Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopiya lekciya ORD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
172.03 Кб
Скачать

24

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПРОКУРАТУРИ

УКРАЇНИ

Кафедра нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність дізнання та досудове слідство

Тези лекції

на тему: «Прокурорський нагляд за додержанням законів щодо використання матеріалів

оперативно-розшукової діяльності».

м. Київ - 2009

ПЛАН

1. Сутність понять «оперативно-розшукова діяльність», «результати ОРД», «матеріли ОРД», «реалізація результатів ОРД» та «використання результатів ОРД».

2. Напрями використання результатів оперативно-розшукової діяльності.

3. Проблеми використання результатів ОРД у кримінально-процесуальному доказуванні.

4. Взаємодія органів слідства з підрозділами, уповноваженими здійснювати оперативно-розшукову діяльність, при розслідуванні злочинів.

5. Прокурорський нагляд за додержанням законів при використанні результатів ОРД у кримінальному судочинстві.

Рекомендована література:

1. Погорецький М.А. Функціональне призначення оперативно-розшукової діяльності у кримінальному процесі: Монографія. - Х.: Арсіс, ЛТД, 2007. - 576 с.

2. Теория оперативно-розыскной деятельности: Учебник / Под ред. К.К. Горяинова, В.С. Овчинского, Г.К. Синилова. - М.: ИНФРА-М, 2006. - Х, 832 с. - (Высшее образование).

3. Ігнатко В. «Поняття матеріалів оперативно-розшукової діяльності, що використовуються в інтересах кримінального судочинства. Право України, 2004, №11.

4. Шейфер С.А. «Проблемы допустимости доказательств требуют дальнейшей разработки»//Государство и право, 2001, №10.

5. Бугаков О. «Співвідношення оперативно-розшукових матеріалів і доказів у кримінальному процесі»// Підприємство. Господарство. Право, №7, липень 2003.

6. Матвійчук В.В., Павлик П.М. «Виявлення, фіксація та використання фактичних даних в ОРД»/ Науково-методичний журнал «Боротьба з організованою злочинністю і корупцією», №3, 2001.

7. Ю.Грошевий, Е.Дідоренко, Б.Розовський. Кримінально – процесуальні аспекти оперативно – розшукової діяльності. Право України, 2003, № 1.

8. Процесуальна регламентація оперативно-розшукової діяльності потребує завершення: Наукова доповідь / Авт. кол.: Е.О.Дідоренко, С.О. Кириченко, Б.Г. Розовський. – Луганськ: РВВ ЛАВС, 2002.

9. Оперативно-розыскная энциклопедия \ Авт.-сост. Проф. А.Ю.Шумилов. – М.: Изд-ль Шумилова И.И., 2004. – 364 с.

10. Шумилов А.Ю. Оперативно-розыскная деятельность: вопросы и ответы. В 2-х кн. Кн.1: Общие положения. Учебно-практическое пособие. – М.: Издательский дом Шумиловой И.И., 2006. – 144 с.

1. Сутність понять «оперативно-розшукова діяльність», «результати орд», «матеріали орд», «реалізація результатів орд» та «використання результатів орд».

Сучасна злочинність, якій властиві організованість, професіоналізм, транснаціональний характер, становить небезпеку не лише національним інтересам окремої держави, а й всьому світовому співтовариству.

Вона посягає на цілий комплекс найбільш значущих соціальних цінностей, таких як життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека людини, безпека суспільства і держави, приватна, суспільна й державна власність тощо.

Злочинні угруповання, проникаючи в органи законодавчої влади й державного управління, у правоохоронні й судові установи, лобіюють у них свої незаконні інтереси, задають збитків суспільству, державі, а також конкретній людині.

Висока технічна оснащеність цих угруповань, наявність у них власної розвідки і контррозвідки, володіння ними новітніми формами й методами протидії правоохоронним і судовим органам ускладнює, а іноді й унеможливлює виявлення ознак вчинюваних ними злочинів лише кримінально-процесуальними та криміналістичними засобами.

