Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
urok (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
58.88 Кб
Скачать

Конспект уроку з української мови

Тема: «Зв’язок прикметників з іменниками»

Загальнопізнавальні цілі: поглибити знання учнів про прикметник як частину мови, його роль у мовленні, закріплювати вміння встановлювати логіко-граматичні зв’язки; розвивати вміння точно і доречно вживати прикметники у мовленні, розвивати логічне мислення, увагу учнів; виховувати інтерес до книги, естетичне відчуття прекрасного в природі. Обладнання: таблиця « Опис зимового лісу», загадка, роздатковий матеріал «Склади речення», індивідуальні картки для опитування.

Хід уроку

1.Організація класу.

2.Превірка домашнього завдання..

- Ми вже вивчили таку частину мови як іменник.

На попередньому уроці почали вивчати про прикметник. -Що означає прикметник? На які питання відповідає? На які ознаки вказує? Яким членом речення виступає? - Гра «Розвідники»: відшукати прикметники на класних кутках і таблицях (національний куток, державний, географічна карта, їстівні гриби, мова мелодійна, милозвучна і т.д.) 3.Мотивація навчальної діяльності.

Робота над загадкою про журавля. На дошці - таблиця зі схованими прикметниками:

Великий перелітній птах з довгими ногами і довгим прямим дзьобом.

-Чи можливо визначити про якого птаха йдеться мова? -Що для цього потрібно?(Точні ознаки) -Ми сьогодні на уроці ще будем працювати із загадками,де прикметники відіграють важливу роль.

4.Мотивація навчальної діяльності .

Створення проблемної ситуації.

Робота за таблицею з описом зимового лісу (у прикметників змінені закінчення,діти їх виправляють). Ліс потонув у глибокій снігах. Стиха похитують важких кронами сосни-велетні. Ніби гномики, туляться до них молодий сосонки. -Що тут не так? Чому? Із якими словами зв’язані прикметники? -От саме про цей зв’язок прикметників із іменниками ми і поговоримо на сьогоднішньому уроці.Будемо вдосконалювати свої вміння добирати саму ті прикметники,які вимагатимуть дані іменники і у словосполученнях, і в реченнях.Все це потрібно, аби мова ваша була багатшою, яскравішою, емоційнішою. 6.Ознайомлення з новим матеріалом..

а) Запис теми у зошитах.

в) Каліграфічна хвилинка.

-Гра «Знайди букву».

Знаходження слів з буквою «ха»в описі зимового лісу(за таблицею). -1 рядок-повторити написання з`єднань их,ах,ох; -2 рядок-дібрати слова з даними з`єднаннями і записати (наприклад:лихий,шаховий,мохнатий).

Діти добирають заголовок до тексту . Взаємоперевірка у парах.

Завдання по групах:виписати з речення(перша група -з 1-го речення і т.д.) прикметники з іменниками із запитаннями у дужках.

Вправа 87 (усно).

Вибіркове списування (Вправа 88).

Вивчення правила про зв'язок прикметника і іменника (ст.40).

7.Закріплення і систематизація.

Вправа-плутанка (89).

Самостійна робота (за вправою 90).

Вправа-загадка.

Діти називають іменники з прикметниками із загадок:

-Є лісі звір пухнастий, А у нього-хвіст смугастий, Знає звір багато нот, Називається(єнот).

-Перемурзану тваринку Ти вгадаєш за хвилинку. Довге рильце,хвіст гачком, Ніс рожевий-п`ятачком.

-Дивний птах з рожевим пір`ям, Наче мальва на подвір`ї, На ногах тонких та рівних. Має назву птах-(фламінго).

Я руда, низького росту, Хитра я і довгохвоста. На курей я вельми ласа –  В них таке смачненьке м'ясо… Вовку-брату я сестриця, А зовуть мене… (Лисиця)

Гостроносий і малий, Сірий, тихий і незлий. Вдень ховається. Вночі Йде шукать собі харчі. Весь із тонких голочок. Як він зветься?... (Їжачок)

-Стебельце-шорстка драбинка, У серединці -чорна вуглинка, Пелюстки блискучі,як лак . Це квітує червоний (мак).

Пара довгих вушок, Сіренький кожушок, Скорий побігайчик, А зоветься(зайчик).

з)Робота з підручником Коментоване списування.(Вправа 92).

Редагування тексту (Вправа 94).

8.Підсумок уроку. На уроці ви вчились добирати прикметники до іменників і вже знаєте, що ці дві частини мови міцно пов’язані між собою. То ж зараз я перевірю, як ви навчились добирати прикметники. На дошці прикріплюються картинки із зображенням тваринок: корова, півень, кошеня. Діти виходять (по групах) до дошки і записують у стовпчик прикметники під картинками. Наприклад: 1 велика плямиста спокійна добра рогата 2 різнобарвний гордий поважний співучий сміливий 3 маленьке пухнасте грайливе сумне руде -Гра «Впізнай слово»:за поданими прикметниками «впізнати»іменники: -рідна,лагідна,найдорожча(матуся), -запашний,білий,смачний(хліб), -білий,холодний ,пухкий(сніг), -пухнаста,руда,хитра(лисиця), -великий,просторий,світлий(клас), -прозора,холодна,джерельна(вода), -чорна,велика,снігова(хмара), -яскраве,тепле,лагідне(сонце).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]