Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
korrup_2012.doc
Скачиваний:
235
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
4.16 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю:

1. Які історичні витоки корупції?

2. Які моделі корупції склалися у світі?

3. Які проблеми породжують корупцію в країнах, що переживають перехідний період?

4. Які форми прояву корупції?

5. В чому полягає соціальна сутність корупції?

6. Що обумовлює небезпечність політичної корупції і які шляхи її обмеження?

7. Який існує зв’язок між корупцією і економікою?

8. В чому полягають наслідки корупції?

9. В чому полягає правовий аспект корупції?

10. Яке розуміння корупційних злочинів за кордоном?

11. Що впливає на набуття чиновником корумпованих рис поведінки?

12. Назвіть наслідки корупції.

Тема 1.2. Проблеми запобігання і протидії корупції в Україні в умовах реалізації Програми економічних реформ

1. Корупція як економічна проблема на шляху реалізації Програми економічних реформ.

2. Проблеми протидії корупції в умовах реформування економіки країни.

3. Напрями запобігання і протидії корупції визначені Програмою економічних реформ.

1. Корупція як економічна проблема на шляху реалізації Програми економічних реформ

Економічний характер корупції проявляється в тому, що вона є породженням економічних відносин і впливає на їх розвиток, а її рівень є одним із визначальних показників рівня економічної свободи у тій чи іншій країні. З економічної точки зору корупція - це незаконний вид діяльності, пов’язаної з використанням службового становища для одержання доходу. За такого підходу, в основу розуміння корупції як явища і визначення її як правової категорії кладеться економічний аспект.

Саме з позицій економічного аспекту корупції необхідно розглядати Програму економічних реформ на 2010-2014 роки (далі Програма). Остання розроблена на виконання поставленого Президентом України завдання з відновлення економічного зростання й модернізації економіки країни і орієнтована на міжнародний рейтинг Doingbusiness (легкість ведення бізнесу)1.

Задекларовано, що реформи будуть спрямовані на побудову сучасної, стійкої, відкритої й конкурентоспроможної у світовому масштабі економіки, формування професійної й ефективної системи державного управління, і зрештою – на підвищення добробуту українських громадян.

З огляду на це не слід гіпертрофувати економічний аспект корупції, оскільки її сутність насамперед пов’язана з іншими суспільними відносинами, а саме тими, які складаються у сфері реалізації публічної влади. Тож від результатів державної стратегії та практичної діяльності у сфері економіки і правоохоронної політики залежатиме ефективність протидії корупції, яка поглиблює негативні соціально-економічні процеси в державі і консервує загальну кризу суспільства в цілому. Корупція у сфері господарських відносин призводить до створення унікальної структури економіки, яка живиться інфляцією, нееквівалентним обміном результатів праці між суб’єктами ринкових відносин, перерозподілом і захопленням чужої власності, постійним зубожінням переважної частини населення. Ця структура перетворює корупцію та «тіньові» принципи підприємництва на реальні чинники економічного розвитку. Деякі дослідники називають такі відносини «корумпованою економікою», визначаючи її як зрощування незаконного виробництва з часткою держапарату, що забезпечує функціонування незаконного підприємництва2.

Суспільна небезпека «корумпованої економіки» полягає в тому, що вона призводить до гальмування та викривлення соціально-економічних реформ, і як наслідок, до підриву економічної системи держави. Тож протидіяти корупції можна тільки запровадженням комплексу ефективних засобів, серед яких чільне місце належить докорінній зміні економічного механізму держави, спрощенню, децентралізації, дерегуляції, реорганізації сучасної вітчизняної економіки, фінансово-кредитної та банківської системи, сфери зовнішньоекономічної діяльності, удосконаленню антикорупційного законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]