволюцію, сучасний стан терміносистеми;

  • розкрити зміст теоретичних, науково-методичних засад документознавства;

- сформувати уявлення про видові особливості документів, концептуальні чинники їх становлення, розвитку та функціонування основних видів документів.

Запропонована структура курсу розбудована з урахуванням того, що "Документознавство" є пропедевтичним курсом для навчальних дисциплін документально-комунікаційного циклу, які логічно продовжать представлення документів у різних сферах життєдіяльності суспільства.

У процесі розроблення тематики курсу були враховані сучасні офіційні, нормативно-правові документи, які забезпечують функціонування документів у соціумі України, зарубіжних країн, проаналізовано новітні досягнення на царині студіювань документа за кордоном, у вітчизняній науці.

Зміст дисципліни Вступ

Документознавство як наукова та навчальна дисципліна. Мета, завдання, значення курсу „Документознавство" у процесі навчання студентів за спеціальністю 7.020105 „Документознавство та інформаційна діяльність". Структура та зміст курсу. Міждисциплінарні зв'язки курсу "Документознавство" з філософськими ( "Філософія", "Філософія книги", "Філософія мови", "Філософія науки" та ін.), гуманітарними ("Архівознавство", "Археографія", "Герменевтика", "Джерелознавство", "Діловодство", "Дипломатика", "Мовознавство", "Текстологія" та ін.), технічними ("Інформатика", "Математика" та ін.) галузями знань, навчальними дисциплінами.

Джерельна, історіографічна бази курсу „Документознавство".

Запитання для самоперевірки

Що таке "Документознавство"?

Які нормативні документи складають джерельну базу курсу „Документознавство"?

З якими галузями знань, навчальними дисципліни контактує Документознавство як наука та навчальна дисципліна?