Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ теория шпаргалка.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
205.25 Кб
Скачать

43.Грошовий обіг і грошова система.

Грошовий обіг – це безперервний рух грошей, що виконують функції засобу обігу й засоби платежу, що обслуговують кругообіг товарів і послуг. При цьому між грішми й цінами на товари існує зворотна залежність: якщо ціни ростуть, то купівельна спроможність грошей падає, і навпаки. Оскільки сучасні гроші не пов'язані із золотом, то на їхню купівельну спроможність впливає в першу чергу їхня кількість.

Змінюючи форму вартості (товарнагроші,грошіна товар), гроші перебувають у постійному русі між трьома суб'єктами: 1) фізичними особами, 2) господарюючими суб'єктами і 3) органами державної влади. Рух грошей при виконанні ними своїх функцій у готівковій та безготівковій формі і є грошовий обіг. Грошова система — це встановлена державою форма організації грошового обігу в країні. Грошова система формується історично, є елементом господарського механізму і регулюється законодавчими актами держави. До основних елементів грошової системи належать: грошова одиниця, державні грошові знаки, масштаб цін, валютний курс, організація емісії та обігу грошових знаків, організація міжнародних розрахунків, суб'єкт грошово-кредитного і валютного регулювання. Основними з них є:1) найменування грошової одиниці;2) масштаб цін;3) валютний курс;4) види готівкових грошових знаків, які мають законну платіжну силу;5) регламентація безготівкового обороту;6) державний апарат, який здійснює регулювання грошовогообороту.

44.Попит і пропозиція грошей.

Попит на гроші - це запас грошей, який прагнуть мати у своєму розпорядженні економічні суб'єкти на певний момент. Попит на гроші зумовлений функціями грошей - к купівельного і платіжного засобу та як засобу нагромадження вартості (багатства). Відповідно сукупний попит на гроші має включати:

- суму грошей, необхідну для здійснення поточних платежів (цю частину грошей можна назвати поточною касою або грошима для заключення угод). Створення запасу купівельних і платіжних засобів повинно бути достатнім для задоволення поточних потреб економічних суб'єктів у товарах та послугах;

- попит на гроші як засіб збереження вартості (багатства) чи нагромадження. Це попит на гроші з боку активів

Отже, попит на гроші залежить насамперед від обсягу виробництва номінального валового національного продукту: чим він більший, тим більше потрібно грошей для торговельних угод, і навпаки.

Пропозиція грошей - це та кількість грошей, що перебуває в будь-який момент у розпорядженні економічних суб'єктів, яку вони за сприятливих обставин можуть спрямувати в обіг. Пропозиція грошей виражає прагнення економічних суб'єктів дати в борг певну частину своїх грошових коштів для отримання доходу.

Отже, загальний розмір пропозиції грошей визначається банківською системою і на його розмір впливають такі об'єктивні чинники:

- емісія банкнот і випуск депозитних грошей;

- процес обслуговування державного боргу і покриття дефіциту державного бюджету;

- нагромадження резервів іноземної валюти;

- розширення кредитної емісії комерційних банків.