Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документознавство.3.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Тема 10. Видання як вид документа

Визначення поняття "видання". Співвідношення понять "документ", "видання".

Класифікація та типологія видань. Загальні та специфічні ознаки класифікації видань.

Види видань за цільовим призначенням - офіційне, наукове, науково-популярне, виробниче, навчальне, масово-політичне, довідкове, видання для дозвілля, рекламне, літературно-художнє видання; визначення понять, загальна характеристика.

Види видань за ступенем аналітико-синтетичної переробки інформації- інформаційне, бібліографічне, реферативне, оглядове; ; визначення понять, загальна характеристика.

Види видань за знаковою природою інформації -текстове, нотне, картографічне, образотворче; визначення понять, загальна характеристика..

Види видань за матеріальною конструкцією - книжкове, журнальне, газетне, аркушеве, карткове та ін.; визначення понять, загальна характеристика.

Види видань за обсягом - книга, брошура, листівка; визначення понять,загальна характеристика.

Види видань за періодичністю - неперіодичне, серійне, періодичне, продовжуване; визначення понять, загальна характеристика.

Види видань за структурою - серія, однотомник, багатотомник; визначення понять, загальна характеристика.

Зарубіжні, вітчизняні стандарти основних видів видань для організацій та підприємств, що виробляють, реєструють, обробляють і розповсюджують видавничу продукцію.

Запитання для самоперевірки

  1. Які основні відмінні ознаки інформаційного видання?

  2. Чим відрізняється первинний документ від вторинного?

  3. Чим характеризуються „видання для розваг"?

  4. Що таке „рекламне видання"?

  5. Що таке „літературно-художнє видання"?

  6. Які основні типи, види літературно-художнього видання Вам відомі?

  7. Що означає термін „довідкове видання "?

  8. Яку специфіку має довідковий апарат довідкового видання?

  1. Чим відрізняється енциклопедія від енциклопедичногословника?

  2. Що таке „суспільно-політичне видання"?

  3. Що таке „нормативно-методичне видання"?

  4. Які види довідкового видання є у фонді Вашої особистої бібліотеки?

  1. Що таке „виробниче видання"?

  1. Які основні види науково-популярного видання Вам відомі?

  1. Що таке „наукове видання"?

  2. Яке основне цільове призначення наукового видання?

  1. У чому полягає спільність і відмінність основних видів наукового видання?

  1. Що таке „офіційне видання"?

  2. У чому суть нормативно-правових видань?

  3. Що таке „джерелознавче видання"?

Завдання для самостійної роботи

Запропонуйте власну схему класифікації видань, а розгортання її схеми обґрунтуйте.

Література: 44; 48; 49; 57; 89.

Тема 11. Книга як вид документа

Історичні передумови виникнення книги. Виникнення та розвиток письма. Складання алфавітної системи письма. Виникнення і розвиток слов'янського письма. Перші прообрази книги та матеріали для їх створення. Інформаційні можливості перших книг. Перехід від книги-сувою до книги-кодексу. Конструкція стародавніх книг та особливості їх оформлення. Винахід паперу, нові можливості для створення книг. Основна тематика стародавніх книг.

Поширення виробництва книги в епоху Середньовіччя. Тематичний асортимент книги. Розвиток довідкового апарату книги. Удосконалення конструкції середньовічної книги, матеріально-технічна база її виготовлення. Декоративно-художнс оформлення арабських, візантійських, європейських, східнослов'янських книг, виготовлення палітурок. Удосконалення технології виготовлення книг.

Передумови запровадження книгодрукування. Печатки, штампи як прообрази друкарства. Ксилографічний метод множення текстів та ілюстрацій на папері. Перші спроби створення "рухомих літер". Винахід і поширення книгодрукування в Європі, Україні. Відмінності технології друкарства на Заході, Сході. Інкунабули та палеотипи.

Прогрес книгодрукування в світі та Україні у XVII-XVIII ст. Розширення типів і тематики книговидання. Специфіка книги в епоху Просвітництва.

