Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ теория шпаргалка.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
205.25 Кб
Скачать

36.Монополістична конкуренція.

Конкуренція – взаємодія суб'єктів ринкових відносин, спрямована на одержання найбільшої вигоди, що веде до ефективного використання обмежених ресурсів.

Монополістична конкуренція - -тип ринкової структури недосконалої конкуренції.Це найпоширеніший тип ринку, найбільш близький до досконалої конкуренції.

Монополістична конкуренція – тип галузевого ринку, на якому існує досить багато продавців, що продають диференційований продукт, що дозволяє їм здійснювати певний контроль над продажною ціною товару або послуги.

Монополістична конкуренція контролюється і обмежується монополіями, які стають на ринку єдиним продавцем певного товару, а тому можуть нав'язувати споживачам власні умови й одержувати монопольний прибуток.

Нецінова конкуренція — головна зброя в монополістичній конкуренції. Особливе значення в ній здобуває реклама.

Методи нецінової конкуренції:

1. Пов'язані з удосконаленням продукту. Продукт може змінюватись без докорінної зміни його споживацьких якостей (упаковка, дизайн, способи продажу), але в довгостроковому

періоді фірма орієнтується на розробку нових моделей товару, які втілюють у собі нові досягнення науки і техніки.

2. Орієнтовані на рекламно-пропагандистську діяльність. Мета реклами — збільшення частки продукції фірми на ринку та посилення лояльності споживачів до товару фірми.

37.Олігополія.

Олігополія –це організація конкурентного ринку, коли його значну частку контролює кілька фірм, при якій в одній галузі домінує невелика кількість конкуруючих фірм, при цьому хоча б одна або дві з них, виробляють значну долю продукції даної галузі, а поява нових продавців ускладнена чи неможлива. Товар, реалізований олігополістичними фірмами, може бути як диференційованим так і стандартизованим. Олігополісти можуть бути двох типів: виробники стандартизованої (однорідної) про-дукції (виробництво промислових продуктів: сталь, алюміній, цинк тощо) і виробни-ки диференційованої продукції (виробництво споживчих товарів: автомобілі, пиво,сигарети тощо).

Олігополія - ринкова структура, яка має такі характерні риси:

1) відносно мала кількість фірм;

2) різні за проникністю бар'єри, які перешкоджають входу в галузь нових фірм;

3) продукція є однорідною (наприклад, алюміній чи сталь) або диференційованою (автомобілі чи напої);

4) контроль над цінами;

5) взаємозалежність між усіма фірмами-олігополістами.

Отже, олігополія характеризується невеликою кількістю фірм (від 2 до 10), обгороджених бар'єрами, які перешкоджають вступу в галузь нових фірм, мають контроль над цінами, але при змові з іншими олігополістами.

Природна олігополія існує, коли кілька підприємств можуть постачати про-дукцію для всього ринку за менших довгострокових середніх витратах, ніж були бу безлічі підприємств. До такого роду олігополій часто відносять нафтопереробку,виплавку стали, виробництво пива й інших алкогольних напоїв. У цілому ж існуван-ня природної олігополії є предметом суперечок економістів.

38.Монополія.

Монопо́лія— виключне право (виробництва, торгівлі, промислу тощо), що належить одній особі, групі осіб чидержаві, наявність одного продавця товару чи послуги на ринку. Це монополія одного підприємства або продавця

Монопо́льне утво́рення— підприємство, об'єднання чи господарське товариство та інше утворення, що займаємонопольне становищена ринку.

Ринок чистої монополії— це такий тип побудови ринку, на якому продукцію пропонує один продавець. Підприємство-монополіст має задовольнити всіх потенційних покупців певного товару в межах даного ринку, і тому це підприємство ототожнюється з галуззю. В широкому розумінні монополія — це така ситуація, за якої продавців (виробників) настільки мало, що кожний з них може впливати на загальний обсяг пропозиції та ціну продукції, що реалізується.

Головними ознаками ринку чистої монополії є:— відсутність досконалих замінників продукції фірми-монополіста;  — неможливість входження на ринок інших фірм;  — велика кількість покупців на ринку;  — досконала інформованість щодо цін, фізичних ознак товару, інших параметрів ринку.

За такою ознакою можна виділити три основні види монополій — природна,адміністративна,економічна

Природна монополіявиникає внаслідок об'єктивних причин. Вона відбиває ситуацію, коли попит на даний товар чи послугу найкраще задовольняється однією або кількома фірмами. В її основі — особливості технологій виробництва й обслуговування споживачів.

Адміністративна монополіявиникає внаслідок дій державних органів. 3 одного боку, це надання окремим фірмам виключного права на виконання певного роду діяльності.