Важливе місце у цьому посідає оперативно-розшукова-діяльність (ОРД), якій властиві специфічні форми й методи, що дозволяють виявляти й документувати злочини не лише після того, як вони вчинені, але й на стадіях їх підготовки або вчинення, здійснювати профілактичну діяльність.

Тому ефективна організація боротьби зі злочинністю може бути забезпечена лише при умові поєднання відповідних оперативно-розшукових заходів зі слідчими діями.

Це дасть змогу протипоставити злочинцям такі активні заходи негласного характеру, які дозволяють своєчасно попереджувати і швидко розкривати злочини.

Як уже зазначалося у попередніх лекціях, сьогодні визначення «оперативно-розшукової діяльності» можна умовно розділити на викладене в законі та вироблене теорією.

Закон України про ОРД визначає оперативно-розшукову діяльність як систему гласних і негласних пошукових, розвідувальних та контррозвідувальних заходів, що здійснюються із застосуванням оперативних та оперативно-технічних засобів.

Водночас в науковій літературі єдності про поняття оперативно-розшукової діяльності не досягнуто. На думку російського автора «Оперативно-розшукової енциклопедії» д.ю.н. Шумілова О.Ю., оперативно-розшукову діяльність можна розглядати в різних аспектах, зокрема в соціально-політичному, онтологічному (або предметно-практичному), гносеологічному (або інформаційно-пізнавальному), статистичному та ін.

У предметно-практичному аспекті, за визначенням Погорецького М.А., оперативно-розшукова діяльність – це самостійний вид державно-правової діяльності (розвідувальної, контррозвідувальної, кримінально-розшукової, режимно-оперативно-перевірочної), яка здійснюється гласно і негласно уповноваженими на це державними органами та їх посадовими особами в межах їхньої компетенції шляхом проведення встановлених законом оперативно-розшукових заходів з метою захисту життя, здоров’я, прав і свобод особи, забезпечення безпеки суспільства та держави.

Що ж розуміють під «результатами оперативно-розшукової діяльності»?

Розрізняють нормативне (офіційне) і наукове (неофіційне) визначення поняття «результати ОРД».

Однак, говорячи про нормативне визначення цього поняття, слід відмітити, що на сьогодні чинне законодавство України, на відміну, наприклад, від російського, взагалі не містить терміну «результати оперативно-розшукової діяльності».

Вперше офіційне визначення цього поняття в Російській Федерації було дано в міжвідомчій Інструкції від 13.05.1998 р. про порядок надання результатів оперативно-розшукової діяльності органу дізнання, слідчому, прокурору або в суд.

Відповідно до цієї Інструкції під результатами ОРД розуміють фактичні дані, одержані оперативними підрозділами в установленому законом про ОРД порядку, про ознаки підготовлюваного, вчинюваного або вчиненого злочину, про осіб, які підготовлюють, вчинюють або вчинили правопорушення, переховуються від органів дізнання, слідства і суду, ухиляються від виконання покарання і безвісно зникли, а також про події і дії, які створюють загрозу державній, військовій, економічній або екологічній безпеці Росії.

На законодавчому рівні це поняття знайшло своє закріплення лише у 2003 році, з внесенням доповнень до Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації, які визначають результати оперативно-розшукової діяльності як відомості, отримані відповідно до закону про оперативно-розшукову діяльність, про ознаки підготовлюваного, вчинюваного або вчиненого злочину, осіб, які підготовлюють, вчинюють або вчинили злочин і, переховуються від органів дізнання, слідства або суду.

Проте це «вузьке» визначення результатів ОРД, виключно для кримінально-процесуальних потреб.

В юридичній науці, включаючи оперативно-розшукову теорію, на протязі десятиріч єдності про поняття і зміст результатів оперативно-розшукової діяльності не досягнуто.

На думку російського вченого Шумілова О.Ю.,

результати ОРД – це інформаційний і (або) матеріальний продукт, одержаний у відповідності до закону про оперативно-розшукову діяльність в результаті конкретного оперативно-розшукового заходу, аналітичної роботи або іншого акту поведінки суб’єкту, безпосередньо здійснюючого оперативно-розшукову діяльність.

