Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ теория шпаргалка.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
205.25 Кб
Скачать

52.Види угод з цінними паперами.

Ці́нні папе́ри— документи, які засвідчують зобов'язальні відносини між особою, яка їх випустила, та особою, яка є їхнім власником. Документ вважається цінним папером якщо відповідно до законодавства він може бути самостійним об'єктом прав.

Вексель— цінний папір, що свідчить безумовне грошове зобов'язання векселедавця виплатити після настання терміну визначену суму грошей власникові векселя Казначейські зобов'язання— вид цінних паперів на пред'явника, що поширюються тільки на добровільних засадах серед населення, вони свідчать про вкладення коштів власником у бюджет і надають право на одержання фінансового доходу.

Угоди (контракти) із цінними паперами фіксують перехід даного фінансового інструмента від однієї особи до іншої й сприяють обертаності цінних паперів. Вони розрізняються: по строках оплати («наявні» й «термінові»); по місцю висновку («біржові» й «не біржові»); по способі висновку (від свого імені діє дилер, з доручення клієнта — брокер)

Головною особливістю наявної угоди є те, що строк оплати по ній становить 1-2 дня, при цьому умови угоди можуть бути будь-якими.

Дана угода укладається з метою реальної купівлі-продажу цінних паперів, у т.ч. і для страхування.

До термінових угод ставляться форвардні, ф'ючерсні контракти, опціони й угоди на основі їхніх комбінацій. Форвардська угода — угода про обов'язкову майбутню поставку предмета контракту.

53.Доходи та їх види в ринковій економіці.

дохід - це певна кількість засобів в грошовій, або натуральній формі, що одержується в результаті підприємницької, або будь-якої іншої діяльності. При створені доходу вироблена продукція реалізується на ринку і перетворюється в грошову виручку.

У широкому розумінні дохід розглядається як грошові та натуральні надходження до суб'єктів господарського життя.

У вузькому значенні дохід - це потік грошових надходжень в одиницю часу (годину, тиждень, місяць, рік). На відміну від багатства, яке втілюється у запасах активів (будівлях, спорудах, знаряддях праці, цінних паперах, готівкових грошах іт.ін.), дохід передбачаєприплив грошей.

В економічній теорії доходи класифікуються за різними критеріями: рівнем формування:

1.доходи мікроекономічного рівня: заробітна плата, рента, процент, прибуток, амортизація, валовий і чистий

дохід підприємства і т. ін.;2.доходи макроекономічного рівня; національний дохід; сукупний особистий дохід; дохід кінцевого використання і т. ін.

За суб'єктами привласнення:

1.доходи індивіда;2.Доходи домогосподарства (сім'ї);3.Доходи підприємства (фірми);4.Доходи галузі.5.Доходи територіальної громади; 6.Доходи держави;7.Доходи суспільства (національний дохід).

.Залежно від цін, в яких визначається дохід:

- номінальний дохід - визначається в цінах поточного періоду;

-реальний дохід - визначається в цінах базового року (або в цінах поточного року за вилученням рівня інфляції).

Формування доходів у ринковій економіці відбувається на основі таких принципів: 1.    основними факторними  доходами  виступають  заробітна  плата,  рента, відсоток і прибуток.

Доходи від економічних ресурсів (факторів виробництва) називають факторними. Кожен вид ресурсів забезпечує відповідний вид доходів: плата за трудові ресурси — заробітну плату, плата за природні ресурси — ренту, дохід на капітал — процент за грошовий капітал і прибуток за використання фізичного капіталу, дохід від підприємницьких здібностей — підприємницький дохід.