Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
korrup_2012.doc
Скачиваний:
235
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
4.16 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю:

1. Яке спрямування задекларованих Програмою реформ? На який рейтинг вона зорієнтована?

2. Що таке «корумпована економіка». В чому її небезпека?

3. Який існує зв’язок між економікою, державним управлінням і корупцією?

4. Які заходи Програми зі стабілізації Державного бюджету сприяють запобіганню корупції?

5. Які напрями з реформування податкової системи запропоновані Програмою сприяють зменшенню корумпування суспільних відносин?

6. Назвіть антикорупційні заходи у сфері реформування міжбюджетних відносин та розвитку фінансового сектору?

7. Які напрями Програми з поліпшення бізнес-клімату й залучення інвестицій сприяють зменшенню корупції ?

8. Що сприяє зменшенню корупції в процесі модернізації інфраструктури й базових секторів економіки?

9. Які заходи з модернізації інфраструктури й базових секторів економіки сприяють зменшенню корупції?

10. Які заходи Програми з підвищення стандартів життя сприяють запобіганню корупції?

Тема 1.3. Політична корупція як загроза національній безпеці

1. Зміст, поняття та умови існування політичної корупції

2. Види і форми політичної корупції.

3. Основні напрями протидії політичній корупції?

1. Зміст, поняття та умови існування політичної корупції

Загальновизнаного поняття корупції не існує, не кажучи про політичну корупцію. Важлива умова, необхідна для існування політичної корупції – можливість «знайти ренту». Термін «пошук ренти» може бути визначений як прагнення великих, багатих фірм одержувати додатковий прибуток, створюючи монополію за допомогою держави і її чиновників. «Пошук ренти» суперечить умовам справедливої економічної та політичної конкуренції. Фірми і компанії борються («відшуковують») привілеї від держави, які будуть допомагати їм зберігати владу і контроль над монополією.

У цих умовах основним видом соціального управління стає мікрополітика, тобто особлива стійка, цілеспрямована діяльність керівників організацій і підприємств, службових і посадових осіб з реалізації шляхом впливу на владу і організаційно-управлінський порядок| власних приватних інтересів, що не співпадають з офіційними цілями і завданнями, справжніми суспільними цінностями, нормами права і моралі, або взагалі суперечать їм. Особливістю мікрополітики як виду корупційної і корумпованої| політики (як різновиди тіньового, прихованого, маніпулятивного управління) є те, що чим вищу посаду обіймає її суб’єкт, тим більшими ресурсами - адміністративними, матеріальними, інформаційними він може користуватися у виключно особистих цілях і інтересах.

Головним стимулом до корупції є можливість отримання економічного прибутку, пов’язаного з використанням владних повноважень. Корупція – це не тільки безконтрольне і приховане особисте збагачення за рахунок суспільства і держави. Це використання агентом (посадова особа, державний орган, співробітник компанії тощо) наданих йому принципалом (держава, народ, фірма тощо) можливостей і повноважень для досягнення не передбачених мандатом цілей (голосування депутата всупереч обіцянкам, які він давав на виборах, навіть якщо він і не отримав при цьому хабара).

Сьогодні політична система України тотально корумпована в широкому сенсі цього слова – всі політичні діячі діють на користь не масового виборця, а організованих бюрократичних і фінансових груп. Цей факт, а також високий ступінь корумпованості бюрократичного апарату визначають характер політико-економічної системи, що склалася.

Політична корупція – це соціально-правове і політико-кримінологічне явище, що становить сукупність протиправових дій, вчинених посадовими чи службовими особами органів державної влади і місцевого самоврядування або претендентами на такі посади, або за їх дорученням іншими особам, з використанням свого службового, майнового або іншого становища всупереч інтересам інших осіб і суспільства з метою заняття, збереження, розподілу або втрати відповідної державної посади у певній державі (або регіоні) за певний період часу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]