Результати ОРД класифікують за різними критеріями:

за видом продукту:

  1. інформаційний - це фактична інформація про: вчинення (не вчинення) злочину і особу, яка його вчинила (не вчинила); безвісно зниклу особу і виявлений труп; загрозу безпеці держави; необхідність перевірки особи за адміністративно-правовими підставами, передбаченими законом про ОРД;

  2. матеріальний - предмети матеріального світу (речі, матеріали, повідомлення та ін.), які в підсумку проведення конкретного оперативно-розшукового заходу вилучені або виявлені безгосподарними; визначена шкода (матеріальна, фізична або моральна), вимушено заподіяна конкретній особі оперативно-розшуковим органом в ході оперативно-розшукового заходу.

за способом отримання продукту виділяють результат отриманий:

  1. безпосередньо в підсумку оперативно-розшукового заходу або іншого акту поведінки суб’єкта, який проводить ОРД (оперативно-розшукові запобіжні заходи, пошукові заходи – блокування, заслін, облава, прочісування місцевості тощо);

  2. опосередковано (в результаті аналітичної роботи).

за змістом відомий результат:

  1. позитивний (отримання фактичних даних, які дозволяють вирішити конкретне завдання ОРД і досягти його мети);

  2. негативний , тобто висновок про об’єктивну неможливість одержання фактичних даних.

Водночас з аналізу вітчизняного законодавства, яке не містить терміну «результати ОРД», вбачається, що ст.10 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» називається «Використання матеріалів оперативно-розшукової діяльності». Проте, що слід розуміти під названими матеріалами, у Законі не роз’яснюється. Невизначеність такого припису негативно відбивається на судово-слідчій практиці.

У процесуальній літературі, зокрема у російських джерелах, піддається сумніву використання у оперативно-розшуковому законодавстві словосполучення «матеріали ОРД», а використовується, як уже було сказано, термін «результати ОРД».

На думку вітчизняних авторів, зокрема В.Ігнатка, у даному разі має місце термінологічна розбіжність у назві одного і того ж явища.

Під матеріалами ОРД, які можуть бути використані у інтересах кримінального судочинства він розуміє оперативно-службові документи(протоколи, постанови, довідки, акти, предмети тощо), складені особою, у провадженні котрої знаходиться оперативно-розшукова справа, за результатами проведення передбачених у Законі «Про оперативно-розшукову діяльність» і відомчими нормативними актами оперативно-розшукових заходів, у яких відображені джерела і способи отримання достатніх даних, що вказують на наявність у діяннях особи (осіб) ознак злочину, а також фактичні дані, які можуть бути використані як приводи і підстави до порушення кримінальної справи, проведення слідчих дій і отримання доказів у справі.

О.Бугаков під оперативно-розшуковими матеріалами, які використовують в інтересах кримінального судочинства, розуміє складені в процесі проведення оперативно-розшукових заходів оперативно-службові документи (протоколи, постанови, рапорти, довідки, акти, супровідні листи тощо), а також інші фізичні носії інформації (касети з аудіо- та відеозаписами, фотокартки, кіно- та фотоплівки), зміст яких вказує на обставини предмета доказування у кримінальній справі.

Що ж означає поняття «реалізація результатів (матеріалів) оперативно-розшукової діяльності»?

Під реалізацією результатів(матеріалів)ОРД розуміють їх доведення уповноваженим на те оперативно-розшуковим законодавством суб’єктом до безпосереднього споживача.

Під реалізацією результатів ОРД також розуміють завершальну стадію обігу інформації в ОРД (поряд з її одержанням, аналізом, оцінкою і т.п.).

Використання результатів(матеріалів) ОРД – це використання отриманих в оперативно-розшуковій діяльності інформаційних або матеріальних продуктів зовнішнім або внутрішнім (в ОРД) споживачем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]