Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ теория шпаргалка.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
205.25 Кб
Скачать

58.Циклічність розвитку ринкової економіки.

Циклічність економічного розвитку – це регулярні коливання рівнів ділової активності, при яких зростання активності (виробництва) замінюється спадом, який, у свою чергу, потім замінюється зростанням. ЇЇ характеризують підйоми і спади в економіці, що періодично повторюються протягом ряду років.

Економічний цикл – це форма руху і розвитку ринкової економіки, природний спосіб економічного саморегулювання, коли ринок стихійно відновлює пропорційність економіки і втрачену рівновагу.

Отже, циклічний характер розвитку економіки зумовлений конфліктом між умовами виробництва й умовами реалізації, протиріччям між виробництвом, яке прагне до розширення, та зростанням платоспроможного попиту, який не встигає за ним. Економічна криза не тільки порушує пропорції суспільного відтворення, але й дає поштовх до рівноваги і збалансованості економіки. Механізмом циклічного руху виступає падіння цін (відповідно, знецінення основного капіталу і зниження заробітної плати).

В економіці розрізняють такі види економічних циклів:    * річніабосезонні коливання*короткострокові економічні цикли- 3-3,5 роки    *торгово-промислові цикли- 7-11 років.    *великі економічні цикли або"довгі хвилі", тривалість яких становить 40-60 років.

59.Сутність і типи економічного зростання.

Економічне зростання – це процес збільшення товарів та послуг, які виробляє національна економіка, це реальне збільшення обсягу ВВп і НД

Економічне зростання вимірюється : 1) абсолютним приростом ВВп і НД в цілому і в розрахунку на душу населення 2) Темпами росту ВВП і НД у цілому і в розрахунках на душу населення.

Економічне зростання залежить :

    1. від кількості та якості економічних ресурсів які використовуються в процесі виробництва.

    2. Від зростання продуктивності, які відбувається на основі впровадження НТП

Розрізняють два типи економічного зростання: екстенсивний та інтенсивний. Екстенсивний тип полягає в тому, що збільшення обсягу виробництва досягається в основному за рахунок залучення у виробництво додаткових трудових, матеріальних та фінансових ресурсів при незмінній продуктивній силі праці. Інтенсивний тип має місце тоді, коли збільшення обсягу виробництва відбувається за рахунок раціонального використання всіх видів ресурсів. Воно пов'язане з упровадженням нових технологій і підвищенням продуктивності праці. Це означає, що зменшуються затрати ресурсів на виробництво одиниці продукції.

До основних чинників зростання переважно відносять такі:

— працю (кількість і якість трудових ресурсів);

— землю (кількість і якість природних ресурсів);

— капітал (капіталовкладення або інвестиції) з урахуванням технічного рівня засобів виробництва, який забезпечується науково-технічним прогресом;

— підприємницькі здібності. їх розуміють не тільки як господарську діяльність підприємців, а й як господарський механізм, який може сприяти або гальмувати економічний розвиток

60.Валовий національний продукт: структура і зміни.

Валовий національний продукт (ВНП) - найважливіший показник системи національних рахунків. Він перебуває в безпосередньому зв'язку з валовим внутрішнім продуктом (ВВП). Обидва показники характеризують стан економіки в цілому й визначаються як сукупний грошовий обсяг кінцевих товарів і послуг, зроблених протягом року. Але ВВП - це товари й послуги, зроблені тільки усередині країни, тобто незалежно від того, хто є їхнім власником - вітчизняні або іноземні підприємства (тому-те й називається «внутрішнім» продуктом). Однак не все, що зроблено на території країни, стає її надбанням: частина ВВП, зроблена іноземними компаніями, переводиться у вигляді прибутку за рубіж.

Існують 3 способи вимірювання ВНП (ВВП):

1. За витратами (метод кінцевого використання).

2. За доданою вартістю (виробничий метод).

3. За доходами (розподільчий метод).

Валовий Внутрішній Продукт (ВВП) включає продукцію та послуги, які вироблені резидентами країни протягом року