Розвиток книги, книгодрукування у XIX ст. Тематика, типи книг. Видатні видавці та провідні видавництва за кордоном, Україні. Основні напрями розвитку всесвітнього книговидання у XX ст. Тематичний, мовний, видовий склад книжкового асортименту. Створення міжнародних організацій, розробка конвенцій, програм про книговидання і книгорозповсюдження. Роль ЮНЕСКО та інших міжнародних організацій у розвитку сучасної книги. Розвиток поліграфії. Розроблення новітніх репродукційних технологій, шрифтів, поліграфічних матеріалів. Комп'ютерне книгодрукування. Сучасний рівень мистецтва книги. Українське книговидання та книгорозповсюдження в контексті світового розвитку книжкової справи.

Розвиток філософії, теорії мистецтва книги. Книгознавство як наука про книгу, книжкову справу. Поняттєво-категоріальний апарат, об'єкт, предмет, основні напрями дослідження. Розвиток книгознавства в Україні. Видатні дослідники-книгознавці (П. Ярковський, М. Максимович, М. Комаров, В. Доманицький, А. Барсук, Г. Моргенштерн, О. Гречихін, О. Дей, Я. Ісаєвич, Я. Запаско, Ф. Максименко та ін.). Книгознавство в епоху інформатизації суспільства, глобалізації світового інформаційного простору. Сучасний стан і перспективи розвитку українського книгознавства (наукові, освітні центри, періодика).

Книга як вид документа. Еволюція поняття "книга". Змістовні, функціональні, формальні та ін. ознаки книги та їх співвідношення при визначенні дефініції книги. Сутність книги як об'єктивного явища соціальної дійсності. Книга як діалектична єдність духовної і матеріальної культури, соціальної, семантичної інформації та матеріально-конструктивної форми. Двоїста природа книги.

Соціальні функції книги. Цільове призначення як провідна функція книги, інші функції. Економічні, політичні, естетичні, психологічні, освітні та інші фактори високого авторитету книги. Електронна книга. Майбутнє книги.

Структура книги. Внутрішні (структурні) елементи книги. Текст як ядро книги, її системоутворюючий елемент. Різновиди текстів за їх функціональним призначенням і побудовою. Титульні елементи книги. Різновиди титульних сторінок, їх визначення, структура, особливості (головний титульний лист (аркуш), подвійний, розгорнутий, авантитул, шмуцтитул, контртитул, фронтиспис та ін.)

Книжкова ілюстрація як внутрішній елемент книги. Типи ілюстрацій за функціональним призначенням, технікою виконання, місцезнаходженням.

Книжкова шпальта та її елементи (колонцифра, колонтитул, норма, сигнатура, заставка, кінцівка, астериск, береги сторінки). Художні та технічні засоби оформлення книги. Шрифти, їх класифікація та характеристика. Рубрикація тексту (тематична, внутрішньо текстова рубрика, підрубрика). Поняття про цілісність книги як логічний взаємозв'язок усіх її елементів.

Зовнішні (композиційні) елементи книги. Формат (великий, середній, малий, мініатюрний) книги, його визначення та призначення. Палітурки, їх різновиди за побудовою, розміром (обрізні, з кантом), мірою гнучкості, якості.

Обкладинки, суперобкладинка, футляр, манжетка, тасьма. Форзац як елемент матеріальної конструкції книги (сюжетний, декоративно-орнаментальний). Корінець, каптал, їх призначення.

Апарат книги. Поділ тексту на основний, додатковий та допоміжний. Допоміжний текст як сукупність довідково-допоміжних та науково-допоміжних (довідкових) текстів. Апарат книги як система орієнтування споживача інформації в структурі, змісті книги. Класифікація допоміжних текстів за їх основними функціями.

Ідентифікуючі тексти. Основні дані титульної сторінки: надзаголовкові дані, заголовок, підзаголовкові, вихідні дані.

Орієнтуючі тексти. Вступ, зміст, колонцифри, колонтитули, допоміжні покажчики, їх різновиди та призначення.

Тлумачні тексти. Вступна стаття, передмова, післямова, примітки, коментар, її різновиди, зміст та призначення в залежності від типу і виду видань.

Бібліографічні тексти. Бібліографічний опис. Бібліографічні посилання, списки, що подаються до статей, книги, покажчики, їх визначення, різновиди, функції та оформлення.