Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukr_mova_1-10.docx
Скачиваний:
249
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
143.53 Кб
Скачать

51. Класифікація складних речень.

Формально-синтаксична структура складного речення. Типи складного речення розрізняють передусім за наявністю сполучників чи сполучних слів, за характером сполучних засобів; сполучники і сполучні слова є показниками сурядного чи підрядного зв’язку. На формально-синтаксичному рівні виділяють:

-елементарні складні сполучникові і безсполучникові речення;

-багатокомпонентні (з трьох і більше предикативних одиниць) сполучникові, безсполучникові та сполучниково-безсполучникові речення.

-сполучникові є речення, предикативні частини яких поєднуються між собою сполучниками чи сполучними словами. Диференціація сполучникових речень на складносурядні та складнопідрядні теж здійснюється за формально-граматичними ознаками: якщо частини поєднуються за допомогою сурядних сполуч. – речення складносурядне, а якщо при одній частині наявний підрядний сполучник чи сполучне слово – речення складнопідрядне.

-безсполучниковими є речення, частини яких поєднуються між собою без допомоги сполучників і сполучних слів, лише інтонаційно.

-багатокомпонентними є конструкції, що мають у своєму складі не менше трьох предикативних одиниць.

За семантико-синтаксичними відношеннями вирізняють такі типи елементарних складних речень. У складносурядному реченні функціонують такі відношення: - єднальні, - зіставні, - протиставні, - розділові.

У складнопідрядних реч з одним підрядним виявляються такі однобічні семантико-стиліст віднош у підрядній частині: -часові, -просторові, - причинові, - наслідкові, - умовні, - допустові, - цільові, - означальні, - об’єктні.

З огляду на формально-синтаксичні і семантико-синтаксичні ознаки виокремлюють такі типи сполучникових і безсполучникових речень:

1.Складносурядне елементарне реч. […],і […]. (Точка щастя є в нашій ілюзії, і ми весь час до неї прагнемо).

2. Складносур неелементарне […] – і […] і […]! (Єднальний ланцюжок тягнеться від картини до картини – і стільки тут спалахує світів і реалізовується послань!)

3. Складнопід елементарне реч […], (які…). (Ветерани та інваліди війни обов’язково отримають гроші, які держава традиційно виплачує на День Перемоги)

4. Складнопід неелементарне (щоб…), […], (яка…), (хто…), (що…). (Щоб життя продовжилось у фотографії, потрібна енергія творця, своєрідний п’ятий елемент, іскра творчого вогню, яка залишиться з кожним, хто побачить те, що побачив фото-художник)

5. Складне неелементарне реч з сурядним і підрядним зв’язками […], і […, (які…), …]. (Крига скувала Дніпро-Бузький лиман, і червонокнижні лебеді-шипуни і лебеді-кликуни, які зазвичай взимку харчуються планктоном, гинули на кризі)

6. Складне неелементарне безсполучникове речення […], […]. (Зі сцени лунають пісні, хореографічні колективи дарують випускникам чудові танці)

7.Складне неелементарне безсполучникове реч […],[…], […]. (Сніжило, стежинку засипало весь час, отож бігти було важко)

8. Складне неелементарне сполучниково-безсполучникове речення з різними видами зв’язку […],[…], (що…). (журналістика – це дзеркало, ми тільки транслюємо, що говорять інші)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]