Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
155.77 Кб
Скачать

66.Концепції постіндустріального суспільства

Концепція «постіндустріального суспільства» Деніела Белла створена для теоретичного опису можливого шляху розвитку капіталістичного суспільства.

Белл визначає постіндустріальне суспільство як «суспільство, в економіці якого пріоритет перейшов від переважного виробництва товарів до виробництва послуг, проведення досліджень, організації системи освіти і підвищення якості життя, в якому клас технічних спеціалістів став основною професійною групою і, що найважливіше, в якому впровадження нововведень все більшою мірою залежить від досягнення теоретичних знань. Постіндустріальне суспільство передбачає виникнення інтелектуального класу, представники якого на політичному рівні виступають як консультанти, експерти або технократи» [2].

Тобто центральною ознакою «постіндустріального суспільства», за Беллом, є панування науки, наукових знань. Белл відриває науку від економіки, проголошує її автономність, розглядає її розвиток як передумову нової організації і структури суспільства. Основними елементами цієї структури стануть університети, наукові інститути, науково-дослідні організації. Оскільки «велика наука» перебуває поза ідеологією, то Белл намагається протиставити її «великому бізнесу».

67.Природа і людина.Демографічні проблеми сучасного

Поняття "природа" охоплює нескінченне різноманіття явищ і предметів, починаючи з елементарних частинок, що представляють мікросвіт, і кінчаючи вражаючими своїми просторовими масштабами космічними об'єктами. Таким чином, поняття "природа" охоплює все існуюче, весь Всесвіт і в цьому своєму значенні практично збігається з поняттям матерії у всьому різноманітті її форм. Однак при подібній трактуванні природи природне поглинає і перекриває і соціальне, стирається грань між тим і іншим, а тим самим втрачає сенс ключова філософська проблема - проблема ставлення природи і людини, природи і суспільства.

Тому у філософії під природою розуміється вся сукупність природних умов існування людини і людського суспільства. При такому підході поняття природи характеризує її місце і роль в системі історично мінливих відносин до неї людини і суспільства.

68.Природа і людина.Екологічні проблеми сучасності і шляхи їх

Філософія досягла багато чого в осмисленні і проясненні екологічних проблем, які існують у сучасному світі, :

філософи дають узагальнене світоглядне трактування екологічних проблем;

у філософії відбувався активний процес вироблення понятійно-категоріального апарату по проблемах взаємодії людини, суспільства і природи, екології і, відповідно, формування екологічної форми суспільної свідомості;

у філософії разом з наукою і іншими видами духовної діяльності активно здійснюється процес пошуку найбільш ефективних шляхів рішення екологічних проблем сучасності.

69.Суспільство та історія,їхні рушійні сили та чинники.Матеріальне і

Теорію формаційного підходу до розгляду історії розробили К. Маркс та Ф. Енгельс. Згідно з їхньою концепцією суспільство у своєму розвиткові проходить ряд суспільно-економічних формацій, кожна з яких має специфічні соціально-економічні, класово-політичні, національні та інші ознаки.

Сьогодні суспільство перебуває в кризовому стані. Виникнення глобальних проблем (екологічні, демографічні, загроза ядерної війни і т. ін.), втрата духовних ідеалів значною кількістю громадян, перехід до прагматичного та утилітарного способу існування людей тощо — характерні риси нашого часу. Подолання кризового стану може бути реалізовано лише на шляху переходу до нового, більш ефективного і менш витратного способу існування суспільства.

Про суспільство соціальної справедливості мріяло людство протягом всієї історії свого існування. Досить згадати думки Демокріта відносно "демократичного суспільства", уявлення Платона про "ідеальну державу", релігійні пошуки в Середньовіччі, утопічну країну мислителів Нового часу і, нарешті, соціалістичний та комуністичний ідеал марксизму.