Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
155.77 Кб
Скачать

94.Боротьба в християнській церкві за утвердження догматики та

Основні положення християнської віри виникли не відразу. З плином часу основні догмати віровчення були визначені в 12 складових Символу віри. Серед них найважливішими є:*догмат про Сутності Бога*догмат про триєдиність Бога*догмат про боговтілення*догмат про спокуту*догмат про вознесіння*догмат про воскресіння і

Найважливішими з таїнств християнської церкви стали причащання і водохрещення. Хліб і вино, які східні культи розглядали як дари, призначені для покладення на вівтар Бога, сприймалися тепер втіленими допомогою акту освячення в плоть і кров Христа і подносились Бога як повторення жертовної смерті Ісуса на хресті. Потім в ході напруженої і хвилюючою церемонії вірні причащалися самої життям і субстанцією свого Спасителя.

Велике значення надавалося і таїнства хрещення, також запозиченому з східних культів. Це таїнство символізує друге народження.

Набагато пізніше в християнській церкві з'явилися й інші обряди, миропомазання, єлеєосвячення і т.д. Остаточне їх число (сім) було встановлено на Ліонському Соборі католицької церкви в ХІІІ ст.Таким чином, на формування догматики і культу сучасної християнської церкви мали істотний вплив іудаїзм, гностицизм, мітраїзм та інші східні культи! З часом розрізнені християнські громади встановлювали зв'язок один з одним, а всередині самих громад формувалася ієрархічна структура. Поступово формува основні догмати християнської церкви, які визнаються більшістю громад. Водночас церковні обряди та культ ставали більш складними...

95.Православ’я

Ідейним джерелом православного віровчення є Біблія і священний переказ, який охоплює рішення перших семи вселенських соборів, що відбулися в IV -ІХ ст.ст., а також теологічну й теософську спадщину, політико-соціальні доктрини отців церкви, християнських письменників ІІ - VIII ст.ст. - Юстина, Тертулліана, Климента Александрійського, Орігени, Василя Великого, Григорія Ніського, Августина та ін.

Християнська ортодоксія розглядає земне життя як підготовку до вічного блаженства в потойбічному світі, вимагає від пастви невтомних молитов, сумлінного відвідув храмів, ретельного дотрим релігі обрядів і відповідних христи моралі вчинків.

Православна церква дотримується рішення третього Всеселенського собору в Ефесі (431 р.) про визнання діви Марії богородицею, матір'ю Ісуса Христа, який був народжений внаслідок непорочного зачаття.

Серед культових особливостей православ'я слід зазначити поклоніння іконам, нетлінним мощам, культ хреста й очисної сили води. Культові дії православ'я формувалися у надрах християнства і сягають глибини століть, у давні вірування наших далеких пращурів.

Православ’я вшановує також хрест як священний символ розіп'ятого Ісуса Христа, знаряддя його страти. Православ’я вшановує святу воду, наголошуючи на її цілющій і очисній силі і використовує для різних магічних дій.

Важливу роль у православ'ї відіграє молитва. Молитва – це традиційний прийом вербального звернення до Бога, своєрідні заклинання у формі благань.

Центральне місце в православ’ї займають церковні таїнства, свята і пости, про які більш змістовно можна дізнатися при безпосередньому розгляді конкретно цих питань.