Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
korrup_2012.doc
Скачиваний:
235
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
4.16 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю:

1. Визначите суть політичної корупції?

2. Назвіть види і форми політичної корупції?

3. Які основні напрями протидії політичній корупції?

4. Конституційні права і боротьба з політичною корупцією?

5. Що таке мікрополітика?

Тема 1.4. Корупція – загроза національній безпеці України

1. Поняття, об’єкти, суб’єкти і принципи національної безпеки.

2. Національні інтереси України.

3. Загрози національній безпеці України.

4. Основні напрями державної політики національної безпеки України.

5. Забезпечення національної безпеки України. Законодавчі основи забезпечення національної безпеки.

6. Гарантування прав, свобод і обов’язків громадян при забезпеченні безпеки.

7. Поняття системи забезпечення національної безпеки та її елементи.

8. Основні функції системи забезпечення національної безпеки та її елементи.

9. Повноваження основних суб’єктів системи забезпечення національної безпеки.

10. Сили і засоби забезпечення національної безпеки.

11. Статус Ради національної безпеки і оборони.

1. Поняття, об’єкти, суб’єкти і принципи національної безпеки

Національна безпека України (далі – НБ) – це стан країни, за якого система державно-правових і суспільних гарантій забезпечує реалізацію суверенітету, конституційного ладу та територіальної цілісності держави, всебічний розвиток і захист інтересів всього населення країни, джерел його духовного й матеріального добробуту без будь-якої дискримінації від можливих внутрішніх і зовнішніх загроз шляхом досягнення національних потреб та інтересів і погодження їх із загальнолюдськими потребами й інтересами у межах основних принципів та загальновизнаних норм міжнародного права.

Об’єкти безпеки - це національні інтереси національні цінності, структурні елементи системи НБ, їхні властивості та відносини захищаються від загроз.

Виділяють три рівні основних об’єктів НБ: громадянин (людина) – його права й свободи; суспільства – його духовні і матеріальні цінності; держави – конституційний лад, територіальну цілісність та недоторканість кордонів, їх місце й роль динамічні і визначаються характером суспільних відносин, політичним устроєм, рівнем внутрішніх і зовнішніх загроз.

Безпека людини формується комплексом правових і моральних норм, суспільних інститутів та організацій, які дають змогу людині реалізовувати права і свободи, розвивати свої здібності й потреби, відчуваючи сприяння держави.

Безпека суспільства передбачає наявність суспільних інститутів, норм, розвинутих форм суспільної свідомості, що дає змогу в повному обсязі реалізувати права, свободи й обов’язки всім групам населення та протистояти діям, які ведуть до розколу суспільства (в тому числі зі сторони держави).

Безпека держави досягається наявністю ефективного механізму управління та координації діяльності політичних сил і суспільних груп, а також активних інститутів їх захисту.

У змістовному плані НБ є складним багатоаспектним поняттям і включає такі види безпеки: політичну, економічну, воєнну, державну, інформаційну, науково-технологічну, екологічну, епідемічну, безпеку культурного розвитку нації та інші види безпеки (фінансову, пожежну, продовольчу, безпеку торгівлі тощо.

Основним суб’єктом НБ є держава, яка виконує функції в цій сфері через органи законодавчої, виконавчої та судової влади. Держава згідно з Конституцією забезпечує безпеку кожної людини і громадянина, їх життя, здоров’я, честь, гідність, особисту недоторканність на всій території України.

Громадяни та їхні об’єднання є також суб’єктами НБ. Вони мають права і обов’язки щодо їх участі у забезпеченні НБ відповідно до чинного законодавства. Держава забезпечує правову та соціальну захищеність громадян та їх об’єднань, які сприяють забезпеченню НБ відповідно до законодавства.

Основними принципами забезпечення НБ є. законність; пріоритет прав людини; верховенство права; пріоритет договірних (мирних) засобів у вирішенні конфліктів; адекватність заходів захисту національних інтересів загрозам; демократичний цивільний контроль за воєнною сферою, а також іншими структурами в системі забезпечення НБ; додержання балансу інтересів особи, суспільства їх взаємна відповідальність; чітке розмежування повноважень органів державної влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]